یک کارشناس حوزه انرژی همکاری‌های پالایشگاهی میان ایران و ونزوئلا را به نفع کشور عنوان کرد و افزود: می‌توان با فروش نفت خام و تبدیل به فرآورده در پالایشگاه‌های این کشور، به فروش بیشتر نفت کشور کمک کرد تا از این طریق دو کشور از ظرفیت‌های‌شان بهتر استفاده کنند.

به گزارش پردیسان آنلاین به نقل از تابناک اقتصادی، تحریم‌های حوزه انرژی باعث کاهش شدید نفت ایران شده است و در این زمینه دو رویکرد خنثی‌سازی تحریم‌ها یا رفع تحریم‌ها با مذاکرات وجود دارد. در زمینه رفع تحریم‌ها با توجه به تجربه دولت قبل و بدعهدی آمریکا، دولت سیزدهم به جای اینکه تمام تلاش خود را صرف رفع تحریم‌ها با مذاکرات کند، به دنبال بی‌اثر کردن و خنثی‌سازی تحریم‌ها نیز رفته است.

جواد اوجی، وزیر نفت دولت سیزدهم به‌تازگی در سفری که به ونزوئلا داشت، به تفاهم‌نامه‌ای تازه برای صادرات خدمات فنی و مهندسی به‌منظور تجهیز و نوسازی و بازگرداندن پالایشگاه‌های این کشور به ظرفیت کامل خود اقدام کرد و به جای آن، بخشی از سهام پالایشگاه‌های این کشور را در اختیار گرفته است.

این اقدام وزارت نفت، افزون بر بهبود روابط حوزه انرژی کشور، با کشورهای همسو و تحریمی، سبب صادرات خدمات فنی و مهندسی و همچنین امکان فروش تضمینی نفت ایران به ونزوئلا برای استفاده در پالایشگاه‌های فراسرزمینی که ایران در آنها سهامدار است، فراهم می‌کند و از همین روی نیز این رویکرد بسیار مورد تأکید قرار گرفته است.

مهم‌ترین مزیت سهامداری در پالایشگاه‌های فراسرزمینی این است که این پالایشگاه‌ها ساخته شدند و دیگر نیازی به سرمایه‌گذاری اولیه نیست و ایران نیز با صادرات خدمات فنی مهندسی، علاوه بر سهامدار شدن در این پالایشگاه‌ها، به سمت استفاده از نفت روی می‌آورد که فوری‌ترین روش خنثی‌سازی تحریم‌ها و فروش تضمینی نفت خام و تبدیل آن به فرآورده است.

در این باره رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران درباره راهکارهای بی‌اثر کردن تحریم فروش نفت از طریق پالایشگاه‌های فراسرزمینی گفت: هرکدام از پالایشگاه‌ها با دو مسئله دانش روز و ظرفیت آنها روبه‌روست، حال اگر ما قصد شراکت در سهام پالایشگاه‌های خارج از کشور را داشته باشیم، باید خود را با سیاست‌های آنها منطبق کنیم و اگر قصد فروش مواد خام داریم باید با مقررات بین‌المللی هماهنگ شویم.

کارشناس حوزه انرژی درباره صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران برای بازسازی و تعمیر پالایشگاه‌های تولید بنزین کشورهایی نظیر ونزوئلا و نیکاراگوئه و دریافت سهام شرکت‌های پالایشی این کشورها و فروش تضمینی نفت ایران گفت: امضای قرارداد ایران با پالایشگاهی برای فروش تضمینی نفت، بستگی به توافق دو کشور و مقررات بین‌المللی دارد، این راهکار درستی است و مانعی برای انجام آن وجود ندارد.

وی تأکید کرد: بسیاری از کشورها نیز از چنین قراردادهایی استقبال می‌کنند، البته این قرارداد نباید به‌گونه‌ای باشد که با منافع ملی و بین‌المللی در تضاد باشد.

پدیدار با اشاره به گسترش روابط بین‌المللی ایران از طریق سهامداری در پالایشگاه‌های فراسرزمینی گفت: قبل از پیروزی انقلاب هم سهامدار پالایشگاه‌های فراسرزمینی بودیم، البته پس از انقلاب هم یک مورد وجود داشت که به‌دلیل تلاطم سیاسی موردتوجه قرار نگرفت، اما با توجه به شرایط تحریم‌ها که گریبان‌گیر کشور ماست، بهتر است از راهکارهای روزآمد برای ارتباطات بهتر استقبال شود.

همکاری پالایشگاهی ایران و ونزوئلا به فروش بیشتر نفت کمک می‌کند

وی درباره رویکرد ایران در فروش نفت خام به پالایشگاه‌هایی محدود در دنیا تا بازارسازی آن از طریق پالایشگاه‌های فراسرزمینی و تأثیر آن در رشد اقتصادی، درآمد ارزی و توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی، گفت: این اقدامی رایج است و ما می‌توانیم به‌ازای ارائه‌ خدمات فنی فرآورده یا ارز دریافت کنیم، البته انجمن صادرات خدمات فنی و مهندسی هم می‌توانند در این زمینه دیدگاه‌های مفید ارائه دهند.

کارشناس حوزه انرژی درباره صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران در پاسخ به این پرسش که همکاری دوجانبه ایران و ونزوئلا به‌عنوان کشورهای دارنده ذخایر عظیم نفتی در زمینه پالایشگاه‌ها و تولید فرآورده‌های نفتی، چه کمکی به نقش ایران در بازار انرژی جهان دارد؟ افزود: ونزوئلا کشوری است که منابع غنی نفت خام دارد و همکاری با آن به نفع ماست. می‌توان با فروش نفت خام و تبدیل به فرآورده در پالایشگاه‌های آنها، به فروش بیشتر نفت کشور کمک کرد و دو کشور از این طریق از ظرفیت‌هایشان بهتر استفاده کنند.

پدیدار تأکید کرد: نفت ونزوئلا سنگین است و باید بررسی شود که چقدر با نفت ایران می‌تواند در تعامل قرار گیرد و این مسئله هم به توافق بین دو کشور بستگی دارد. کشورهای زیادی هستند که به‌صورت دوجانبه و حتی چندجانبه در زمینه‌ تولید فرآورده با یکدیگر همکاری می‌کنند. با توجه به رشد جمعیت و رشد مصرفی کشور، این راهکار بسیار درستی است که بتوانیم همکاری دوجانبه با کشورهای دیگر برقرار کنیم تا توان پاسخگویی به نیازهای جامعه را داشته باشیم.

عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران در پایان درباره خنثی‌سازی تحریم‌ها در زمینه فروش نفت و تضمین بازارهای صادراتی گفت: به نظر من با دادن نفت به بعضی از پالایشگاه‌ها و دریافت فرآورده، می‌توان بسیاری از مشکلات ناشی از تحریم‌ها را برطرف کرد که همان فروش یا صادرات تضمینی نفت است که بسیار کمک‌کننده خواهد بود.