نوبرانه ها در انبارها می پوسد/ صادرات روی ریل توقف

پردیسان آنلاین، گروه استان‌ها- علیرضا نوری کجوریان: امسال با آنکه حال و روز تولید مرکبات در مازندران خوب بود اما توقف صادرات از یک سو و افت قیمت، کام باغداران مازندران را تلخ کرد و همه امیدشان به بازار شب عید است تا محصولاتشان را به فروش برساند.

هرچه قیمت برنج در سایه دلالی اوج گرفت و ترمز برید، واسطه‌ها و زیاده خواهان بر سر نوبرانه های باغات مازندران زدند تاجایی که برخی باغداران و کیوی کاران، رغبت برداشت محصول را هم از دست دادند.

صفر حسینی باغدار غرب مازندرانی که سال قبل و در دی ماه محصول مرکبات را روی درخت به قیمت هر کیلوگرم ۱۰ هزار تومان فروخته بود، گفت: امسال در روزهای پایانی بهمن، محصول را در داخل انبار به قیمت هفت هزار تومان فروختم.

وی در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین افزود: با احتساب هزینه کارگری، سبد، بسته وبندی و غیره، هر کیلوگرم پرتقال برایم بیش از هشت تا ۹ هزار تومان آب خورد و بخشی از محصول نیز در انبار به ضایعات تبدیل شد.

تلخ کامی باغداران مازندران

پای صحبت دیگر باغداران و حجره داران مازندران هم بنشینید، حرف‌های سایر کشاورزان را تکرار می‌کنند، باغداران و کیوی کارانی که رنج و زحمت تولید و برداشت محصول بر شانه‌هایشان مانده و کامشان از بی برنامگی و روزه مرگی تلخ است.

اباصلت بالویی باغدار و تولیدکننده‌ای که چندتن محصول کیوی خود را در سردخانه انبار کرده است، نیز در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین اظهار داشت: هزینه تولید و برداشت و انبارداری بیش از ۱۰ تا ۱۳ هزار تومان تمام شده است اما نرخ کنونی این محصول در بازار بسیار پایین‌تر است.

نوبرانه ها در انبارها می پوسد/ صادرات روی ریل توقف

هزینه تولید و برداشت و انبارداری بیش از ۱۰ تا ۱۳ هزار تومان تمام شده اما نرخ کنونی این محصول در بازار بسیار پایین‌تر است

وی با بیان اینکه توقف صادرات کیوی به هندوستان، تاجران و باغداران زیادی را ورشکست کرده است، افزود: برخی از خریداران و تاجران، محصول را تا کیلویی ۱۷ هزار تومان نیز خریده بودند و اکنون با افت شدید قیمت، ضررهای چندبرابری متحمل شدند.

حال و روز باغداری و بازار مرکبات مازندران همیشه پرالتهاب و دارای نوسان است و به دلیل نبود برنامه مناسب و نداشتن بازار مطمئن، همچنان این بازار روی دست‌های دلالان می چرخد.

قیمت مرکبات مازندران در روزهای اولیه برداشت بین هشت تا ۹ هزار تومان پیش فروش شد و بعدها با افت قیمت و توقف صادرات برخی باغداران تا کیلویی بین چهار تا شش هزار تومان به فروش رساندند.

هم اینک در بازارهای روز و تره بار پرتقال با کیفیت مازندران بین ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان فروش می‌شود و در روزهای پایانی سال، باغداران و کشاورزان به بازار شب عید چشم دوخته‌اند تا انبارهایشان را خالی کنند.

نبود انبارداری مناسب و استاندارد سبب شده تا هرساله در آستانه عید شاهد فاسد شدن بخش قابل توجهی از مرکبات مازندران در انبارها باشیم و ضعف در زیرساخت‌ها و صنایع تبدیلی و تکمیلی، رنج باغداران را مضاعف کرده است.

نوشداروی ذخیره سازی شب عید

امسال ۳۰ هزار تن سهمیه برای خرید مرکبات شب در مازندران تعیین شده و این درحالی است که طبق آمارها حدود ۶۰۰ هزار تن محصول در انبارها وجود دارد و تبدیل ۱۰ درصد آن به ضایعات، خسارت‌های چندبرابری و هنگفتی روی دست استان برجای خواهد گذاشت.

سلیمان حاتم نژاد مدیر تعاون روستایی مازندران نیز با بیان اینکه امسال ۲۸ هزار تن مرکبات شب عید در استان توزیع می‌کنیم، اظهار داشت: تامسون‌های خریداری شده بین ۱۸۰ تا ۳۰۰ گرم وزن دارد و این محصول کیلویی ۹ تا ۹ هزار و ۵۰۰ تن از باغدار خریداری شده است.

وی در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین با بیان اینکه نرخ میوه شب عید از سوی ستاد تنظیم بازار تعیین می‌شود، زمان توزیع میوه را از ۲۰ اسفند ذکر کرد و گفت: بخشی از مرکبات خریداری شده نیز به دیگر استان‌ها حمل و ارسال می‌شود.

زمان تا شب عید برای باغداران مازندران اندکی دیر می‌گذرد چرا که با گذشت هر روز چندکیلو بر محصول فاسد شده افزوده می‌شود و آنان ناچارند پرتقال‌های خراب شده را در گوشه و کنار از جمله حاشیه رودخانه‌ها و مزارع دور ریزند. عبدالرحمن زاغی مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین با اشاره به وجود درصد از مرکبات در انبارها به باغداران توصیه کرد تا برای پیشگیری از صدمات و کاهش خسارت ناشی از بیماری‌های انباری، به اصول فنی توجه کنند.

وی بسته بندی و ایجاد راهروها و خالی گذاشتن یک سوم از فضای انبار و جعبه، استفاده از پلت و جعبه‌های مناسب، تنظیم دما و رطوبت انبار، نصب تهویه در قسمت جنوبی و شمالی انبار را برای پیشگیری از آسیب و بیماری‌های محصول ضروری دانست.

نوبرانه ها در انبارها می پوسد/ صادرات روی ریل توقف

وی با بیان اینکه استفاده از واکس‌های محافظ انباری و پوشش‌های پلاستیکی میوه‌ها توصیه نمی‌شود، گفت: در صورت استفاده از تیمار آب گرم همراه با سموم غذایی، تنظیم دما و ثابت نگه داشتن دمای آب مورد توجه قرار گیرد.

درحالی بخشی از مرکبات مازندران در انبارها در حال فاسد و خراب شدن است که در این میان صادرات و رفع موانع فراروی می‌تواند گره‌ای از مشکلات باغداران بگشاید.

سید محمود حسینی پور استاندار مازندران که طی چند ماه گذشته تلاش‌های زیادی برای خروج مازندران از بن بسته توسعه کرده است، برای رفع مشکلات باغداران و رفع موانع صادراتی به سراغ معاون وزیر جهاد کشاورزی، رفت و خواستار تسریع در صادرات این محصول و رفع مشکلات شد.

راه اندازی پروازهای کارگو برای صادرات

وی در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین با بیان اینکه قرار شد، پروازهای کارگو و ویژه برای صادرات محصولات مرکبات از فرودگاه ساری برقرار شد، اظهار داشت: در حال حاضر به دلیل گسترش شبکه دلالی و و روند کند صادرات شاهد بروز مشکلاتی در این بخش هستیم.

وی تاکید کرد: با توجه به خرید پرتقال برای تنظیم بازار شب عید باید نسبت به تسریع در فرایند صادرات این محصول نیز برنامه ریزی شود.

بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن مرکبات در مازندران تولید می‌شود و سال جاری به دلیل بروز مشکلات و موانع بر سر صادرات محصولات کشاورزی و باغی، باغداران چشم به برنامه‌های دولت برای گره گشایی از مشکلات دارند و به نظر می‌رسد در شرایط کنونی، صادرات و توسعه بازارچه‌های فروش می‌تواند باغداری مازندران را از رکود خارج کند.

طی سال جاری صادرات ۵۰۰ هزار تنی مرکبات در مازندران هدف گذاری شده بود و آمارهای گمرکات نشان می‌دهد که درصد کمی از محصولات باغی و کیوی استان از پایانه‌های استان روانه مرزهای خارجی شده است.

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=202729

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: