به گزارش خبرنگار پردیسان آنلاین، در این سال ها با هر فراز و فرودی در تغییر ساختارها در آموزش و پرورش، افزایش تورم (حتی با وجود اجرای رتبه بندی و افزایش حقوق معلمان)، با هر طرح جدیدی که مسئولان ستاد در آموزش و پرورش بر طبلش کوبیدند و… این معلمان بودند که بیش از دو […]
به گزارش خبرنگار پردیسان آنلاین، در این سال ها با هر فراز و فرودی در تغییر ساختارها در آموزش و پرورش، افزایش تورم (حتی با وجود اجرای رتبه بندی و افزایش حقوق معلمان)، با هر طرح جدیدی که مسئولان ستاد در آموزش و پرورش بر طبلش کوبیدند و… این معلمان بودند که بیش از دو ضلع دیگر ذی نفعان (دانش آموزان و والدین) تحت تاثیر قرار گرفتند؛ از معیشتشان تا ارتقای سطح توانمندی ها؛ تا نقدهای علمی شان که معمولاً شنیده نمی شود و…
سال هاست درباره این مساله که کرامت معلمان باید به آنها برگردانده شود، جذب معلمان که جای تردید جدی دارد، روش های نمایشی برای ارتقا سطح مهارتی معلمان و سنجش صلاحیت های حرفه ای و… صحبت شده است. حالا این روزها قرار است نامزدهای ریاست جمهوری دغدغه های گروه های مختلف مردم را بشنوند و درباره اش بگویند و طرح ها و برنامه هایی داشته باشند. برنامه هایی که عمدتاً هم با مساله حل مشکلات معیشتی گره خورده است اما شاید نیاز است نامزدهای ریاست جمهوری با توجه به شرایط اقشار مختلف راه حل مشکلات معیشتی را بیان کنند. معلمان یکی از این قشرها هستند که به دلیل بار مهمی که به دوش می کشند که بار تعلیم و تربیت فرزندان این سرزمین است، یکی از اولویت ها هستند. با توجه به جمعیت زیادی که در میان کارکنان دولت دارند نیز این قشر منحصر به فرد است.
پیش از این در گزارش هایی با عنوان جایگاه توجه به عدالت آموزشی در برنامه کاندیداهای احتمالی و تحول در کسب مهارت و شایستگیهای معلمی از حرف تا عمل و همچنین در گفتگویی با عنوان لزوم توجه نامزدها به مسائل آموزش و پرورش و ارائه برنامه مشخص به این مهم پرداختیم. هر چند مسائل پر اهمیت در آموزش و پرورش کم نیست اما شاید بتوان آنها را در چند موضوع کلان دسته بندی کرد که یکی از آنها توجه به معیشت فرهنگیان است.
محمدرضا نیک نژاد معلم باسابقه آموزش و پرورش و کارشناس مسائل آموزش و پرورش در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین در خصوص اینکه مهمترین دغدغه جامعه معلمی را این روزها چه می دانید که به نظرتان باید در اولویت رئیس جمهور آینده باشد، گفت: شاید درست ترین و ضروری ترین بحث چند سال اخیر در آموزش و پرورش بحث های معیشتی است و اینکه بدانیم رئیس جمهور بعدی در این خصوص چه کاری می خواهند انجام دهند.
وزیر آموزش و پرورش خواسته های آموزشی و صنفی را دنبال کند
وی ادامه داد: در طول چند دهه بدنه فرهنگیان از وزیری راضی بودند که وزیر دولت اصولگرا هم بود و کسی بود که روی معیشت معلمان بسیار کار کرد و کارهای شکلی مثل تشکیل خانه های معلم را در دستور کار گذاشت. علیرغم انتقادهایی که به ایشان هست مثل تغییر ساختاری که واقعاً لزومی نداشت و زمانش نبود که در آن دوره صورت بگیرد، اما تمرکز روی معیشت معلم خاطره نسبتاً خوبی از این وزیر در ذهن ها گذاشت. ما نیاز داریم رئیس جمهور با کسانی که دغدغه های درست معلمان را متوجه هستند مشورت کنند.
نیک نژاد اظهار کرد: مشکل اصلی شاید این است که عموماً وزرای آموزش و پرورش گرایش های سیاسی شان به اینکه واقعاً از بدنه آموزش و پرورش باشند و خواسته های آموزشی و صنفی را دنبال کنند می چربد و باید این نگاه تغییر کند.
وی با اشاره به اینکه در این ماه ها اعلام شده که حقوق معلمان ۶۰ درصد افزایش داشته گفت: الان با توجه به تورمی که گریبانگیر کل جامعه است افزایش حقوق معلمان آنها را هنوز به سطح متوسط جامعه نرسانده و باز هم مسئولان این افزایش حقوق را فریاد می زنند. من معلم با نزدیک به ۳۰ سال سابقه هستم وبعد از کسورات حقوقم حدود ۵ میلیون تومان می شود. حالا شما فکر کنید مثلاً قیمت شیر در طول ۴ سال چند برابر زیاد شده است؟ معلم ها زیاده طلب نیستند بلکه می گویند متناسب با تورم حقوق آنها افزایش داشته باشد.
یک قانون در لایحه خدمات کشوری هست که می گوید حقوق معلمان باید حداقل برابر با تورم افزایش یابد. همین را هم اگر اجرا کنند ما راضی هستیم. هیچ دولتی این اصل را تا به حال اجرا نکرده است
این معلم باسابقه اضافه کرد: یک قانون در لایحه خدمات کشوری هست که می گوید حقوق معلمان باید حداقل برابر با تورم افزایش یابد. همین را هم اگر اجرا کنند ما راضی هستیم. هیچ دولتی این اصل را تا به حال اجرا نکرده است. همین امسال ۲۵ درصد به حقوق ها اضافه شد و بخشی از کارمندهای دولت دو فیش حقوقی دارند. یکی همین دریافتی از دولت است و دیگری آن حقوقی است که دولت به وزارتخانه ها اجازه داده است که از محل درآمدشان به کارمندان پرداخت کنند. آموزش و پرورش یک خیر عمومی است که اصلاً نباید هم درآمدی داشته باشد. حالا ببینید ما همان افزایش ۲۵ درصدی را داشتیم که خودش نسبت به سایر کارکنان دولت عقب مانده ایم و هم تورم حدود ۴۰ درصد بوده است. یعنی همین امسال حدود ۱۵ درصد عقب افتاده ایم.
معلم ها عموماً دو شغله هستند
وی بیان کرد: تقریباً هیچ معلم آقایی را نمی توانید پیدا کنید که دو شغله نباشد. یک موقعی من دبیر فیزیک هستم و شغل دومم این است بروم در آموزشگاه همین فیزیک را تدریس کنم که خود همین دو شغله بودن در نهایت فرسودگی می آورد و من معلم را از زمانی که باید برای به روز بودن و کسب مهارت های بیشتر بگذارم، دور می کند. اما هستند معلمانی که شغل دومشان راننده تاکسی های اینترنتی است و یا راننده سرویس مدرسه خودشان هستند یا در بنگاه کار می کنند! این وضعی است که ما برای کیفیت آموزشی ایجاد کرده ایم.
نیک نژاد گفت: شخصاً از دولت بعد انتظار تحولات کیفی در آموزش و پرورش ندارم ولی انتظار دارم شعارهایشان در این حوزه واقع بینانه باشد و مهمتر از همه اینکه عمل کنند. آقای روحانی شعارهای زیادی دادند مثل اینکه زنگ کتابخوانی در مدارس راه می افتد یا زنگ گفتگو در مدارس می گذارند و بسیاری شعار دیگر. ۸ سال رفت و هیچ اتفاقی نیفتاد. ما در آموزش و پرورش عقب رفت داشته ایم. ما نیاز داریم یک وزیر دلسوز سر کار باشد.
این کارشناس آموزش و پرورش اظهار کرد: یک سوالی را چند سال پیش یکی از منتقدها مطرح کرد که آیا اگر حقوق معلم ۸ برابر شود همه مسائل آموزش و پرورش درست می شود؟ سوال خوبی بود. ببینید نقطه آغاز تحول حل مساله معیشت فرهنگیان است. همه می گویند معلمی شغل انبیاست. من معلم که با عشق کارم را شروع کردم و تمام فکرم این بود که در وقت آزاد مطالعه کنم و به روز باشم و… بیشتر از دو سال در این فضا دوام نیاوردم و سراغ اضافه کار و شغل دوم رفتم. در حالیکه معلم ۲۴ ساعت موظفی دارد و باید بقیه آن را مطالعه کند.
وی ادامه داد: الان رتبه بندی قرار است به کیفیت معلمی بیانجامد اما مبنایش همان پاداش و تنبیه است. در واقع باز هم با مشوق پول قرار است کیفیت آموزش بالا برود. پس واقعاً معیشت معلمی نقطه آغاز است. در تمام کشورهای متوسط دنیا به لحاظ آموزشی حقوق معلمان اندازه قشر متوسط آن جامعه هست. در کشورهای پیشرو که بسیار بالاتر است. الان شما حقوق من معلم با سابقه را با خط فقر و حقوق متوسط بسنجید! همین سنجش می تواند نقطه شروع خوبی برای نامزدهای ریاست جمهوری باشد که برنامه و نگاهشان را بگویند.
Friday, 29 November , 2024