به گزارش خبرنگار پردیسان آنلاین، عبدالناصر همتی نامزد انتخابات ریاست جمهوری صبح امروز (چهارشنبه) در برنامه رادیو اقتصاد گفت: در بیانیه‌ای که در هنگام ثبت نام در وزارت کشور صادر کردم، تاکید کردم که الان در کشور ما جایگاه اقتصادی و شرایط معیشتی در تراز و موقعیتی نیست که ما بگوییم در تراز فداکاری، تلاش […]

به گزارش خبرنگار پردیسان آنلاین، عبدالناصر همتی نامزد انتخابات ریاست جمهوری صبح امروز (چهارشنبه) در برنامه رادیو اقتصاد گفت: در بیانیه‌ای که در هنگام ثبت نام در وزارت کشور صادر کردم، تاکید کردم که الان در کشور ما جایگاه اقتصادی و شرایط معیشتی در تراز و موقعیتی نیست که ما بگوییم در تراز فداکاری، تلاش و ایثارگری مردم عزیز باشد.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: ما حتماً باید این شرایط را تغییر بدهیم. برای همین، علت اصلی کاندیداتوری من این بود که با توجه به تخصص و گذشته کاری‌ام در سیستم بانکی، بیمه و حتی در دانشگاه، این مسیر را اصلاح کنیم و مورد ترمیم قرار دهیم.

وی اضافه کرد: یک اشکال ساختاری داریم که من به آن می‌گویم حکمرانی اشتباه اقتصادی. این مسئله منجر شده است که ما همواره با یکسری از روندهای نامطلوب اقتصادی مواجه باشیم.

همتی تصریح کرد: سرانه سرمایه‌گذاری در هشت سال گذشته، همان میزانی است که در سال ۸۲ بوده و تغییری نداشته است اما در کشوری مانند ترکیه از آن زمان تا الان ۲.۵ برابر شده است.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: مسئله دوم بهره‌وری است. متاسفانه بهره‌وری نه تنها رشد نکرده بلکه در بعضی جاها منفی نیز بوده است. این‌ها عواملی هستند که به تدریج رشد اقتصادی را دچار مشکل کرده است.

وی ادامه داد: برخی عوامل باعث شده است که در سه دهه گذشته، میانگین رشد اقتصادی ما در حد ۳ درصد باشد. در یک دهه گذشته که عمدتاً با تحریم نیز مواجه هستیم و نوسانات درآمد تشدید شده، میانگین رشدمان نیم درصد بوده است. در واقع اگر حساب کنید، ۱۰ سال اقتصاد ما فقط پنج درصد رشد کرده است.

همتی تصریح کرد: شاخص‌های پولی ما نیز همین مشکلات را داشته است. به خاطر ساختار و حکمرانی غلط اقتصادی تورم ما نیز، میانگین به صورت سالانه ۲۰ درصد رشد کرده است. نقدینگی نسبت به سال گذشته دو برابر شده است.

وی در ادامه گفت: مسیر اقتصاد به سمتی می‌رود که برخی مردم دچار فقر مطلق شدند. زندگی برای اقشار مختلفی در روستاها، شهرهای کوچک و حاشیه شهرها سخت شده است لذا ما مسئولیم که متغیرها را اصلاح کنیم.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: توزیع درآمد در کشور ما بسیار نامناسب است. من احساس می‌کنم اگر ۴ سال در سمت ریاست‌جمهوری باشم، بتوانم اصلاحات اقتصادی را انجام دهم.

همتی گفت: رئیس‌جمهور باید یک اقتصاددان باشد. باید محوریت روی اقتصاد باشد و لازم است برای یک دوره نیز به سیاستمداران مرخصی بدهیم و آن‌ها اجازه بدهند که ما بگوییم می شود اصلاح کرد.

وی ادامه داد: کسی که در راس قوه مجریه می‌نشیند باید بینش اقتصادی داشته باشد و باید بتواند دو دوتا چهارتا بکند.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: رشد تولید بسیار مهم است و باید از زوایای مختلف به آن نگاه کرد. مهمترین مسئله برای تولید ما، این است که دولت پایش را از گلوی بخش خصوصی بردارد.

همتی اضافه کرد: دولت باید در زیرساخت‌ها سرمایه گذاری کند. لازمه فعال شدن بخش خصوصی این است که از شرایط اقتصادی اطمینان داشته باشند.

وی تصریح کرد: دولت باید در سه حوزه، سلامت، آموزش و محرومیت زدایی تمرکز کند. بقیه مسائل را مطابق با نظام اقتصادی بازار، البته با کنترل و نظارت کامل که به سمت شبه انحصار نرود، حرکت می‌کنیم.

همتی تصریح کرد: با توجه ویژه نسبت به زنجیره تولید می‌توان، تولید در کشور را به ۵۰ درصد برسانیم.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: می توانیم در سال، پنج درصد رشد اقتصادی داشته باشیم. روی بخش خدمات خیلی حساب می کنم. البته بخش خدمات در دوران کرونا آسیب دید و ۵۵ درصد ارزش افزوده می‌تواند ایجاد کند.

وی تصریح کرد: تا وقتی که تورم باشد، رشد نیز صورت نمی‌گیرد. تورم سوداگری را افزایش می‌دهد. باعث می‌شود انگیزه ها برای سرمایه گذاری در جاهای دیگر افزایش یابد.

همتی گفت: مهم‌ترین بحث ما، کنترل نقدینگی است؛ که در سه دهه گذشته این مشکل را داشته ایم.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: در بودجه‌ها همواره به صورت اسمی تراز وجود دارد. اما در حقیقت این اتفاق نمی‌افتد و همواره به بانک مرکزی فشار می‌آید.

وی ادامه داد: میانگین رشد پایه پولی در کشور ۲۰ درصد  است. پایه پولی روشن می‌کند بانک‌ها خلق پول کرده‌اند.

همتی گفت: اگر این تورم را کنترل کنیم، بازدهی تولید قابل قبول می‌شود. اگر کنترل نقدینگی داشته باشیم، جامعه به سمت رشد بیشتر و حقیقی می‌رود.

همتی گفت: نوسانات نرخ ارز ناشی از فشار حداکثری و تحریم‌های ظالمانه بود که با مدیریت دولت ترامپ علیه کشورمان اجرا شد. این باعث شد که منابع درآمدی کشور دچار مشکل شود.

وی ادامه داد: در طول دو دهه گذشته، میانگین درآمد ارزی نزدیک به ۴۰ یا ۵۰ میلیارد دلار بوده است. اما این در دو، سه سال گذشته به شدت کاهش یافته و به اندازه یک پنجم رسیده است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: مهمترین وظیفه بانک مرکزی این است که بتواند این نوسانات را کنترل کند. ما همه تلاشمان را کردیم.

همتی ادامه داد: نرخ ارز باید قابل پیش‌بینی باشد. نوسان باید به اندازه معیارها باشد که مردم بتوانند برنامه‌های خود را بر اساس آن انجام دهند. این جزو برنامه‌های من است. اگر ما نتوانیم این کار را بکنیم صادر کننده مشکل پیدا می‌کند.

وی اضافه کرد: امیدوارم بتوانیم تحریم ها را حذف کنیم و ثبات به بازارها برگردد.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: مطمئناً در دولت آینده بازار سرمایه جزو برنامه‌های اولویت‌دار خواهد بود. در مورد موانع و مشکلاتی که موجب رونق بورس شده است را برطرف کنیم.

همتی ادامه داد: یکی از راه‌های آن، این است که دخالت های دستوری را قطع کنیم. بورس مانند بازار است و نباید کسی در آن دخالت ‌کند. در بازار سرمایه ما، همه اظهار نظر می کند، جلسه می‌گذارد و می‌گویند بگیرید.

وی تصریح کرد: باید موانع رسیدن به رشد در بازار بورس را برطرف کنیم. این یعنی، ایجاد مکانیزم هایی که به تعادل کمک می‌کند نه اینکه دامنه نوسان را جابجا کنیم و آن را نامتقارن کنیم.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: سیستمی که در گذشته و در بازار ارز داشتیم، اعتقاد بر این بود که نرخ اسمی ارز را ثابت نگه داریم. عملاً باعث می‌شود با ثابت نگه داشتن نرخ اسمی ارز، هر وقت شوک وارد اقتصاد ما شده است، منجر به افزایش قیمت ارز شود.

همتی ادامه داد: از گذشته به این شکل بوده است و تا الان شاهد آن هستیم. بنابراین باید بپذیریم بازار ارز نیز یک بازار است که در آن عرضه و تقاضا وجود دارد. وظیفه بانک مرکزی این است که اجازه ندهد نوسان در این بازار اتفاق بیفتد.

وی ادامه داد: در ۱۵ سال منتهی به سال ۹۷ میزان ارز مداخله‌ای که به بازار تزریق شده، ۲۸۲ میلیارد دلار و  به طور متوسط سالانه ۱۸ میلیارد دلار بوده است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت:  نتیجه آن، این شد که نرخ ارز ثابت نماند و ما ذخایر استراتژیک را از دست بدهیم. کشورها در دنیا ذخایر ارزی و طلای خود را سالیانه افزایش می‌دهند.

همتی با بیان اینکه من مخالف ارز ۴۲۰۰ تومانی بودم و چند بار نیز این موضوع را به آقای رئیس جمهور گفته بودم، افزود: این اقدام منجر به رانت هایی شد که من با آنها مخالف هستم. من معتقدم ارز باید تک نرخی شود و این کار را در دولت آینده اعمال خواهیم کرد.  

وی گفت: متاسفانه ساختار وزارت خارجه ما ساختاری نیست که، دیپلماسی اقتصاد محور باشد. سفیرای ما بیشتر با معیارهای سیاسی و دیپلماتیک انتخاب می شوند.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری با طرح این پرسش که کشورها، چرا سفارتخانه تاسیس می‌کنند؟، گفت: برای این است که بتواند از منافع کشورشان در کشورهای دیگر بهره برداری کنند. آمریکا و چین هر جا سفارت دارند، سفارت آنها مرکز بررسی و پیشنهاد،  به مرکز برای سرمایه‌گذاری بیشتر و یا ایجاد بازار جدید است.  

همتی گفت: این مسئله حتما باید در وزارت خارجه به طور جدی دیده شود. این ضعف وزارت خارجه است. در توافقات برجامی نیز همین مشکل را داشتیم، یعنی به اقتصاد توجهی نشده بود. برای همین است که در عمل، گیر کرده‌ایم و مشکل پیدا کردیم.  

وی با بیان اینکه بر اساس منافع ملی باید ارتباط با کشورهای همسایه را تقویت کنیم، تاکید کرد: در مورد غرب نیز، روابط باید با تعامل بیشتر و احترام متقابل باشد.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: در کشورهای همسایه پتانسیل بسیار خوبی وجود دارد، که ما  از آن ظریق می‌توانیم صادرات داشته باشیم.  

همتی افزود: صادرات غیر نفتی ما، اکنون چیزی نزدیک به ۳۷ میلیارد دلار است. این رقم می‌تواند حداقل ۵۰ درصد افزایش یابد. ما به راحتی می توانیم به افغانستان، عراق، کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای میانه و قفقاز صادرات داشته باشیم.

وی گفت: زمینه های بسیاری وجود دارد. الان ما عضو بلوک تجاری اوراسیا شده ایم و می توانیم نقش خوبی داشته باشیم. من فکر می‌کنم اگر تمرکز کنیم  و سفارتخانه‌های ما فعال باشد، در سایه یک دیپلماسی اقتصادی قوی در کنار دیپلماسی سیاسی نتیجه بخش خواهد بود.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: اگر مردم عزیز قهرشان را بردارند. مطمئنم که در این عرصه، حرفی برای گفتن، برای رقبای ما نخواهند ماند.