پردیسان آنلاین – گروه استانها: تا همین چند سال قبل بود که اکثر مراسمهای فرهنگی شهر کرمان در خانه شهر برگزار میشد، سالنی خاطره انگیز برای مردم که اکثر رویدادها فرهنگی و اجتماعی و گاه سیاسی کرمان در آن رقم خورده است.
هر چند میراث فرهنگی کرمان تا کنون اقدام مؤثری برای بازسازی این بنا انجام نداده است اما یک حرکت میراث فرهنگی موجب شد این خانه از تخریب صدر درصدی نجات پیدا کند.
اقدام فوری رسانهها و حساس سازی جامعه و ورود میراث فرهنگی و ثبت ملی این بنا که در سال ۹۵ انجام شد خانه شهر را از نابودی نجات داد
در حالی که برخی از مسئولان کرمان سعی داشتند متأثر از ساخت سازههای بلند مرتبه استانداری و شهرداری این بنا را تخریب کنند اما اقدام فوری رسانهها و حساس سازی جامعه و ورود میراث فرهنگی و ثبت ملی این بنا که در سال ۹۵ انجام شد خانه شهر را از نابودی نجات داد.
اما از آن زمان تا کنون این موقوفه گنجعلیخان به حال خود رها شده است، کاربری ساختمانهای اداری این بنا که به شورای شهر اختصاص یافته بود نیز متوقف و شورای شهر به مکانی جدید منتقل شد.
مرمت خانه شهر در اولویت نیست
هر چند شهرداری وقت کرمان از کلید خوردن مرمت خانه شهر در سال ۹۸ خبر داد اما کافیست حتی از بیرون به این بنا نگاه کنید تا متوجه شوید که این خانه در حال ریزش است و به نظر نمیرسد حتی نزدیکی این بنا به استانداری و شهرداری باعث شده باشد مسئولان مرتبط برای مرمت خانه شهر اولویتی در خصوص تخصیص اعتبار در نظر گرفته باشند.
طبق معمول اوقاف نیز مسئولیتی در قبال مرمت و نگهداری موقوفات در نظر نمیگیرد و وظیفهای برای خود متصور نیست. در این شرایط آینده این بنای ارزشمند کرمان مشخص نیست و آنچه که در حال حاضر اطمینان بخش است اینکه مسئولان فعلاً به دلیل ثبت ملی از تخریب آن دست کشیدهاند.
طبق معمول اوقاف نیز مسئولیتی در قبال مرمت و نگهداری موقوفات در نظر نمیگیرد و وظیفهای برای خود متصور نیست
در حالی خانههای تاریخی کرمان یکی پس از دیگری با وجود قدمت و سابقه تاریخی در حال تخریب هستند، که حراست از خانه شهر کرمان که دقیقاً در چند متری آن ساختمانی بزرگ برای استقرار استانداری کرمان در حال ساخت است و شهرداری هم در چند ده متری اش ساختمانی بزرگ ساخته است کمی سخت به نظر میرسد، هر چند با ثبت ملی این بنا امکان تخریب آن از بین رفته است اما عدم مرمت خانه شهر خودش میتواند عاملی مهم در مسیر تخریب تدریجی باشد.
نماد فرهنگ معاصر کرمان را فراموش کردهاند
اما نکته کنونی این بنا عدم تخصیص اعتبار برای مرمت است و مسئولان میگویند که اعتبارات به پروژههای اولویت دار تر اختصاص یافته است و اما نکته عجیب اینکه بخشی از اعتبارات مرمت این بنا به اداره کل زندان کرمان و ایجاد حصار دیوارهای زندان مرکزی کرمان اختصاص یافته است!
احسان اسلام پناه، دانش آموخته شهرسازی در گفتگو با پردیسان آنلاین در خصوص خانه شهر کرمان بیان کرد: این بنا در سال ۱۳۴۸ ساخته شده و از نظر معماری به خصوص در نمای بنا بسیار ارزشمند است.
وی ادامه داد: خانه شهر کرمان در مکانی کاملاً فرهنگی در کنار حسینیه ثارالله، بوستان قدیمی شهر تماشا، سینما، کانون اندیشه بنا شده و بسیاری از رخدادهای فرهنگی و اجتماعی کرمان طی نیم قرن اخیر در این مکان برگزار شده و به همین دلیل دارای ارزش بسیار بالایی است.
دو ساختمان بلند مرتبه در عرصه بنای ثبت ملی
وی با اشاره به اینکه دو ساختمان جدید در عرصه این بنای ثبت ملی در حال ساخت است که موجب شده این بنا با خطر تخریب مواجه شود.
اسلام پناه ادامه داد: شدت تخریب تا به حدی است که احتمال ریزش سقف و نمای بنا وجود دارد اما روند مرمت این بنای تاریخی با تأخیر قابل توجه همراه شده است.
وی گفت: در شهری تاریخی مانند کرمان که وجود بناهای تاریخی از اهمیت خاصی برخوردار است متأسفانه طی دو سال اخیر اعتبار مناسبی برای مرمت و بازسازی در نظر گرفته نشده به طوری که بناهای در حال تخریبی مانند تخت درگاه قلی بیگ و یا بازار و گنبد شاه نعمت الله و مشتاقیه کرمان طی این مدت در حال تخریب رها شدهاند.
وی ادامه داد: اینکه نگهداری و مرمت این بناها در اولویت قرار ندارد و اعتبارات نیز به ادارات دیگر تزریق میشود مسألهای است که جای سوال دارد.
اینکه نگهداری و مرمت این بناها در اولویت قرار ندارد و اعتبارات نیز به ادارات دیگر تزریق میشود مسألهای است که جای سوال دارد
شهردار کرمان نیز در این خصوص با اطمینان دادن به مردم و رسانهها در خصوص عدم تخریب خانه شهر کرمان تاکید کرد: چون این بنا ثبت ملی است امکان تخریب آن وجود ندارد.
سعید شعربافتبریزی همچنین از اختصاص بخشی از اعتبارات مرمت این بنا به اداره کل زندانها حمایت کرد و گفت: در برخشی از بیرون این زندان به دلیل احداث پل امکان پرتاپ مواد مخدر به داخل زندان وجود دارد که باید با ایجاد حصار از این اقدام جلوگیری کرد.
وی از وجود اعتبارات استانی برای مرمت این بنا به ارزش ۳ میلیارد تومان خبر داد و افزود: البته این ردیف اعتباری شارژ نشده و و اعتبارات بعضاً به پروژههای مهمتری مانند بافت تاریخی کرمان اختصاص یافته است.
وی با اشاره به محدودیتهای اعتباری گفت: در این خصوص باید به اولویتهای شهر توجه بیشتری نشان داد.
وی در خصوص احداث ورودی استانداری کرمان و امکان بروز مشکل برای خانه شهر گفت: در این خصوص مذاکرات لازم با استانداری انجام شده است و اجازه هیچ گونه صدمهای به بنا داده نخواهد شد.
وی گفت: بنده تاکید میکنم اعتباری برای مرمت این خانه از استانداری هیچ اعتباری برای مرمت خانه شهر اختصاص نداده است به همین دلیل امکان شروع مرمت را هم نداریم.
طبق معمول میراث فرهنگی استان کرمان نیز در این خصوص سکوت کرده است و البته مکانهای تاریخی و مهمتر در حال تخریب هم در استان وجود دارد که میراث فرهنگی برای مرمت و نگهداری اضطراری آنها هم پول ندارد.
از اولویت خارج شدن مرمت و بناهای تاریخی کرمان تهدیدی جدی برای گردشگری استان کرمان است که باید چارهای برای آن اندیشیده شود.