مدیریت بهینه تولید و مصرف گاز، راهی به سوی آینده پایدار

رئیس کمیسیون صنعت ومعدن سازمان متخصصان و مشاوران ملل اسلامی (اینسکو) گفت:ناترازی در ایران ناشی از مدیریت ضعیف تولید و مصرف گاز است و راهکارهایی همچون بهره‌برداری منطقی از میادین کوچک گازی، استفاده از ال‌ان‌جی و جایگزینی سوخت در نیروگاه‌ها می‌تواند به رفع این چالش کمک کند.

مینا جعفری، در گفت‌وگو با خبرنگار پردیسان آنلاین با اشاره به لزوم بازنگری در سیاست‌های کلان مدیریت انرژی که از اولویت‌های رفع ناترازی در کشور است، اظهار کرد: یکی از مسائل کلیدی در بحث انرژی ایران، عدم تعریف دقیق مفهوم ناترازی است. درحالی‌که ایران از بزرگترین تولیدکننده گاز جهان شناخته می‌شود، اما حجم صادرات گاز کشور چشمگیر نیست.

وی افزود: ناترازی به معنای نبود انرژی نیست، بلکه به نحوه مدیریت تولید، مصرف و تنوع منابع انرژی مربوط می‌شود، ناترازی مدیریتی از مهم‌ترین عوامل بوده است لذا در بسیاری از کشورها، اختلاف تولید و مصرف گاز تنها ۱۵ تا ۲۰ درصد است، درحالی‌که در ایران مصرف بی‌رویه و بدون الگوی مشخص فشار مضاعفی به تولید وارد کرده است.

رئیس کمیسیون صنعت و معدن سازمان متخصصان و مشاوران ملل اسلامی تصریح کرد: لزوم بازنگری در سیاست‌های کلان انرژی، ایجاد الگوی مناسب مصرف انرژی، بهبود مدیریت عرضه و تقاضا با تأکید بر فناوری‌های نوین، افزایش سرمایه‌گذاری داخلی و جذب سرمایه‌های خارجی، استفاده از منابع مالی صندوق توسعه برای پروژه‌های مرتبط با بهینه‌سازی و توسعه انرژی باید مورد توجه قرار گیرد و رویکرد حرکتی به سوی کاهش ناترازی نیازمند تصمیم‌گیری‌های عملیاتی، اصلاح ساختارهای مدیریتی و تعریف دقیق اهداف کلان و جزئی در حوزه انرژی است.

جعفری با اشاره به آخرین وضعیت زنجیره تولید میادین گازی در کشور تاکید کرد: بسیاری از میدان‌های کوچک گازی کشور تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته‌اند که ظرفیت تولید قابل توجهی دارند و برآوردها نشان می‌دهد که با مدیریت و برنامه‌ریزی مناسب، می‌توان حدود ۷۰ تا ۸۰ میلیون مترمکعب گاز از این میدان‌ها تولید کرد و اثرگذاری بر زنجیره تولید بزرگ کشور را رؤیت کرد.

وی ادامه داد: یکی از راهکارهای پیشنهادی، واگذاری بهره‌برداری از این میدان‌ها به مصرف‌کنندگان اصلی گاز در چارچوبی منطقی و شفاف است و این اقدام می‌تواند ضمن افزایش تولید گاز، بهره‌وری اقتصادی را نیز ارتقا دهد و سبب کاهش فشار منابع بزرگ‌تر شود. مطلب دیگر واردات گاز از ترکمنستان و روسیه است که در قالب ال‌ان‌جی می‌تواند به رفع این چالش کمک کند، با این حال، تحریم‌ها و محدودیت‌های مالی، مانعی جدی برای بهره‌گیری از این فرصت‌ها هستند.

عضو شورای مرکزی مجمع مشاوران نمایندگان مجلس شورای اسلامی (این سکو) بیان کرد: یکی از راهکارهای پیشنهادی برای بهینه‌سازی مصرف سوخت در نیروگاه‌ها، جایگزینی سوخت مایع یا نفت‌کوره با مینی ال‌ان‌جی است. این اقدام می‌تواند به کاهش آلودگی و افزایش بهره‌وری انرژی در نیروگاه‌هایی که از سوخت مایع استفاده می‌کنند، کمک کند.

جعفری ادامه داد: با وجود تلاش‌ها، حل بحران ناترازی گاز و اقتصاد انرژی نیازمند اصلاحات کلان، بهبود دیپلماسی انرژی و هماهنگی بیشتر بین نهادهای دولتی و خصوصی است و ادامه روند فعلی بدون ایجاد تغییرات ساختاری می‌تواند آینده انرژی کشور را با چالش‌های جدی رو به رو کند.

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=326109

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: