به گزارش پردیسان آنلاین؛ محله باجک یک یکی از مهم ترین مناطق مهم قم است که در هسته مرکزی شهر قرار دارد این محله که نسبتا از مناطق تاریخی شمار می رود حلقه اتصال مناطق دیگر به هسته مرکزی شهر به ویژه اطراف حرم از جمله سه راه بازار است .
در این محله جاذبه های تاریخی متعددی وجود دارد از جمله ؛ خانه تاریخی یزدان پناه که جزیی از خانه های تاریخی و سنتی قم می باشد خانه تاریخی دکتر علامه را می توان نام برد این محله از موقعیت مهمی قرار گرفته است و تقریبا مراکز درمانی و آموزشی متعددی در آن قرار گرفته اند که این امر باعث شده است این منطقه با بار ترافیکی بی شماری روبرو شود.
با گشت و گذاری در هر کدام از کوچه های این محله زیبا تا حدودی می توان خانه های فرسوده ای نیز پیدا کرد که نیاز به توجه دست اندرکاران میراث فرهنگی دارد برخی معابر آن نیز به آسفالت و پاره ای بهسازی و نوسازی نیازمند است ساکنان این منطقه هنوز اصالت خود را حفظ کرده اند و می توان گفت ساکنان این منطقه مهم اغلب بومی هستند.
با مصاحبه های میدانی که با اهالی این منطقه صورت گرفته اغلب از بار ترافیکی و گره های ترافیکی که بعضا سوهانی بر اعصاب این اهالی است گلایه دارند برخی نیز از میراث فرهنگی و شهرداری منطقه درخواست توجه به معابر و بهسازی برخی بافت فرسوده در منطقه هستند.
ترافیکی که همیشه باید سوهانی بر اعصاب باشد
یکی از ساکنان کوچه مخابرات از وجود گره های ترافیکی گلایه کرده و گفت: این کوچه در کل ساعات روز با ترافیک سنگینی روبرو است برخی رانندگان که الفبای رانندگی را هم شاید نمی دانند با بوق های متعدد روح و روان ساکنان این کوچه را آزار می دهند کوچه ای تنگ اما بار ترافیکی آن حتی از جاده چالوس هم بیشتر است.
وی که خود را علی علیزاده معرفی می کند افزود: یکی دیگر از کوچه های این منطقه که کوچه شماره ۱۰ و در آن آزمایشگاه دانش و دبیرستان معروف و قدیمی امیرکبیر قرار دارد هم که دیگر نور علی نور است در ساعت هایی که دانش آموزان در حیاط بازی می کنند و یا در صبحگاه ها ما اعصابی نداریم ترافیک در ساعت های ابتدایی فعالیت آزمایشگاه که دیگر بیداد می کند.
یکی بانوی قمی که چندین سال یک خانه دنج در کوچه معروف به هفت متری دارد هم گویا دل خوشی از بار ترافیک و بی نظمی خودروهای شخصی به ویژه موتور سیکلت ها ندارد او بیان کرد: چرا فکری به حال این ترافیک و بی نظمی ها نمی شود نمی توان خانه ای که چندین سال سنگ بنای آن را ساختی را یک باره رها کنی و نه اعصاب این حجم از ترافیک را داریم شاید با یک راه حل و مطالعه بتوان این محله را از بار ترافیک نجات داد.
محمد کریمی از دیگر ساکنان قدیمی باجک یک معتقد است؛ میدان جهاد که حد فاصل هسته مرکزی به سمت باجک دو و عمار یاسر و هم چنین ۱۵ خرداد است در گوشه گوشه آن مدارس دینی و مراکز فرهنگی وجود دارد جدای از مغازه ها و بانک ها در ساعت هایی قسمتی از این میدان بسته می شود و بار ترافیکی را دو برابر می کند در اصل خود این میدان پر از اشکال است به نظر یا مشکل اصلاح هندسی دارد و یا باید راهکاری برای گره ترافیکی آن پیدا کرد .
یک راننده تاکسی که در مسیر سه راه بازار به سمت ۱۵ خرداد فعالیت دارد از وجود ترافیک در این منطقه گلایه دارد و معتقد است این حجم از ترافیک زمان من و مسافران را هدر می دهد .
فرسودگی برخی خانه ها، خرابی آسفالت ، دیوارهای فرسوده و بهسازی و زیبا سازی از دیگر درخواست های ساکنان این منطقه بود.
باز آفرینی راهکار بهبود آشفتگی های برخی معابر باجک یک
مدیر منطقه هفت شهرداری قم در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار پردیسان آنلاین گفت: طرح احداث خیابان استاد فقیهی در سالهای ۱۳۹۲ در شرایطی به منطقه هفت ابلاغ شد که هنوز شورای عالی معماری و شهرسازی برای محدوده بافت تاریخی شهر قم تصمیمی نگرفته بود در شورای عالی معماری و شهرسازی، میراث فرهنگی به دلیل مداخله طرح با بافت تاریخی، خیابان حدفاصل ۱۹ دی تا عمار یاسر را حذف کرد که باعث ایجاد مشکل شد و نکتهای که وجود دارد این است که در این بین شهرداری بر اساس خیابان ۲۶ متری به یک هتل پروانه ساختمانی داده بود.
محمد رمضانی افزود: طبق این طرح، این خیابان بهعنوان کمربندی از عمار یاسر آغاز شده است و خیابان ۱۹ دی را قطع میکند و با عبور از خیابان ساحلی و پل انقلاب به خیابان خاکفرج و از آنجا به خیابان هفتتیر متصل میشود که در حال حاضر از خیابان هفتتیر تا ۱۹ دی طرح تغییر نکرده است و در این مدت شهرداری نیز برای سهولت امر و معطل نشدن شهروندان، اقدام به صدور پروانه و پاسخ به آنها کرد.
به گفته این مسئول؛ تملک و اقدامات اجرایی پیرامون احداث این خیابان در حال انجام است و پیشنهاد شهرداری برای کوچه ۳ خیابان ۱۹ دی یا همان خیابان استاد فقیهی بازآفرینی محدوده است، چراکه به علت مخالفت میراث فرهنگی اجازه تعریض خیابان را نداریم.
وی اظهارداشت: ایده این است که با ایجاد گیت هوشمند و تخصیص کارت ویژه تردد به ساکنان محل، این محدوده برای تردد اهالی محل حفظ شود و خیابان ۷ متری باجک جایگزین آن شود بخشی از طرح استاد فقیهی که خیابان باجک را به خیابان شهید لواسانی متصل میکند از برنامههای منطقه حذف نشده بخش عمده تملکات انجام شده است و با تمهیدات اندیشیده شده و حمایت حوزه ستادی، تملک ساختمان مخابرات، بیمه تأمین اجتماعی و بخشی از بیمارستان کامکار نیز به سرانجام خواهد رسید. از مخابرات تا چهارراه بازار کار بسیار سخت بود به انجام رسید همچنین شروع پیاده رو سازی تا پل علیخانی با اعتبار ۷۰ میلیارد تومان در خال انجام است .
روایتی از بازآفرینی دو محله تاریخی عربستان و باغ پنیه
باغ پنبه، از محلات نسبتا قدیمی قم است که از چهار راه بازار شروع می شود و تا هفت متری باجک، مسجد رضویه، عمار یاسر و محله عربستان ادامه دارد. محله ای که این روزها نه اثری از باغ در آن است و نه پنبه اما به دلیل مزارع مرغوب پنبه درباری که در گذشته در آن وجود داشت و باغات زیبا به این نام خوانده شده است.
می توان آن را به سبب وجود بناهای ارزشمند، یکی از محلات هویتی شهر قم دانست که شکل گیری آن تقریبا به ۲۰۰ سال پیش می رسد. باغات زیبا و قنات ارزشمند این محله موجب شده بود ثروتمندان به خانه سازی در آن علاقه مند شوند و حاصل آن شده خانه های زیبای یزدان پناه، طباطبایی ها، سلامتی و …. این محله همچنین از نظر تعدد هیات های عزاداری معروف است. خانه سلامتی که رو به تخریب قرار گرفته است.
این محله برای بهسازی آن یک سری طرح های بازآفرینی برای آن تعریف شده است که به صورت جزیی در آن اجرا شده است مانند عملیات کف سازی نیاز است شهرسازی و شهرداری برای بهسازی آن بیشتر توجه کند .
روان سازی گره ترافیکی کوچه مخابرات اولویت ما است
رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر قم نیز در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار پردیسان آنلاین گفت: در ارتباط با مشکل ترافیکی میدان جهاد و گره ترافیکی آن مانند دیگر گره های ترافیکی که در سطح استان داریم بعضا یا با راهکارهای کوتاه مدت و یا یا بلند مدت می توان حل کرد. از تقاطع عمار یاسر تا میدان جهاد با یک چراغ راهنمایی و رانندگی ترافیک کنترل می شد و این که با یک وقفه ای خودروها به میدان جهاد تردد داشتند اما اکنون خودورها بدون وقفه از ۱۵ خرداد به میدان جهاد وارد و گره ترافیکی این میدان نیز افزایش یافت و باید تقاطع چراغ دار احداث و یا اگر حل نشد تقاطع چند سطحی ساخته شود.
سید محمد حسین دهناد افزود: برای بهبود بار ترافیک باید جریان های پایین دستی و بالا دستی را مطالعه قرار دهیم خود میدان جهاد جزیی از طرح های ترافیکی است و تا محدوده سه راه بازار و معبر معروف به شهیدان موسوی به دلیل محدودیت های میراثی و با توجه به این که پاره ای تملکات هم صورت گرفته است از اولویت خارج شده است .
به گفته این مسئول؛ روان سازی کوچه معروف به مخابرات جزو اولویت های طرح ترافیکی است و برای این امر جلساتی داریم مشکل سه راه بازار به دلیل کمبود پارکینگ رانندگان اغلب پارک دوبل دارند و این در ترافیک نقش مهمی دارد بازگشایی هایی در کوچه مخابرات داریم و باید پیگیر مالکان برای تملکات باشیم شهرداری منطقه هفت نیز در این زمینه همکاری دارد در نظر داریم پس از بازگشایی کوچه مخابرات ، پارکینگی به صورت زیرزمینی احداث کنیم که تا حدودی در روان سازی گره ترافیکی تاثیر گذار باشد.
وی اظهارداشت: ما در روان سازی ترافیک دو تجربه مهم داریم یکی در ضلع شرقی و دیگری در ضلع غربی یک سری آشفتگی هایی وجود داشت که با پیاده راه سازی حل شد در ضلع غربی با احداث تونل امام موسی صدرمشکلات برطرف می شود و فضای آرامی برای حمل و نقل عمومی ایجاد می شود پل علی خانی به سمت چهاراه بازار باید پیاده راه شود عابر پیاده به راحتی باید تردد کند به دلیل وجود یک سری کاربری ها باید از تردد خودروها جلوگیری کرد
دهناد در ارتباط با طرح ترافیکی برای کوچه هفت متری نیز گفت: کوچه ۷ متری باجک قرار است در آن یک سری بازگشایی هایی صورت گیرد که نمی توان قول مساعد بر اجرای آن داشت.
- نویسنده : هیفا پردل
Tuesday, 5 November , 2024