به گزارش پردیسان آنلاین از کرمان، طراحیهای منحصربهفرد و هماهنگ مبلمان شهری میتواند به تقویت هویت شهری و فرهنگ محلی کمک کند و استفاده از المانهای بومی و هنری در مبلمان شهری میتواند جذابیت و اصالت فضای شهری را افزایش دهد.
در شهر کرمان هم همچون سایر شهرها، مبلمان شهری بهعنوان یکی از اجزای مهم شهری، دارای اهمیت بسیاری است و استفاده از مبلمان شهری زیبا میتواند جذابیت بصری شهر را افزایش دهد که نهتنها برای ساکنان شهر، بلکه برای گردشگران نیز جذاب است.
فضاهای عمومی با مبلمان شهری مناسب میتوانند به ارتقای سلامت روانی و جسمی ساکنان کمک کنند و استفاده از مبلمان شهری در پارکها و مسیرهای پیادهروی میتواند شهروندان را به فعالیتهای بدنی بیشتر ترغیب کند، ضمن آنکه در ترویج رفتارهای اجتماعی و تعاملات مثبت بین شهروندان منجر خواهد شد.
محلههای قدیمی شهر کرمان نشاندار میشوند
محمدامین شمسی، رئیس کمیسیون گردشگری و میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر در گفتوگو با خبرنگار پردیسان آنلاین در کرمان با اشاره به اهمیت مبلمان شهری در ارتقای کیفیت بصری شهرها، میگوید: بهبود مبلمان شهری و اجرای المانهای شهری مناسبتی و موضوعی در نقاط مختلف شهر از مسائل مهم در گردشگری است.
وی با اشاره به نصب و اجرای تابلوهای راهنمای محلههای قدیمی شهر کرمان در محور خیابان قلعه محمود، بهعنوان یکی از اقدامات مدیریت شهری در دوره جدید میافزاید: با توجه به مصوبه شورای شهر، ساخت سردیس ۱۵ مفاخر کرمان در دستور کار قرار گرفته است که میتواند در هویتبخشی به فضاهای شهری مؤثر باشد.
رئیس کمیسیون گردشگری و میراث فرهنگی شورای اسلامی شهر کرمان با اشاره به تصمیم مدیریت شهری برای تحول در ورودیهای شهر ادامه میدهد: با توجه به نقش المانها در زیباسازی شهر و جذب گردشگر، ورودی بلوار آیتالله صدوقی و بلوار حجاج بهدلیل قرار گرفتن در مجاورت فرودگاه به المانهای موضوعی مزین خواهد شد.
وی از آمادهسازی المانهای شهری برای پارک کودک، پارک پیر غلامان و پارک بانوان خبر میدهد و میگوید: در همین راستا، ایستگاههای اتوبوس در سطح شهر نیز بر اساس فرهنگ و بوم کرمان با سازه خشتی طراحی و اجرا شدهاند که از اتفاقات خوب مدیریت شهری در این دوره بوده است.
عزم جدی مدیریت شهری برای مناسبسازی بوستانها
اهمیت مبلمان شهری برای استفاده همه شهروندان بهویژه معلولان و افراد ناتوان حرکتی، مدیران شهری را بر آن داشته است تا در سالهای اخیر به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند و خیابانها و معابر را برای عبورومرور ویلچر، عصا، یا دیگر وسایل کمکی مناسبسازی کنند.
شمسی از عزم شهرداری کرمان برای مناسبسازی معابر برای تردد معلولان در بوستانها خبر میدهد و میگوید: بنا به تصمیمگیری شهرداری و شورای اسلامی شهر، تمام ضوابط معلولان در بوستانهای در حال احیا و بهسازی رعایت میشود که نمونه آن را میتوان در پارک نماز مشاهده کرد.
مبلمان شهری با توده مردم از بالا تا پایین درگیر است
مبلمان شهری میتواند در افزایش کارایی فضاهای عمومی سهم بسزایی داشته باشد و از این رو باید به گونهای طراحی شود که راحتی بیشتری برای شهروندان فراهم کند و ضمن ایجاد زیبایی بصری، احساس امنیت را در فضاهای عمومی افزایش و میزان جرایم را کاهش دهد.
سلمان جهرمی، کارشناس امور هنر شهری نیز در گفتوگو با خبرنگار پردیسان آنلاین در کرمان با تأکید بر لزوم بهرهگیری از نظرات کارشناسان و متخصصان زیباییشناسی برای اجرای مبلمان شهری میگوید: مبلمان شهری با توده مردم از بالا تا پایین درگیر است و در زیباییشناسی مردم اهمیت دوچندان دارد.
وی با انتقاد از تمرکز مدیریت شهری بر سلیقه و نگاه مدیران در اجرا و نصب مجسمهها و المانهای شهری فارغ از دیدگاههای تخصصی هنری میافزاید: ارتباط مجسمه و مبلمان شهری با مردم در ساحت سواره یا پیاده میتواند به فهم مجسمه کمک کند و در بیشتر اوقات این انتخابها غیرتخصصی است.
تأثیر جانمایی مبلمان شهری در اقبال عمومی
این کارشناس امور هنر شهری با بیان اینکه جانمایی مبلمان شهری میتواند در اقبال عمومی و دل انگیزی نسبت به آن مؤثر باشد، اضافه میکند: سوای از جانمایی غلط مبلمان شهری و مجسمهها، در برخی موارد مشاهده شده است که آثار ضعیف با قیمت بالا توسط مجموعه مدیریت شهری خریداری میشود که در تراز ملی یا جهانی نیستند و نارضایتی در میان هنرمندان ایجاد میکند.
وی با اشاره به نصب و اجرای مجسمههای فاخر در شهر کرمان نظیر مجسمه سهراب و تهمینه، مجسمه مادر در پارک مادر و مجسمه فارابی در چهارراه شفا میگوید: در کنار این آثار، کارهای ضعیف و خالی از خلاقیت، مفهوم و ابعاد هنری در شهر کرمان وجود دارد که با فرهنگ ایران سنخیتی ندارد و سازگار نیست.
جهرمی ادامه میدهد: یکی از موضوعات گردشگرپذیری، بازدید مهمانان و گردشگران از آثار هنری شهر است و مجسمه فاخر میتواند به ماندگاری فضای شهری در ذهن گردشگران کمک کند تا همه آنجا را به اسم مجسمه بشناسند و با آن خاطره داشته باشند و بهعنوان بخشی از زیست شهری مردم در نظر گرفته شود.
کارشناس امور هنر شهری با تاکید بر نصب نیمکت و سایر المانهای شهری متناسب با فضای پیرامونی یا تاریخی آن یا قرارگیری در مجاورت مدارس و مراکز مختلف میگوید: در اجرای مبلمان شهری، باید مسائل ترافیکی و معماری خیابان مدنظر قرار گیرد و پس از آن برای اجرای مبلمان یا مجسمه اقدام لازم صورت گیرد.
با وجود چهرههای شاخص فرهنگی و اجتماعی و سابقه تاریخی و معنوی کرمان، نیاز به تحول گسترده در مبلمان شهری پایتخت مقاومت جهان اسلام بیش از پیش احساس میشود، از این رو ضرورت دارد مدیران شهری با بهرهگیری از تکنولوژیهای نو و بهرهگیری از نظرات متخصصان و شهروندان در این مسیر مؤثر عمل کنند.
در سالهای اخیر، مبلمان شهری کرمان با هدف ایجاد فضاهای عمومی زیباتر، کاربردیتر، و دسترسپذیرتر، دستخوش تغییراتی شده است که میتوان نتیجه آن را در ظاهر شهر و کیفیت زندگی شهروندان مشاهده کرد اما این رخداد تا دستیابی به نقطه آرمانی فاصله دارد.
امید میرود با مشارکت همگانی، کرمان به شهری زیباتر، امنتر، و راحتتر برای تمام ساکنان و گردشگران تبدیل شود.
گزارش از بهناز شریفی، خبرنگار پردیسان آنلاین در کرمان