به گزارش خبرگزاری پردیسان آنلاین از کهگیلویه و بویراحمد، در جغرافیای چهارفصل این استان از مرز خوزستان تا چهارمحالوبختیاری و فارس، مردمانی مهربان و میهماننواز زندگی میکنند، مردمانی که به صورت ۱۰۰ درصدی مسلمان و شیعه هستند و ارادت خاصی به اهلبیت (ع) دارند، پایبندی و توجه مردم کهگیلویه و بویراحمد به آئین و آداب اسلامی و ایرانی زبانزد است و این دیار دارای فرهنگ غنی و کهن دینی و ملی است.
وجود آثار تاریخی به جامانده از زندگی در قرنهای گذشته از جمله ساسانی و هخامنشی تا وجود بقاع متبرکه امامزادگان (ع) و قرار گرفتن این دیار در مسیر طریقالرضا نشان از آمیخته شدن زندگی مردم کهگیلویه و بویراحمد با رسوم و آداب ملی و مذهبی، ایرانی-اسلامی دارد.
ماه رمضان فرصتی برای راز و نیاز و مهربانی
یکی از آئینهای دینی که در کهگیلویه و بویراحمد مورد توجه و احترام مردم بوده، ماه رمضان است، از دیرباز در این دیار رواج بوده است که مردم چند روز پیش از آغاز ماه رمضان اقدام به روزهداری میکردند و در اصطلاح به «پیشواز» این ماه مبارک میرفتند.
ماه رمضان در کهگیلویه و بویراحمد برای مردم فرصت مناسبی است تا علاوه بر جلا و صفا دادن دل و دل به دریای رحمت الهی سپردن، صلهرحم را بهجای آورند و در این ایام بسیار دیدهایم که کدورتهای چندین ساله رفع شده است و حتی جانهایی از چوبه اعدام نجات یافتهاند.
بیدار کردن همسایه به وقت سحر
مردم کهگیلویه و بویراحمد بهویژه در روستاها در وقت سحر اقدام به بیدار کردن همسایه خود برای سحری میکنند و در برخی مناطق که آداب و رسوم قدیمی هنوز پابرجاست، دو نفر در روستا میچرخند و اهالی را برای سحری بیدار میکنند.
سنت «کاسه بهره»
یکی دیگر از رسوم زیبای در ماه مبارک رمضان در کهگیلویه و بویراحمد رسم «کاسه بهره» است، موضوعی که آن را نمیتوان به ماه رمضان تنها اختصاص داد، اما میتوان گفت این سنت در این ماه بیشتر از هر زمانی مورد توجه است.
در سنت «کاسه بهره» خانوادهها از غذای آماده شده برای افطار یا سحری خود به همدیگر میدهند و به نوعی همسایه خود را به صورت غیرمستقیم میهمان سفره خود میکنند، این سنت علاوه بر محکم کردن پیوستهای قومی به نوعی برای کمک به همسایگان فقیر رواج دارد و از سنتهای نیکو و پسندیده کهگیلویه و بویراحمد بهشمار میرود.
نذرهای ماه رمضان با چاشنی غذاهای بومی
مردم کهگیلویه و بویراحمد در ماه رمضان بهویژه در شبهای قدر و ایام ضربت خوردن و شهادت مولا علی (ع) به قربانی کردن و پخش نذورات اقدام میکنند، مردم روستاهای استان در پخت نذری سعی میکنند از غذاهای بومی و محلی مرسوم استفاده کنند که از جمله آن میتوان به «آش کشک، شله ماشی، شیربرنج، کلگ و گوشت» اشاره کرد.
آموزش دادن روزهداری به کودکان با روزه «کلهگنجشکی»
شاید جالب باشد که بدانیم خانوادهها برای آشنا کردن فرزندان خردسال خود با فرهنگ ماه رمضان به آنها روزه «کلهگنجشکی» را پیشنهاد میدهند، در روزه کلهگنجشکی فرد روزهدار که اغلب کودکان و نوجوانان به سن بلوغ نرسیدهاند، میتوانند روزه خود را تا هر زمانی که تحمل گرسنگی و تشنگی را داشتند، ادامه دهند و در هر زمانی از روز که احساس کنند دیگر تاب تحمل گرسنگی و تشنگی ندارند، میتوانند روزه خود را باز کنند.