حجت الاسلام و المسلمین مجتبی اشجری روز پنجشنبه به مناسبت سالروز قیام ۱۵ خرداد در گفت و گو با خبرنگار پردیسان نوین، افزود: قیام ۱۵ خرداد تاثیرات مثبت بر روند سیاسی اجتماعی ایران گذاشت و به تعبیر امام راحل “قیام ۱۵ خرداد، اسطوره قدرت ستمشاهی را در هم شکست و افسانه ها و افسون ها را باطل کرد.”
وی با بیان اینکه ۱۵ خرداد سال ۴۱ در تاریخ ایران اسلامی به عنوان سند آزادگی ملت ایران و خواری شاه خودفروخته پهلوی ثبت شده ، اظهار داشت: اتفاقات خونین ۱۵ خرداد ۴۲ نیز ماهیت جنایتکاری رژیم شاهشاهی پهلوی را بیش از پیش برای همه آشکار کرد.
رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان گیلان اضافه کرد: یوم الله ۱۵ خرداد تجلی روح استقلال طلبی ، اسلام گرایی و آزادی خواهی ملتی مومن و مجاهد ایران اسلامی است که با پیروی از امام امت سعادت را در دین مبین اسلام جست و هرگز از مبارزه با استکبار جهانی دست برنداشت.
وی با بیان اینکه قیام ۱۵ خرداد نقطه عطف تاریخ معاصر ایران است، خاطر نشان کرد: در این روز پیوند امام و ملت آشکار شد و به مبارزات ضد استبدادی مردم ایران انسجام داد و در نهایت با سقوط حکومت شاهنشاهی ابهت استکبار جهانی را خدشه دار کرد.
در سحرگاه ۱۵ خرداد ۱۳۴۲، عوامل رژیم شاه به خانه حضرت امام در قم یورش بردند و امام خمینی (ره) که روز پیش از آن در روز عاشورای حسینی در مدرسه فیضیه قم، طی سخنان کوبندهای پرده از جنایات شاه و اربابان آمریکایی و اسرائیلی او برداشته بودند، دستگیر و به زندانی در تهران منتقل شدند.
قیام پانزدهم خرداد قم
پس از انتشار خبر دستگیری امام (ره ) در پانزدهم خرداد ۱۳۴۲، بسیاری از مردم قم، به منزل ایشان رفتند و به اتفاق فرزندشان، حاج آقا مصطفی ، در حدود ساعت شش بامداد، به سمت حرم مطهر حضرت معصومه (س) حرکت کردند. پس از مدتی، صحن مطهر و خیابان های اطراف، لبریز از جمعیتی شد که شعار “یامرگ یا خمینی” را تکرار می کردند. در همان زمان، علما و مراجع وقت هم با صدور بیانیه هایی، خواستار آزادی فوری حضرت امام (ره )شدند.
در حدود ساعت ۱۰ صبح، با ورود نیروهای مسلّح برای تقویت نیروهای شهربانی قم، تیراندازی و رگبار مسلسل ها شروع شد و تعداد زیادی از مردم زخمی شده یا به شهادت رسیدند. شدّت تیراندازی به حدّی بود که امکان انتقال زخمی ها و اجساد شهیدان نبود و این کشتار، تا ساعت پنج عصر ادامه یافت.
در روز پانزدهم خرداد ۱۳۴۲، در بیشتر شهرها، درگیری، راه پیمایی، برگزاری جلسات و نیز سخنرانی بر ضد رژیم و اعتراض به دستگیری امام صورت گرفت. در بعضی از شهرها مانند شیراز، تبریز و مشهد، اعتراض از شدٌت و گشتردگی بیشتری برخوردار بود که در اثر این حوادث، تعداد زیادی کشته، مجروج یا زندانی شدند.
قیام ۱۵ خرداد را ریشه انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ می دانند.