به گزارش پردیسان آنلاین، بازدهی بورس در هفته سوم فروردین مثبت بود؛ اگرچه بازار سهام در ابتدای هفته گذشته با روند نزولی قدرتمندی دست و پنجه نرم میکرد و بیشتر از ۸۰۰ میلیارد تومان از بورس خارج شد، در روز پایانی هفته این روند تغییر و در نهایت بازدهی بورس را مثبت کرد؛ تا جایی که نماگر اصلی بازار سهام از تراز دو میلیون و ۸۱۰ هزار واحد در پایان هفته گذشته، با رشد ۰.۷۱ درصدی به دو میلیون و ۸۳۰ هزار واحد در پایان بورس روز چهارشنبه رسید. این روند در سهمهای کوچک با شدت بیشتری ثبت شد و شاخص هموزن در این هفته با افزایش ۱.۲۲ درصدی به تراز ۸۱۸ هزار واحدی رسید.
در هفته پایانی فروردین بازار سرمایه با رشد پرشتابی همراه شد و شاخص کل بورس تهران با عبور از سطح ۲ میلیون و ۹۶۰ هزار واحد در آستانه ورود به کانال ۳ میلیون قرار گرفت؛ این رشد بیشتر تحت تأثیر افزایش نرخ ارز، کاهش بازده اوراق بدهی دولتی و ورود بیسابقه نقدینگی حقیقی به بازار بود.
تحلیلگران بازار سرمایه، افزایش نرخ ارز توافقی تا ۶۹ هزار تومان، چشمانداز سودآوری شرکتهای صادراتمحور را تقویت کرد و کاهش بازده اوراق اخزا به محدوده ۳۳ درصد را از دلایل افزایش جذابیت نسبی بازار سهام میدانند که ورود بیش از ۴,۵۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی را به دنبال داشت روندی که از سال ۱۳۹۹ بیسابقه بوده و نشاندهنده از بازگشت اعتماد سرمایهگذاران خرد به بورس است.
این هفته نیز بازار سهام تحت تأثیر خبر آغاز مذاکرات مستقیم ایران و آمریکا، شاهد یکی از مثبتترین روزهای خود در سالهای اخیر بود. فضای بازار به وضوح از این تحول سیاسی تأثیر گرفته و نشانههای بازگشت امید در رفتار معاملهگران مشهود است. این خوشبینی در معاملات روز یکشنبه به اوج رسید؛ جایی که حدود چهار هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی وارد بازار شد و رکورد ورود نقدینگی در چهار سال اخیر شکسته شد. این حجم از ورود پول نشاندهنده بازگشت اعتماد به بازار و نگاه مثبت سرمایهگذاران به آینده سیاسی کشور است همچنین شاخص کل بورس نیز از سقف تاریخی خود عبور کرد و حالا تنها یک گام با فتح مرز سه میلیون واحدی فاصله دارد؛ سطحی که از مدتها پیش بهعنوان «رؤیای بورس تهران» شناخته میشد.
رشد ارزش معاملات و بازگشت صفهای خرید
در حالی که بازار سهام در انتظار جزئیات بیشتری از روند مذاکرات است، اغلب تحلیلگران معتقدند در صورت تداوم فضای مثبت سیاسی، جریان نقدینگی به سمت بازار سرمایه همچنان ادامهدار خواهد بود. افزایش ارزش معاملات، رشد همزمان نمادهای بزرگ و کوچک و بازگشت صفهای خرید به تالار شیشهای، همه نشاندهنده آغاز فصلی تازه در بورس تهران هستند.
به طور کلی آمار نشان میدهد بازدهی بورس در هفته چهارم فروردین مثبت بود. بازار سهام در این هفته، از همان ابتدای کار با روند صعودی قدرتمند آغاز به کار کرد؛ تا جایی که نماگر اصلی بازار سهام از تراز دو میلیون و ۸۳۰ هزار واحد در پایان هفته گذشته، با رشد ۴.۸۴ درصدی به دو میلیون و ۹۶۷ هزار واحد در پایان بورس روز چهارشنبه رسید. این روند در سهمهای کوچک با شدت کمتری طی شد و شاخص هموزن در این هفته با افزایش ۳.۸۷ درصدی به تراز ۸۴۹ هزار واحدی رسید.
حجم معاملات خرد در این هفته افزایش حدود ۳۰ درصدی داشت؛ به نحوی که طی پنج روز معاملاتی هفته چهارم فروردینماه، متوسط روزانه حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی به ۲۷.۹۴ میلیارد برگه سهم رسید همچنین میانگین ارزش معاملات خرد نیز در این هفته افزایش یافته است؛ به طوری که میانگین هفتگی این شاخص ۱۱ هزار و ۳۸۲ میلیارد تومان شد.
برآیند تراز ورود و خروج پول حقیقی در هفته چهارم فروردین، ورود پنج هزار و ۱۰۰ میلیارد تومانی پول حقیقی به بازار سهام بود. گفتنی است بخش بزرگی از این مبلغ، در روز یکشنبه پس از مذاکره روز شنبه میان ایران و آمریکا، وارد بورس شده است.
جذابیت بازار در اشل حقوقی
حمید کوشکی؛ کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار پردیسان آنلاین اظهار کرد: تا زمانی که تنشهای سیاسی ادامه داشته باشد، بازار با همین شرایط کنونی پرنوسان خواهد بود یعنی یک هفته رشد میکند و یک هفته ریزشی است زیرا هر اظهار نظری، مستقیم روی بازار تأثیر میگذارد.
وی به سرمایهگذاران خرد با دیدگاههای کوتاهمدت توصیه کرد از بازار باشند و افزود: ممکن است اکنون بورس در اشل حقوقی برای سرمایهگذاران جذاب باشد و بین ۱۵ تا ۲۰ درصد نیز رشد کند ولی این بالا رفتن همراه با ریسکهای بسیار زیادی است که ممکن است سرمایهگذاران خرد تاب و توان تحمل این آنها را نداشته باشند.
این کارشناس بازار سرمایه تأثیر کاهش قیمت ارز و طلا بر رونق بورس توضیح داد: اینگونه نیست که سرمایهگذاران در بازارهای مالی ارز و طلا با ریزش قیمت آنها افراد پول خود را جابهجا کنند بنابراین موضوع گردش نقدینگی به این شکل نیست که پس از نوسان و ریزش قیمت در بخشهای دیگر به سرعت جذب بازار سرمایه شود.
وی با اشاره به نوسان شاخصهای بورس به دلیل اکنش به اخبار منفی یادآور شد: مذاکرات مثبت سیاسی میتواند تأثیر مثبت بر بازار سرمایه بگذارد و به عنوان مثال پولهایی از صندوق طلا در بورس خارج یا به صندوقهای درآمد ثابت وارد شود، این میتواند محرک رشد بازار سرمایه شود اما این گونه نیست که فعالان در بازارهای دلار و طلا سرمایه خود را به سرعت وارد بورس کنند زیرا نوساناتی که به دلیل انتشار اخبار سیاسی وجود دارد میتواند یک هفته بازار را منفی و هفته بعد مثبت کند.
برزخ برجام
کوشکی تنشهای ناشی از اخبار سیاسی را تنش برجام در بورس خواند و ادامه داد: این شرایط که در سالهای ۹۳، ۹۴ و ۹۷ نیز تجربه شد نشان میدهد تا به سرانجام رسیدن مذاکرات بازار سرمایه میتواند پرنوسان باشد البته این نوسان گاهی رو به بالا و رشد است و سرمایهگذار باید بر اساس میزان ریسکپذیری خود تصمیم بگیرد که آیا این نوسانها را میپذیرد یا خیر؟
وی با اشاره به اینکه هر نوسان مثبتی به معنای جذب سرمایه به بورس نیست، گفت: رونق بورس در فصل بهار به این معناست که شرکتها به واسطه نزدیک شدن به فصل مجامع خود و سیاستهای تقسیم سود خوبی که در پیش دارند، زمینه را برای ورود پول به بازار فراهم میکنند تا افراد بتوانند در این مجامع شرکت کنند و در نهایت یک سود نقدی را دریافت کنند.
این کارشناس بازار سرمایه بر اساس تئوری «پرنده در دست» در مباحث مالی یادآور شد: سود نقدی در بازار سهام از این جیب به آن جیب است یعنی یک سهم به قیمت هزار تومان خریداری میشود که در مجمع ۲۰۰ تومان سود تقسیم میکند، این ۲۰۰ تومان در زمان بازگشایی از قیمت کم میشود بنابراین زمانی این فصل مجامع میتواند پررونق باشد که محاسبه کنیم سودی که قرار است از قیمتها کسر شود با سرعت بسیار زیادی قابل جبران خواهد بود.
وی بر اساس دستورالعملهای جدید سازمان، برخی از شرکتها را مجاز به پرداخت این سود در مدت زمان کوتاهی دانست و گفت: ارزش زمانی پرداخت سود نیز باید حفظ شود به عنوان مثال شرکتی که پنج ماه قبل سود را پرداخت میکند، در شرایطی که چشماندازها مثبت باشد، آن سود ارزش کمتری دارد به نسبت اینکه بعد از فصل مجامع، عملکرد شرکتها به قدری مثبت است که چشمانداز رشد سودآوری خواهیم داشت و به سرعت قیمتها تعدیل میشود.
کوشکی این اتفاق را در شرکتهای پتروشیمی معمول دانست و تاکید کرد: این شرکتها درصد قابل توجه بین ۸۰ تا ۹۰ درصد سود تقسیم و با سرعت بهتری نیز آن را جبران میکنند، ناگهان یک تا دو ماه بعد قیمت به همان قیمت قبل از مجمع برگشته و سود نقدی کسب شده دارای بازدهی خوبی است اما نسبتی در بازار سرمایه به نام نسبت دی به تی نسبت سود نقدی به قیمت وجود دارد.
وی شرکتهایی را دارای جذابیت معرفی کرد که نسبت سود نقدی به قیمت آنها اکنون جذاب باشد و توضیح داد: در کنار این موضوع باید سرمایهگذار بتواند رشد سودآوری این شرکتها را پیشبینی کند، سهامی که ۱۵ درصد قیمت جاری میتواند سود تقسیم کند و در عین حال رشد سودآوری در ادامه سال خواهد داشت بسیار جذابتر از دیگر شرکتها است.
مدیریت ریسک؛ چالش بازار
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: شرکتهای پتروشیمی درصدهای بالایی از سود را تقسیم میکنند اما به معنای این نیست که نسبت دی به پی خوبی دارند به عنوان مثال قیمت سهام برخی شرکتها ۲۰ هزار تومان است و هزار تومان سود تقسیم میکنند که عدد کوچکی است، در برخی شرکتهای سیمانی و دارویی، نسبت دی به پی خوبی وجود دارد و بر اساس همین نسبتها به راحتی میتوان متوجه شد که بازار آیا کشش آن را دارد که در فصل مجامع عملکردهای گذشته خود را تکرار کند یا خیر؟
وی درباره وضعیت کنونی بورس گفت: قبل از کسب بازدهی، موضوع مدیریت ریسک در یک بازار اهمیت زیادی دارد، به این معنی که چقدر سرمایهگذار میتواند این ریسک را تحمل کنند، در بورس ریسک بالا است زیرا این کشش مرتبط با موضوعات سیاسی است و ساز و کار معاملاتی بازار سرمایه به واسطه ساز و کار معاملاتی به این صورت است که انتشار کوچکترین اخبار به سرعت بر آن تأثیر میگذارد.
کوشکی نقدشوندگی بازارهای رقیب در مقایسه با بورس را طولانیتر دانست و افزود: حس و حال مثبت یا منفی در بورس به سرعت روی شاخصها تأثیرگذار است به همین دلیل این بازار نوساناتی به مراتب سنگینتر از بقیه بازارها دارد و چه بسا اگر بازار ارز و طلا و حتی مسکن سامانه مشابه بازار سرمایه را داشت گاهی ممکن بود قیمت مسکن ۴۰ درصد سقوط کند اما نقدشوندگی ملک طولانیتر است و برخی را از تصمیم خرید و فروش منصرف میکند در حالی که افراد در بازار سرمایه به سرعت تصمیم خود را اجرا میکنند.