به گزارش پردیسان آنلاین از زنجان، اگر به گذشتههای دور این شهر برگردیم، تصویری متفاوت از آموزش در زنجان خواهیم دید، زمانی که در دوره قاجار و اوایل حکومت رضاخان، مدارس تنها در شهرهای بزرگ وجود داشتند و زنجان از این نعمت بیبهره بود.
آموزش محدود به مکتبخانهها و مساجد بود، جایی که کودکان تنها خواندن و نوشتن ابتدایی و قرائت قرآن را میآموختند، نقطه عطف آموزش رسمی در زنجان با تأسیس مدرسه توفیق رقم خورد، مدرسهای که قدیمیترین مرکز آموزشی شهر محسوب میشود و از همان ابتدا، مأمنی برای فرهنگدوستان و علمآموزان شد اما با این حال پیش از انقلاب اسلامی، تعداد مدارس در استان زنجان از ۵۰۰ مورد فراتر نرفت و سیستم آموزشی در همان سطح متوقف ماند.
پیروزی انقلاب اسلامی روح تازهای در کالبد آموزش دمید، عدالت آموزشی که تا پیش از این یک رؤیا به نظر میرسید، حالا به یک هدف عملی تبدیل شد، ساخت مدارس با سرعت بیشتری ادامه یافت، مراکز فرهنگی گسترش پیدا کرد و سوادآموزی نهتنها در شهرها، بلکه در روستاهای دورافتاده نیز رونق گرفت، دیگر خبری از تمرکز امکانات آموزشی در شهرهای بزرگ نبود و کودکان مناطق محروم نیز شانس تحصیل پیدا کردند.
تحصیل ۲۱۹ هزار دانشآموز در ۲ هزار و ۲۳۸ مدرسه استان
حمیدرضا اسلامی، مدیرکل نوسازی مدارس استان زنجان با اشاره به اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی تحولی شگرف در حوزه ساخت مدرسه شکل گرفته است، به خبرنگار پردیسان آنلاین میگوید: ساخت مدرسه یکی از پروژههای مهم در هر جامعهای به شمار میرود.
وی با بیان اینکه انقلاب اسلامی زمینهساز تحولات و تغییرات عمیق در زمینههای مختلف در جامعه ایران شده است، میافزاید: توسعه عدالت آموزشی و شکلگیری نهضت مدرسهسازی از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران است.
وی با بیان اینکه علاوه بر کمک دستگاههای متولی، بهرهگیری از ظرفیت خیران مدرسهساز مورد توجه قرار گرفته است، ادامه میدهد: یکی از منابع تأمین اعتبار نوسازی مدارس خیران مدرسهساز هستند.
مدیرکل نوسازی مدارس استان زنجان با بیان اینکه هماکنون ۲۱۹ هزار دانشآموز در دو هزار و ۲۳۸ مدرسه استان مشغول به تحصیل هستند، میگوید: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۴۳ پروژه آموزشی با تعداد ۲۳۴ کلاس درس و دو پروژه ورزشی افتتاح و تحویل آموزشوپرورش شد.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته دو مرحله توزیع تجهیزات صورت گرفت، اضافه میکند: در مرحله نخست در آستانه شروع سال تحصیلی و شامل تجهیزات کلاسی اداری، آموزشی و هنرستانی به ارزش ۹۰ میلیارد ریال بود.
مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس استان زنجان ادامه میدهد: همچنین در مرحله دوم در اسفند به ارزش ۵۰ میلیارد ریال توزیع تجهیزات هنرستانی طبق لیست آموزش و پرورش استان صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه پس از پیروزی انقلاب اسلامی یک هزار و۷۰۰ مدرسه در استان زنجان ساخته شده است، میافزاید: آمار مدارس ساخته شده در ۴۷ سال گذشته، نزدیک به چهار برابر مدارس ساخته شده قبل از انقلاب اسلامی ایران است.
اسلامی با بیان اینکه سرانه استان زنجان در فضای آموزشی به ازای هر دانشآموز ۶.۱ متر و متوسط کشوری پنج متر و ۶۴ سانتیمتر مربع است، میگوید: سرانه فضای آموزشی در کل مناطق شهری استان ۴.۲ و در شهر زنجان ۳.۳ متر است.
مدیرکل نوسازی و تجهیز مدارس استان زنجان با اشاره به اینکه سالجاری نیز ۱۷ مدرسه با ۷۶ کلاس در استان ساخته خواهد شد، اضافه میکند: از این تعداد پنج مدرسه در شهرستان زنجان، سه مدرسه در شهرستان ماهنشان، شش مدرسه در شهرستان خدابنده، دو مدرسه در شهرستان طارم و یک مدرسه در شهرستان ابهر ساخته میشود.
وی ادامه میدهد: با کمک خیران و حمایتهای انجام شده از سوی دولت در حال حاضر دورترین نقاط استان زنجان در روستاهای حاشیهای نیز از نعمت وجود مدرسه برخوردارند.
اعتبار بالای اختصاص پیدا کرده به مدارس زنجان
احمد خداوردی، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان درباره اعتبارات اختصاص پیدا کرده به ساخت مدارس به خبرنگار پردیسان آنلاین میگوید: سهم استان زنجان در ساخت مدارس به لحاظ اعتباری بالاست که این امر در راستای جبران کاستی فضاهای آموزشی صورت گرفته است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر هر مدرسه ۱۲ کلاسه ظرف دو سال در استان به بهرهبرداری میرسد، میافزاید: این در حالی است که پیش از این به لحاظ کمبود اعتبارات ساخت این طرحها شش سال به طول میانجامید.
وی با بیان اینکه در سالجاری بالاترین بودجه عمرانی استان با رقم ۸۰۰ میلیارد ریال به ساخت مدرسه ۳۶ کلاسه گلشهر زنجان اختصاص دارد، اضافه میکند: تلاش داریم سرعت اجرای طرحها بالاتر برود و در اسرع وقت شاهد افتتاح این پروژهها باشیم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان با اشاره به نقش خیران در ساخت مدارس ادامه میدهد: تأمین منابع جدید از محل کمک خیران و صنایع در ساخت مدارس مستلزم بسترسازی فرهنگی است.
بهرهگیری از کمک خیران و صنایع در ساخت مدارس نیازمند بسترسازی فرهنگی است
سیدمحسن صادقی، استاندار زنجان با اشاره به محدودیت ساخت مدارس در استان به خبرنگار پردیسان آنلاین میگوید: نیازمند ساخت ۷۳ مدرسه جدید ۱۲ کلاسه برای جبران کمبودهای فضای آموزشی در استان هستیم که امیدواریم با کمک خیران این کمبودها جبران شود.
وی با اشاره به اینکه در پروژههای نهضت ملی مسکن استان نیازمند ۴۰ مدرسه برای تأمین فضای آموزشی هستیم، میافزاید: شهرکهای اغماری استان به لحاظ مدرسه کمبود دارد که باید در این زمینه نیز از همت خیران بهره گرفت.
وی با بیان اینکه از ابتدای سالجاری تاکنون یک هشتم اعتبارات فصل آموزشی استان تاکنون تخصیص پیدا کرده است، ادامه میدهد: نیازمند جهش تخصیص اعتبارات در مدت باقیمانده برای ایجاد نهضت مدرسهسازی هستیم.
استاندار زنجان با اشاره به اینکه تأمین منابع جدید از محل کمک خیران و صنایع در ساخت مدارس مستلزم بسترسازی فرهنگی است، اضافه میکند: در این راستا نیازمند تعاملات بیشتر از سوی مدارس و خیران هستیم.
ذبیحالله تاراسی، مدیرکل آموزش و پرورش استان زنجان نیز ضمن قدردانی از ادارات شرکتهای دولتی و غیردولتی، خیران مدرسهساز و تخصص حوزه تعلیم و تربیت در ساخت مدرسه میگوید: فرآیند احداث پروژههای مدرسهسازی در زنجان کلید خورده است.
وی از مراحل پایانی ساخت چهار مدرسه با ۲۶ کلاس درس در استان خبر میدهد و میافزاید: این طرحها پیشرفت فیزیکی بالای ۹۰ درصد دارد و به علت برودت هوا، بیشتر محوطه و کارهای پایانی آنها باقی مانده است که امیدواریم در اوایل سال آینده این کارها به پایان برسد.
تاراسی با بیان اینکه با افتتاح مدارس جدید انتظار میرود که کیفیت آموزش در استان زنجان ارتقا پیدا کند، اضافه میکند: با توجه به اهمیت آموزش و نقش آن در پیشرفت جامعه افتتاح این مدارس میتواند تأثیر مثبتی بر روند تحصیل دانشآموزان داشته باشد.
به گزارش پردیسان آنلاین، پس از پیروزی انقلاب اسلامی استان زنجان در راستای تحقق عدالت آموزشی گامهای مؤثری برداشته است، یکی از اقدامات برجسته در این زمینه، اجرای طرح شهید عجمیان در ۲۲۵ مدرسه استان است که با هدف شادابسازی و بهسازی مدارس مناطق کمبرخوردار انجام شده است.
با این وجود همچنان نیاز است که مسئولان به موضوع عدالت آموزشی توجه ویژهای داشته باشند تا همه دانشآموزان به ویژه در مناطق کمبرخوردار از امکانات و فرصتهای آموزشی برابر برخوردار شوند.