شلیک خودروهای آلاینده به نفس‌های تنگ شهروندان/بهبود ایمنی و کاهش آلودگی از طریق معاینه فنی خودروها

در سال‌های اخیر، آلودگی هوا به یکی از بحرانی‌ترین مسائل زیست‌محیطی در بسیاری از شهرهای ایران، به‌ویژه قم، تبدیل شده است. این مشکل نه‌تنها بر کیفیت زندگی شهروندان تأثیر منفی می‌گذارد، بلکه سلامت عمومی را نیز تهدید می‌کند.

به گزارش پردیسان آنلاین /هیفاء پردل؛ یکی از عوامل کلیدی در افزایش آلودگی، وجود خودروهای آلاینده و فاقد معاینه فنی است که بدون هرگونه نظارت و کنترل، به تردد در خیابان‌های کلانشهر قم ادامه می‌دهند.
بر اساس آمارها، متأسفانه بخش بزرگی از خودروها در قم از معاینات فنی لازم غافل هستند و بسیاری از آنها به دلیل فرسودگی و کارکرد نامناسب، بار زیادی از آلاینده‌ها را به هوا وارد می‌کنند. این وضعیت در کنار افزایش جمعیت و تردد زائران، موجب تشدید مشکلات زیست‌محیطی و بهداشتی در شهر می‌شود.
طی هفته های اخیر آلودگی های شهر قم به قدری بالا بوده است که شرایط آن برای تردد گروه های حساس خطرناک عنوان شده تا جایی که ستاد بحران استان روزهایی را برای مدارس و حتی ادارات تعطیل کرد واین تعطیلی ها آثار منفی برای بخش آموزش و دیگر مراکز دولتی و غیر دولتی به همراه داشته است .
در حالی که مسئولان اجرایی برای کاهش بار آلاینده های شهر قم استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی را لازم می دانند شهروندان معتقد هستند که برخی از ناوگان شهر قم فرسوده و عامل ایجاد آلایندگی در قم هستند. قم دومین شهر گردشگری مذهبی کشور به شمار می آید و از سویی علاوه بر جمعیت بیش از 1 میلیون و400 هزار نفری خود آمار بالای زائر داخلی و خارجی را میزبانی می کند به طبع عاملی برای تردد بیشتر خودروهای شخصی است .
از سویی در قم بیش از 300 هزار موتورسیکلت تردد دارند که 15 درصد آلودگی های شهر ناشی از فرسودگی موتورسیکلت ها است اما با وجود فرسودگی حاضر به اخذ گواهینامه معاینه فنی نیستند و هیچ کنترل و نظارتی نیز بر این امر صورت نگرفته است.
در روزهایی که ستاد بحران آلاینده های شهر قم را در حالت خطرناک اعلام می کند آمار بستری ها در مراکز درمانی هم افزایش می یابد و طبق آمار مدیرکل حفاظت محیط زیست قم سالانه بین 300 تا 400 فوتی بر اثر آلاینده های زیست محیطی در شهر قم گزارش شده است .
باید از شهروندان پرسید که چه میزان خود را مسئول سلامت خانواده و شهروندان دیگر می دانند ؟ چرا از سوی پلیس راهور نظارتی بر کنترل خودروهای شخصی که از معاینات فنی فراری هستند نمی شود؟ نظارت بر تردد موتورسیکلت های فرسوده بر عهده کیست؟

فوت سالانه 300 تا 400 شهروند قمی براثر آلودگی هوا
مدیرکل محیط‌زیست قم با بیان اینکه پیامدهای ناشی از آلودگی محیط‌زیست دیررس هستند، گفت: طبق آمار سالانه بین 300 تا 400 شهروند قمی بر اثر عوارض ناشی از آلودگی زیست محیطی جان خود را از دست می‌دهند ارتقای کیفیت زندگی و تضمین سلامت عمومی مستلزم توجه به محیط زیست و اجرای برنامه‌های پایدار است.
سیده مریم محمدی افزود: عدم اقدام به‌موقع برای حل معضلات زیست محیطی، سلامت نسل‌های آینده را با بحران‌های جدی مواجه خواهد کرد .

معاینه فنی خودرو؛ کلید کاهش آلودگی در قم
مدیرعامل سازمان حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری قم در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار پردیسان آنلاین گفت: خودروهای شخصی و موتورسیکلت ها تا 60 درصد در آلودگی های کلانشهر قم نقش اساسی دارند معاینات فنی خودروها می تواند این میزان آلاینده ها را کاهش دهد خودروهایی که 5 سال از عمر آن ها گذشته باید در مراکز فنی خودروها معاینه فنی شوند.
علیرضا خلیلی افزود: در کلانشهری مانند قم آمار تردد خودروهای با عمر بسیار بالا و فرسوده در بین کلانشهرهای کشور آمار قابل توجهی تری دارد لذا معاینات فنی این خودروها امر مهمی است شهروندان با مراجعه با این مراکز در کنار این که میزان آلودگی شهر را کاهش می دهند خودوری شخصی آنها به لحاظ ایمنی نیز کنترل و بررسی می شود.
به گفته وی؛ در سطح شهر قم 3 مرکز مهم معاینه فنی فعالیت دارند و چهارمین مرکز در حال احداث می باشد که شهروندان با مراجعه به این مرکز نسبت به کاهش آلودگی ها و از سویی ارتقای سطح ایمنی خودروهای خود اقدام کنند این مراکز که در جمکران ، نزدیک ترمینال و در جاده اراک فعالیت دارد آماده هستند تا خودروهای شخصی و تاکسی ها سطح شهر را معاینه فنی کنند.

56 هزار خودرو برگ معاینه فنی خودرو دارند
مدیرعامل سازمان حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری قم در ادامه گفت وگوی خود با اشاره به تعداد خودروهای دارای معاینه فنی بیان کرد: در این 3 مرکز از 85 هزار خودرویی که مراجعه کرده اند تنها 56 هزار وسیله نقلیه نمره قابل قبول و برگ معاینه فنی گرفته اند اما 30 هزار خودرو مردود و نتوانسته برگ معاینه فنی دریافت کنند این خودروها بر اساس شاخص هایی هم چون وضعیت ظاهری خودرو؛ وضعیت تعلیق خودرو و کنترل ایمنی و آلاینده بودن مورد بررسی قرار می گیرند.
خلیلی افزود: خودورهای شخصی به صورت سالانه اما تاکسی ها باید هر 6 ماه یک بار مورد معاینه فنی قرار گیرند شهروندان آن طور که باید و شاید همکاری نمی کنند و تا زمانی که از سوی پلیس راهور قانونی اعمال نشود مراجعه ای ندارند تاکسی داران به دلیل این که تحث پوشش و نظارت سازمان تاکسیرانی بوده و باید پروانه آن ها تایید شود هر 6 ماه یک بار مراجعه و مورد معاینات فنی قرار می گیرند.

سهم 15 درصدی موتورسیکلت در آلودگی
مدیرعامل سازمان حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری قم در پاسخ به سئوال خبرنگار پردیسان نوین مبنی بر این که نقش موتورسیکلت ها در آلودگی ها چگونه است گفت: موتورسیکلت هایی در قم داریم که فرسوده هستند و تا 15 درصد در آلودگی های شهر قم نیز سهیم هستند با توجه به وجود دو خط در مراکز معاینات فنی خودرو برای معاینه فنی موتورسیکلت ها اما مراجعه نمی کنند ما تنها اولویت کنترل خود را بر پلاک های مشخص تمرکز داده ایم و نمی توانیم کنترلی بر این موتورها داشته باشیم .
به گفته خلیلی ؛ وقتی خودرو فرسوده و هیچ معاینه فنی هم نشده باعث سوختن بنزین خام در سطح شهر می شود و این امر باعث می شود آلاینده ها در سطح شهر 4 برابر بیشتر شود لذا سهم مهمی در آلودگی های زیست محیطی کلانشهر قم دارند آماری از خودروهای شخصی در قم نداریم و این آمار را باید از پلیس راهور گرفت اما با توجه به جمعیت 1 میلیون و 400 هزار نفری در قم حداقل می توان پیش بینی کرد 4 هزار خودروی شخصی در قم تردد دارند که نقش اساسی در آلاینده های شهر خواهند داشت.
این مسئول در ادامه اظهارداشت : از شهروندان درخواست می شود برای حفظ سلامتی خود؛ همشهریان و هوای شهر خود با مراکز معاینه فنی خودروها همکاری کنند در این مراکز تنها بحث معاینه فنی نیست ما حتی سیستم ایمنی خودرو را بررسی می کنیم این که ترمزها مطلوب کار می کنند یا غیر. تا با مراجعه به تعمیرکار مشکل برطرف شود تا خطرات جانی برای شهروندان نیز کاسته شود .

برخوردهای شدید در انتظار خودروهای دودزا
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی استان قم از اجرای طرح تشدید برخورد قانونی با وسایل نقلیه آلاینده هوا و دودزا در استان خبرداد و گفت: خودروهای دارای نقص فنی و آلاینده اعم از خودروهای شخصی و دولتی اعمال قانون می شوند با توجه به آلودگی های اخیر شهر قم طرح تشدید با خودروهایی که برگه معاینه فنی ندارند شدت می گیرد.
سرهنگ غلامرضا صدفی اظهار داشت: طرح تشدید برخورد با وسایل نقلیه دودزا با توجه به آلودگی هوای شهر به اجرا درآمده است، در این طرح ، نظارت بر تردد وسايل نقليه و اعمال قانون خودروهای فاقد معاینه فنی هر ۲۴ ساعت یکبار به مبلغ ۱۰۰ هزار تومان به صورت هوشمند از طریق سامانه های پایش تصویری و تیمهای گشتی محسوس و نامحسوس پلیس راهور انجام می شود.
وی بیان کرد: برخورد با خودروهای آلاینده و فاقد معاینه فنی در طول سال بطور مستمر اجرا شده اما در ۶ ماهه دوم سال به دلیل آلودگی بیشتر در کلانشهرها، این طرح ها با شدت بیشتری انجام می شود..
وی گفت: با توجه به وضعیت هوای استان انتظار می رود شهروندان ضمن استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی نسبت به انجام معاینه فنی خودروهای خود و رفع نواقص فنی آنها اقدام کنند.

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=319540

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: