لندتکهای ایرانی نیز با همین رویکرد شروع به کار کردند؛ اما امروز به دلیل عدم وجود زیرساختهای لازم مانند بانکها صرفاً در ازای اعتبارسنجی یا چک صیادی به کاربران و مشتریان خود سرویس ارائه میکنند به عبارت دیگر آنچنان که باید و شاید خدمت بدیعتری از تسهیلات خرد نظام بانکی ارائه نمیکنند.
بخش قابل توجهی از این عقب افتادگی ناظر به نظام توثیق سنتی کشورمان است. به طور کلی لندتکها به غیر از موارد یاد شده نمیتوانند به صورت برخط ارزش وثیقه را احصاء کنند.
برای مثال شرکتهای لندتک نمیتوانند اصالت مالکیت اوراق، سیمکارت، واحد ملکی یا خودروی شخصی مشتریان خود را بررسی و آن را به عنوان وثیقه بپذیرند. حتی امکان وثیقهگذاری فیش حقوقی اغلب شرکتهای بخش خصوصی و سازمانهای بازنشستگی نیز وجود ندارد.
اگر سامانه هوشمند و متمرکزی وجود داشت که لندتکها میتوانستند با مراجعه به آن میزان ارزش داراییهایی قابلیت توثیق مشتریان خود را بررسی کنند مسلماً دایره خدماتدهی آنها افزایش قابل توجهی پیدا میکرد.این یعنی دسترسی مردم به تسهیلات ارائه شده توسط لندتکها سهولت بیشتری پیدا میکرد.
سامانه توثیق الکترونیک هوشمند
در حال حاضر وزارت امور اقتصادی و دارایی سامانه ستاره را راه اندازی کرده است که در آن با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار، اوراق و سهام خریداری شده توسط مردم میتواند به عنوان وثیقه بانکی در نظر گرفته شود.
پیش از این شرکت سپرده گذاری مرکزی هم این قابلیت را به وجود آورده بود که مشمولان سهام عدالت با توثیق این سهام بتوانند کارت اعتباری خرید دریافت کنند. این سامانه توانایی این را دارد که به صورت آنلاین و برخط تمام دراییهای خرد و کلان مردم که امکان وثیقه شدن دارد را به عنوان ضمانت پذیرفته و به بانکها و استارتآپهای لندتکی در رابطه با اصالت آنها سرویس دهد.
این مهم البته احتیاج به پای کار آمدن دستگاههای مانند قوه قضائیه، سازمان تأمین اجتماعی و مخابرات دارد که در لحظه جواب استعلامات سامانه ستاره را بدهند.