مرتضی عزیزی روز چهارشنبه  در گفت و گو با پردیسان نوین افزود: دهیار روستای مزرعه میرها از توابع بخش خرانق روز گذشته با این گونه ای نادر از سوسمار خاردُم ایرانی که  موجودی بی آزار است اما با ظاهری ترسناک ، روبرو شد. وی اضافه کرد: این نوع خزنده که در گونه های حمایت شده البته نادر […]

مرتضی عزیزی روز چهارشنبه  در گفت و گو با پردیسان نوین افزود: دهیار روستای مزرعه میرها از توابع بخش خرانق روز گذشته با این گونه ای نادر از سوسمار خاردُم ایرانی که  موجودی بی آزار است اما با ظاهری ترسناک ، روبرو شد.

وی اضافه کرد: این نوع خزنده که در گونه های حمایت شده البته نادر و کمیاب قرار دارد، با ظاهر ترسناک خود زیبایی ظاهری خاصی دارد و کاملا بی آزار است.

عزیزی با اشاره به این که خاردم ایرانی در اصطلاح اهالی این بخش چشم نواز ایران به «ارّه دُم » شهرت دارد، تصریح کرد: مهمترین و اصلی ترین زیستگاه این نوع سوسمار در استان یزد، منطقه حفاظت شده درانجیر و پارک ملی سیاه‌کوه اردکان است و در دیگر مناطق استان یزد به ندرت یافت می شود.

رییس اداره حفاظت محیط زیست اردکان با تاکید بر این که جانور یادشده کاملا بی آزار است و برای  انسان خطری ندارد، از مردم اردکان خواست در صورت مشاهده و برخورد با این خزنده، از کشتن یا آزار به آن جدا خودداری و سعی کنند ضمن بهره گرفتن از زیبایی های طبیعت، در حفاظت از گونه های نادر بکوشند.

به گفته عزیزی، سوسمارهای خاردم شباهت زیادی به « آگاماها» دارند ولی با توجه به داشتن حفره‌های رانی و مخرجی و نیز دم کلفت کوتاه و پوشیده از پولک‌های خارشکل و برجسته از آگاماها قابل تشخیص هستند.

وی با اشاره به این که طول خاردم ها در ایران ۴۰ تا ۸۰ سانتیمتر است، خاطرنشان کرد:  همه سوسمارهای خاردم روزگرد و گیاهخوار هستند و چشم‌ آن‌ها دارای پلک متحرک و مردمک گرد است و تنها مارمولک‌های گیاهخوار ایران به شمار می آیند.

تاکنون ۱۸ گونه سوسمار خاردم در جهان شناخته شده است که سه گونه آن به نام‌های سوسمار خاردم ایرانی، سوسمار خاردم بین‌النهرین و سوسمار خاردم مصری در ایران یافت می‌شود.

مرکز شهرستان ۹۸ هزار نفری اردکان در ۶۰ کیلومتری شمال غربی شهر یزد قرار دارد.