حسن هانیزاده در گفتوگو با خبرنگار پردیسان آنلاین، با اشاره به اختلافات داخلی گروههای مختلف سیاسی در سوریه اظهار کرد: پس از سقوط دولت بشار اسد و تسلط هیئت تحریرالشام بر ارکان حکومتی دمشق، ۳۶ گروه مسلح در سراسر سوریه حضور پیدا کردند.
وی افزود: یکی از گروههایی که در سوریه بهویژه در جنوب این کشور بسیار فعال است؛ جبهه آزادیبخش ملی است که در تضاد با هیئت تحریرالشام قرار دارد. این گروه نوعی حکومت فدرالی را در جنوب سوریه به وجود آورد که همین مسئله موجب خشم اهالی مناطق درعا و سویدا شد و درگیریهایی را در جنوب سوریه به وجود آورد.
کارشناس مسائل غرب آسیا تصریح کرد: در قسمتهای ساحلی شامل لاذقیه و طرطوس نیز علوینشینها نسبت به کشتار شخصیتهای تراز اول طایفه علوی واکنش نشان دادند؛ بهدلیل اینکه طی مدتی که از سقوط دولت بشار اسد میگذرد، بیش از چهار هزار نفر از شیعیان و علویان ساحل سوریه توسط گروهکهای مسلح سوریه کشته شدهاند.
سوریه وارد یک جنگ داخلی شده است
وی تاکید کرد: این وقایع نشان میدهد که فضای سوریه وارد جنگ داخلی شده است؛ هرچند هنوز پررنگ نیست، اما تهدیداتی از سوی برخی جمعیتهای مسلح و گروهکهای تکفیری به وجود آمده است، ضمن اینکه هیئت تحریرالشام هنوز برنامه خاصی برای کنترل اوضاع ندارد.
هانیزاده با بیان اینکه در قسمتهای شمال شرقی سوریه نیروهای دموکراتیک وابسته به کردهای سوریه نیز دیدارهایی با ابومحمد الجولانی داشتهاند تا خواستههای خود را بیان کنند، گفت: الجولانی در دیدار با رهبران نیروهای دموکراتیک سوریه درخواست کرد که حاکمیت جدید را به رسمیت بشناسند و سلاح خود را تحویل هیئت تحریرالشام دهند که این سخنان با مخالفت رهبران نیروهای اسد روبهرو شد.
وی با تاکید بر نشانههایی از وجود اختلاف در سوریه تشریح کرد: اکنون نیروهای وابسته به هیئت تحریرالشام حالتی همچون حکومت نظامی در اطراف دمشق ایجاد کردهاند که این مسئله فضای داخلی سوریه را تیره و تار کرده است و احتمال تجزیه سوریه وجود دارد.
کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به پیشروی ارتش رژیم صهیونیستی به سمت دمشق و درعا یادآور شد: ادامه این حرکت تا جنوب سوریه خطری جدی تلقی میشود که سوریه را تهدید میکند، ضمن اینکه تصرف ادلب توسط ارتش ترکیه نیز مشکلاتی را ایجاد کرده و در حقیقت تمامیت ارضی سوریه را نقض کرده است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر شرایط سوریه شرایط مناسبی نیست بهگونهای که حتی کشورهای عربی عضو اتحادیه عرب نیز در مورد حاکمیت جدید سوریه دچار اختلاف نظر شدهاند و هر کدام به دنبال سهمخواهی از شرایط جدید سوریه هستند.
احتمال درگیری شدید میان العوده و جولانی
هانیزاده در خصوص اختلاف جدی بین الجولانی و احمد العوده یادآور شد: العوده یکی از شخصیتهایی است که به وابستگی به روسیه متهم است و البته شخصیت مورد نظر سوریه است که در حال تشکیل مجموعههای مسلح برای پیشروی به سمت دمشق است.
وی ادامه داد: العوده یکی از شخصیتهایی است که در دولت بشار اسد ارتباط نزدیکی با نیروهای روسیه در منطقه و پایگاه حمیمیم داشت و از همان زمان درصدد یارگیری بود و اکنون نیز نیروهای زیادی تحت فرمان خود دارد که اگر شرایط اقتضا کند، به سمت دمشق پیشروی خواهد کرد.
کارشناس مسائل غرب آسیا تاکید کرد: در حال حاضر العوده تهدیداتی نسبت به حضور هیئت تحریرالشام در سوریه داشته است، بدون اینکه یک دولت فراگیر ملی تشکیل شود. او تهدید کرده و اعلام کرده است که بهزودی به دمشق حمله خواهد کرد و به نظر میرسد درگیری شدیدی با هیئت تحریرالشام در پیش داشته باشد.