خلیج گرگان در گوشه رینگ حملات انسانی / این بار آلاینده‌ها خلیج را به مرگ تهدید می‌کند

اگرچه مدیران ارشد استانی گلستان همواره در اظهاراتشان بر نجات خلیج گرگان تاکید دارند اما این زیستگاه حیات وحش در گوشه‌ای از رینگ با حریف‌هایی همچون خشکسالی، انباشت رسوبات، ورود فاضلاب و پساب‌های کشاورزی دست به گریبان است.

به گزارش پردیسان آنلاین از گلستان، خلیج گرگان بزرگترین بخش آبی از دریای خزر است که بر اثر پیشروی شبه جزیره میانکاله در جنوب‌شرقی خزر تشکیل شده است، این پهنه آبی نه‌تنها پناهگاه طبیعت و زیستگاه گونه‌های بی‌شمار، بلکه میراثی گران‌بها برای نسل‌های آینده به شمار می‌رود که با تشدید آلایندگی فاضلاب منتهی به خلیج، این روزها حال ناخوشی را سپری می‌کند.

اگرچه در دولت سیزدهم با لایروبی کانال منتهی به خلیج، تصمیمی برای جلوگیری از مرگ این زیستگاه حیات وحش گرفته شد اما به باور کارشناسان با نادیده انگاشتن موضوعاتی نظیر سدسازی بی‌رویه، حقابه زیست‌محیطی رودخانه‌ها، ورود فاضلاب و پساب‌های کشاورزی به خلیج، این دستاورد شکننده و محکوم به شکست است.

در هفته گذشته گزارشی در رسانه‌ها مبنی بر ورود فاضلاب خام به خلیج گرگان و تلف شدن تعدادی پرنده از این آلاینده‌ها منتشر شد که خبرنگار پردیسان آنلاین برای رسیدن به حقیقت نسبت به بررسی این موضوع اقدام کرد.

خلیج گرگان در گوشه رینگ حملات انسانی / این بار آلاینده‌ها خلیج را به مرگ تهدید می‌کند

ورود فاضلاب قابل کتمان نیست

نازنین جوانمرد، یک فعال زیست‌محیطی در این رابطه به خبرنگار پردیسان آنلاین می‌گوید: ورود فاضلاب شهر و روستاهای مجاور خلیج گرگان موضوعی نیست که بتوان آن را کتمان کرد اما تاکنون راه‌حلی برای رفع این مشکل یا اقدامی برای توقف آن انجام نگرفته است.

وی با بیان اینکه لایروبی خلیج گرگان اقدامی ارزشمند بود، می‌افزاید: نیاز است تا مسئولان هم‌زمان با لایروبی کانال‌ها، برای بهبود کیفی آب خلیج گرگان هم دست به کار شوند و نخستین گام در این روند احداث یا بازسازی تصفیه‌خانه شهرهای ساحلی است.

این فعال زیست‌محیطی با تاکید به مدیریت پساب صنعتی و زراعی در اطراف خلیج گرگان ادامه می‌دهد: فاضلاب خام شهرها و پساب‌های کشاورزی مملو از نیترات و فسفات است که اینها برای خلیج و حیات وحش این زیستگاه بسیار مضر است.

هرچند برخی نسبت به بی اقدامی دستگاه‌های اجرایی برای نجات خلیج از این مشکل گلایه دارند اما مدیران محیط زیست استان معتقد هستند بارها این مسئله را پیگیری کردند اما اینگونه که از ظواهر امر پیداست شرکت آب و فاضلاب با طرح مسئله نبود اعتبارات این معضل را در پَستو نگه داشته است.

فرضیه ورود فاضلاب خام به خلیج گرگان مورد تأیید محیط زیست نیست

کاظم بیاض، رئیس اداره مدیریت زیست محیطی خاک و پسماند اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان با بیان اینکه ساخت تصفیه‌خانه‌های فاضلاب مربوط به دهه ۷۰ است، به خبرنگار پردیسان آنلاین می‌گوید: تصفیه‌خانه در آن دهه با تکنولوژی و بار آلودگی آن زمان ساخته شد.

وی ادامه می‌دهد: در نتیجه پایش‌های انجام شده این تصفیه‌خانه‌ها به واسطه برخورداری از تکنولوژی قدیمی، پارامترهای یک سری از آلایندگی آنها بالاست و از این رو هر فصل به عنوان واحد آلاینده این تصفیه‌خانه‌ها معرفی شده است و مشمول پرداخت شرایط آلایندگی می‌شوند.

بیاض با یادآوری اینکه به تازگی به دلیل اینکه تداوم آلودگی این تصفیه‌خانه‌ها را به عنوان واحد آلاینده به مرجع قضائی معرفی کردیم، می‌افزاید: مدیرعامل آبفا در دفاع گفته که برای بازسازی تجهیزات تصفیه‌خانه منابع مالی زیادی نیاز است و تا زمان تأمین اعتبار امکان به‌روزرسانی این تصفیه‌خانه وجود ندارد.

وی با تاکید بر اینکه تأسیسات آب و فاضلاب به واسطه کاربری آن به سرعت فرسایشی است، می‌گوید: از این جهت محیط زیست آن را به عنوان واحد آلاینده هر فصل معرفی می‌کند.

خلیج گرگان در گوشه رینگ حملات انسانی / این بار آلاینده‌ها خلیج را به مرگ تهدید می‌کند

رئیس اداره مدیریت زیست محیطی خاک و پسماند اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان با رد فرضیه ورود فاضلاب خام به خلیج گرگان می‌افزاید: فاضلاب شهر بندرترکمن پس از تصفیه به خلیج می‌ریزد اما شاید کارایی لازم را ندارد برای همین پارامترهای آلایندگی در برخی فصل‌ها بسیار زیاد است.

درحالی که کارشناسان و دستگاهی همچون محیط زیست و مستندات آزمایشگاهی گواهی وجود آلاینده‌های زیاد در فاضلاب ورودی به خلیج گرگان را می‌دهند اما شرکت آب و فاضلاب گلستان این موضوع را رد می‌کند.

کارکرد تصفیه‌خانه استاندارد است

ابوالفضل رحیمی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب گلستان هم با رد وجود آلایندگی در فاضلاب تصفیه شده شهر بندر ترکمن به خبرنگار پردیسان آنلاین می‌گوید: تصفیه‌خانه این شهر با تکنولوژی و استانداردهای مربوط به دهه ۷۰ ساخته شده که طی سال‌های اخیر استانداردهای محیط زیست در پذیرنده پساب‌های تصفیه شده در محیطی پذیرنده تغییر پیدا کرده است.

وی ادامه می‌دهد: در حال حاضر تصفیه‌خانه با رعایت استانداردهای تعریف شده در حال فعالیت است و هیچ‌گونه مشکلی از بخش پساب تولیدی آن بر محیط‌زیست وجود نخواهد داشت اما گاهی فاضلاب خام توسط تانکرهای فاضلاب کش به درون شبکه، اختلالاتی را ایجاد می‌کند که از مردم فهیم استان خواهشمندیم در صورت مشاهد از طریق سامانه ۱۲۲ اطلاع دهند.

به گزارش پردیسان آنلاین، با توجه به اهمیت خلیج گرگان به جهت زیست‌محیطی و تأثیر خشک شدن آن بر کشور، به نظر می‌رسد باید هرچه سریع‌تر دستگاه‌های متولی برای ممانعت از آسیب بیشتر به خلیج گرگان وارد شوند.

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=327031

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: