به گزارش گروه دیگر رسانههای پردیسان آنلاین، الهه کولایی، فعال سیاسی اصلاحطلب و کارشناس مسائل بینالملل با «مستقل» توصیف کردن اوکراین، سیاست ایران در نگرانی از گسترش ناتو به شرق را تلویحاً نابهجا خوانده است. او گفته انتظار این بوده که سیاست ایران در برابر روسیه، «بیطرفانه» باشد، اما به اعتقاد او ایران با کرملین ابراز «همدلی» کرده است.
کولایی البته در ادامه، سخن خودش در مورد موضع بی طرفانه را رد میکند و خواستار موضع مشخص و شفاف ایران میشود: «موضع ایران در برابر روسیه برخلاف انتظار، بیطرفانه نبوده و با کرملین ابراز همدلی شده است. بر خلاف انتظاری که از آرمانهای انقلاب اسلامی و رویکرد ایران به قواعد بینالملل و به ویژه، تأکید بر حقوق بینالملل میرود و توقع اینکه در برابر تجاوز روسیه به اوکراین، دولت تهران، موضع مشخص و شفافی داشته باشد، رئیس دولت در تماس تلفنی با پوتین با او همدلی میکند!»
او ادامه میدهد: «سیاست ضد غربی ایران و نگرانی از گسترش ناتو به سوی شرق اروپا، مدیترانه، خاورمیانه و خلیج فارس، نمیتواند توجیه حمایت از سیاست روسیه در برابر دولتهای مستقلی باشد که پس از فروپاشی اتحاد شوروی در پیرامون این کشور شکل گرفتند. این نوع رفتار برای وجهه بینالمللی ایران در پیگیری حقوق ملتها و حق حاکمیت مردم همه کشورها در تعیین سرنوشت خود، مناسب نبوده و نسبتی با آرمانهای انقلاب اسلامی ندارد. این رویکرد نمیتواند آثار و پیامدهای مثبتی برای حضور ایران در عرصه بینالمللی داشته باشد.»
از نگاه کولایی کشورها فقط وقتی مستقل هستند که از روسیه جدا باشند و وقتی به خاطر اصرار بر وابستگی به غرب دچار مشکل – مشکلی در حد ابزار شدن برای جنگ نیابتی امریکا با روسیه- شدند این استقلال دچار خدشه نمیشود! در مورد ایران هم انتظار دارند نگران گسترش ناتو – بازوی نظامی غرب- به سمت شرق نباشد و همان سویی بایستد که امریکا ایستاده است. اصلاحطلبان در انقلاب نارنجی اوکراین هم که با ادعای تقلب در انتخابات به نفع نامزد غربگرا رخ داد، در سویی ایستادند که امریکا ایستاده بود. در واقع استقلال را فقط مستقل بودن از شرق میدانند.
جالب اینکه در ایران، وزیر خارجه، رئیسجمهور و رهبر انقلاب، هر سه با جنگ به عنوان گزینه حل مناقشات بین المللی مخالفت کردهاند و این موضع هم صریح و علنی اعلام شده است. اما کولایی میخواهد از ابزار مظلوم نمایی اوکراین و احساسات درست مردم در ضدیت با جنگ به طور عام استفاده و مقامات ایران را تخطئه کند. از سویی موضع مقامات ایران یک ادامه هم دارد و آن تصریح بر آتش افروزی و زمینهسازی امریکا در این جنگ دارد. اصلاحطلبان کلاً نقش امریکا را منکر میشوند و نمیخواهند آن را بپذیرند.
نکته دیگر آنکه برای رسیدن به این هدف تلاش میکند از «آرمانهای انقلاب» خرج کند و طی دو بند صحبت، چند بار از این عبارت استفاده میکند، در حالی که مواقع دیگر نگران آرمانهای انقلاب نمیشود!
الهه کولایی نویسنده کتاب «افسانه انقلابهای رنگی» است که در آن کوشیده تحولات چندسال پیش گرجستان، اوکراین و قرقیزستان را که به انقلابهای رنگی معروف شد، ناشی از تاریخ دگرگونیهای سیاسی کشورهای بازمانده از فروپاشی اتحاد شوروی معرفی کند و نقش و دخالت امریکا در این انقلابهای رنگی را به کلی انکار کرده است.
منبع: روزنامه جوان
انتهای پیام/
شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید
این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید