به گزارش پردیسان آنلاین و به نقل از پاون، عیسی بزرگزاده به بررسی وضعیت ذخایر سدها پرداخت و اظهار کرد: وضعیت ذخایر آب در کشور به دلیل کمبود بارشها بسیار نامناسب است.
وی با اشاره به اینکه ایران کشوری خشک محسوب میشود، افزود: ۷۵ درصد از مساحت کشور در مناطق خشک قرار دارد و تنها بخشهایی از شمال کشور و ارتفاعات زاگرس و البرز از بارش مناسبی برخوردار هستند.
۱۲ استان بین ۵۰ تا ۹۱ درصد کاهش بارش داشتهاند
سخنگوی صنعت آب با بیان اینکه پاییز سال جاری با کاهش شدید بارشها همراه بود، تصریح کرد: تاکنون ۳۹ درصد عقبماندگی در میزان بارشهای مورد انتظار داریم. بهطور متوسط باید حدود ۷۰ میلیمتر بارش دریافت میکردیم، اما این رقم بسیار کمتر بوده است.
بزرگزاده عنوان کرد: استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، اصفهان، بوشهر، مرکزی، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان، چهارمحال و بختیاری، لرستان، یزد و فارس با کاهش بارش ۵۰ تا ۹۱ درصدی مواجه بودهاند و در کل، ۲۹ استان کشور از نظر بارش دچار عقبماندگی بوده و زیر نرمال هستند.
تنها ۴۳ درصد ظرفیت سدهای کشور پر است
وی با بیان اینکه تنها ۴۳ درصد ظرفیت سدهای کشور پر است، خاطرنشان کرد: حدود ۲۲ میلیارد متر مکعب آب در سدها ذخیره شده است، اما مسئله مدیریت منابع آب در ایران بهصورت منطقهای مطرح است و تأمین آب در یک منطقه، لزوماً مشکلات سایر مناطق را حل نمیکند.
سخنگوی صنعت آب ادامه داد: سدهای تهران تنها ۱۸ درصد پرشدگی دارد. مشهد با کاهش منابع آب در سد دوستی مواجه است. در بندرعباس نیز سدهای سرنی، میناب و استقلال با کمبود شدید آب روبرو هستند. مناطقی مانند اراک، ساوه و اطراف کرج نیز با بحران مواجهاند.
درخواست همکاری از شهروندان برای مدیریت مصرف
بزرگزاده با تأکید بر اهمیت مدیریت مصرف گفت: مردم باید بیش از پیش همراهی کنند و مدیریت مصرف آب را در صدر برنامههای خود قرار دهند. تنها با این همراهی میتوان از تأثیرات منفی این بحران بر رفاه عمومی و بهداشت جلوگیری کرد.
وی از رسانهها خواست تا با اطلاعرسانی مستمر، آگاهیبخشی لازم را انجام دهند و بیان کرد: در مجموعه صنعت آب کشور شرایط به گونهای است که باید میزان بارشها به نحوی مدیریت شود که امکان ذخیرهسازی کامل آب فراهم باشد.
بسیاری از دشتهای کشور در وضعیت قرمز و غیرقابل قبول قرار دارند
سخنگوی صنعت آب افزود: خوشبختانه در چند دهه گذشته حجم سدسازیها در کشور قابل توجه بوده است، اما چالشهای جدی همچنان پیش روی ماست. برای مثال، بیش از نیمی از منابع آب شرب کشور از منابع زیرزمینی تأمین میشود که وضعیت خوبی ندارند.
بزرگزاده خاطرنشان کرد: از مجموع ۶۰۹ دشت کشور، ۴۲۲ دشت در وضعیت ممنوعه یا ممنوعه بحرانی هستند و ۳۵۹ دشت نیز دچار مشکل فرونشست شدهاند. این آمار نشان میدهد که نمیتوان فشار بیشتری بر این منابع وارد کرد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر بسیاری از دشتهای کشور در وضعیت قرمز و غیرقابل قبول قرار دارند و این موضوع به زیستبوم کشور آسیب جدی وارد میکند، بنابراین، ما نیازمند تغییر سبک زندگی و بازنگری در نحوه بهرهبرداری از منابع آبی هستیم، بهویژه در مورد آبهای سطحی که مستقیماً تحت تأثیر بارشهای لحظهای قرار دارند. در عین حال، مسائل دیگری نیز وجود دارد.
سخنگوی صنعت آب عنوان کرد: ممکن است در یک منطقه منابع آبی موجود باشد، اما به دلیل کمبود زیرساختهای آبرسانی مانند شبکههای لولهکشی یا پروژههای انتقال آب، امکان استفاده بهینه از این منابع فراهم نباشد.
حمایت از بخش آب به معنای حمایت از رفاه عمومی، بهداشت، سلامت جامعه است
بزرگزاده در ادامه از تدوین پیوستهای قانون بودجه سال ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: در حال حاضر، پیوستهای این قانون در حال تدوین است. این پیوستها فرصتی است برای بازتعریف برنامهها و اولویت دادن به بخش آب.
وی خاطرنشان کرد: رئیسجمهور محترم بارها در صحبتهایشان تأکید کردهاند که وضعیت مصرف آب کشور، که تقریباً دو برابر میزان منابع تجدیدپذیر است، «یک فاجعه» است. معاون اول رئیسجمهور و رئیس قوه مقننه نیز بارها بر لزوم توجه به این موضوع تأکید داشتهاند. از این رو، از سازمان برنامه و بودجه و نمایندگان مجلس درخواست داریم که بخش آب را به نحو شایسته مورد پشتیبانی قرار دهند.
سخنگوی صنعت آب حمایت از بخش آب را به معنای حمایت از رفاه عمومی، بهداشت، سلامت جامعه و حفاظت از زیستبوم کشور دانست و گفت: ما باید از روشهای اضطراری و ناپایدار برای تأمین آب پرهیز کنیم و به سمت راهکارهای پایدار حرکت کنیم. بحران آب چالشی جدی است که نیازمند همکاری و هماهنگی تمام دستگاهها و مردم برای مدیریت این وضعیت است.