به گزارش پردیسان آنلاین و به نقل از بانک مرکزی، محمدرضا فرزین حضور سرزده رئیسجمهور در بانک مرکزی را مایه دلگرمی کارکنان بانک مرکزی دانست و اظهار کرد: زمانی که ناآرامی در بازارها به وجود میآید، کار در بانک مرکزی نیز به دلیل تلاطمها به وجود آمده سخت میشود و حضور رئیسجمهور در این شرایط موجب دلگرمی همکاران بانک مرکزی است و امیدواریم مصممتر در راستای انجام وظایف تعیین شده گام برداریم.
وی درباره علل التهاب و ناآرامی در بازارها افزود: التهابات به وجود آمده که بخشی از آن در اثر توهمات و صحبتهای مقامات آمریکایی و تصمیمهای جدید آنها بوده است، منشأ واقعی نداشته و ناشی از القای ترس به بازارهای مالی ایجاد شده بود.
رئیس هیئت عالی بانک مرکزی شرایط ذخایر ارزی کشور را مطلوب ارزیابی کرد و ادامه داد: خبرهای منفی سیاسی و اقتصادی که در رسانههای خارجی منتشر میشود منشأ این رفتارهای هیجانی در بازارهاست.
فرزین درباره اقدامات بانک مرکزی برای بازگشت آرامش به بازارها عنوان کرد: در حوزههای مختلف برنامهریزی شده تا آرامش را به بازها بازگردد، نخستین اقدام حضور مؤثر بانک مرکزی در بازار طلا بوده که با هدف فروش طلا انجام نشده است، بلکه به دنبال ارسال سیگنال و علامت دهی به جامعه هستیم که میتوانید با خرید سکه به قیمت مهرماه ارزش پول خود را حفظ کنید.
وی اضافه کرد: این موضوع با هدف از بین بردن نگرانی برای سرمایههای خرد طراحی شد و به ازای هر کد ملی تعدادی سکه اختصاص پیدا کرد تا خانوارها با پساندازهای متوسط از این امکان بهره ببرند و این سیاست تا زمانی که مردم متقاضی باشند، ادامه پیدا میکند تا علائم قیمتی مناسب را برای سال آینده به بازارها ارسال کنیم.
رئیس کل بانک مرکزی فروش اوراق گواهی سکه را دیگر برنامه بانک مرکزی در این راستا برشمرد و گفت: دستورالعمل فروش این اوراق در حال نهایی شدن است و در خصوص اوراق با عناوین دیگر نیز در حال بررسی و برنامهریزی هستیم و پس از جمعبندی به اطلاع عموم میرسد تا از محل فروش این اوراق میزان سود مناسب را متناسب با میزان تورم به مردم پرداخت شود، این برنامه در این راستا طراحی شده است تا مردم نگران موضوعات تورمی نباشند.
فرزین تصریح کرد: مشاهدات ما در ماههای اخیر نشان میدهد که انتظارات تورمی افزایش پیدا کرده است و برای کاهش میزان انتظارات تورمی از ابزارهای عملیاتی استفاده خواهیم کرد و در بازار حضور پیدا میکنیم و نسبت به تنظیم بازار اقدام میکنیم تا اطمینان به بازارها بازگردد.
وی افزایش عملیات سفته بازی در شرایط التهاب بازارها را از آسیبهای وضعیت کنونی برشمرد و یادآور شد: در این وضعیت سفته بازی بین داراییهای مختلف همچون ارز، رمزارز، طلا و مسکن افزایش پیدا میکند، به منظور مقابله با این عملیات سفتهبازانه مقابله با پولشویی و رصد ریال از سوی بانک مرکزی تشدید شده است و در این راستا با بررسی ۶۰۰ حساب که میزان تراکنش بالا در حوزه طلا، ارز و رمز ارز داشتند، نسبت به مسدودسازی آنها اقدام شده است، البته این امکان برای صاحبان حساب فراهم شد تا با ارائه مستندات در صورت بروز اشتباه بتوانند به حساب خود در کمترین زمان ممکن دسترسی داشته باشند، اما عملیات رصد ریال به قوت خود باقی خواهد ماند.
رئیس کل بانک مرکزی از تأمین مالی رشد اقتصادی به عنوان دیگر برنامه بانک مرکزی یاد کرد و گفت: در این راستا ۲۵۰ همت اوراق گواهی سپرده خاص در حال انتشار است که ۲۰ همت آن با همکاری وزارت جهاد کشاورزی در حال اجرایی شدن است و بقیه دستگاهها همچون وزارت صمت، وزارت گردشگری و وزارت بهداشت نیز در حال انجام اقدامات لازم هستند تا بر اساس پروژهها مورد تأیید این دستگاهها تأمین مالی انجام شود.
فرزین در خصوص دیگر برنامه تأمین مالی اقتصاد اظهار کرد: سپرده پذیری ارزی از دیگر برنامههای بانک مرکزی است برای این منظور حدود ۱.۴ میلیارد دلار در بانکها سپرده گذاری انجام شده است تا تأمین مالی ارزی برای بنگاهها از طریق بانکها به خوبی انجام شود.
رئیس هیأت عالی بانک مرکزی در خصوص بازار ارز تجاری که از دی ماه راه اندازی شده است، افزود: از زمان شروع به کار این بازار بیش از ۳.۵ میلیارد دلار تأمین ارز انجام شده است. در روزهای ابتدایی بیش از ۸۰ درصد تأمین ارز در این بازار توسط بانک مرکزی انجام میشد ولی با گذشت زمان بازار عمق بسیار مناسبی پیدا کرده است و با حضور پتروشیمیها، پالایشیها، فولادیها و سایر صنایع ارز آور این روند در روزهای اخیر تغییر کرده به طوری که بانک مرکزی در چند روز گذشته نه تنها فروش ارزی انجام نداده است بلکه حدود ۲۰۰ میلیون دلار ارز مازاد در بازار را نیز خریداری کرده است.
وی خاطرنشان کرد: روال تأمین ارز در بازار ارز تجاری سرعت گرفته است و در وضعیت بسیار بهتری است و با گذشت زمان شرایط بهتری را در این بازار تجربه خواهیم کرد و امیدواریم که به تعهدات ابتدای سال مبنی بر تأمین ۶۵ تا ۷۰ میلیارد دلار تأمین ارز دست یابیم.
رئیس کل بانک مرکزی در خصوص نگرانی مردم درباره نرخ ارز نیز تصریح کرد: نرخ ارز در این مرکزی ارز تجاری که از دو ماه گذشته راه اندازی شده است، در محدوده نرخ ۶۶ تا ۶۸ قیمت گذاری شده است که حاکی از ثبات در این بازار است.
وی هدف بانک مرکزی را برقراری ثبات در بازار ارز عنوان و اضافه کرد: با توجه به اینکه نیازهای مردم و بنگاههای تولیدی در این بازار تأمین میشود بانک مرکزی به دنبال ایجاد ثبات در بازار و در نرخها است، نرخ ارز بازار ارز تجاری که تأمین ارز مواد اولیه بنگاههای تولیدی را به عهده دارد در همین کانال حفظ خواهد شد تا تولیدکنندگان در یک نرخ مشخص نسبت به تأمین مواد اولیه با حجم ارز مورد نیاز اقدام کنند.
فرزین درباره تأمین ارز کالاهای اساسی نیز عنوان کرد: تأمین ارز کالاهای اساسی با نرخ ۲۸۵۰۰ ادامه دارد و از ابتدای سال جاری تاکنون بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار تأمین ارز کالاهای اساسی با این نرخ انجام شده است.
وی افزود: امیدواریم برنامههای اجرا شده به بازگشت ثبات و آرامش به بازارها کمک کند و بتوانیم پاسخگوی نیازهای اساسی مردم باشیم.
رئیس هیأت عالی بانک مرکزی با تاکید بر اینکه نرخ رشد پایه پولی نیز طبق اخرین آمارها از بالای ۴۰ درصد به حدود ۲۲ درصد کاهش یافته است در خصوص نرخ رشد نقدینگی نیز خاطرنشان کرد: هدفگذاری بانک مرکزی برای نرخ رشد نقدینگی در سال جاری در کانال ۲۵ درصد است، براساس آخرین آمار نرخ رشد نقدینگی هم اکنون در حدود ۲۷.۴ درصد بوده است که به دلیل تکانههای سیاسی- امنیتی بسیار زیاد که از اسفند پارسال رخ داد و غیرقابل کنترل بود از نرخ هدفگذاری کمی فاصله گرفته است اما به جهت اینکه دچاربازار دچار انسداد نشود ما به صورت فعالتر در بازار پول کار کردیم تا در پایان سال به اهداف مشخص شده دست یابیم.