جلوگیری از ناایمن شدن ساختمان‌های اصفهان با تدبیر دستگاه‌های مرتبط

مشاور کمیسیون عمران، شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: با توجه به ضعیف‌شدن فعالیت نهادهای نظارتی در حوزه احداث مسکن، عده‌ای در حال سوءاستفاده هستند، بنابراین جلسه‌ای با دستگاه‌های مرتبط و تعدادی از مهندسان محاسب دغدغه‌مند و پیشکسوت برگزار شد تا ایمنی ساختمان‌های شهر به‌خطر نیفتد.

عبدالرسول جان‌نثاری در گفت‌وگو با خبرنگار پردیسان آنلاین با اشاره به برگزاری جلسه کارگروه کمیسیون عمران، شهرسازی و معماری با موضوع کنترل نقشه‌های سازه اظهار کرد: یکی از مهم‌ترین موارد در ساختمان‌سازی، توجه به استراکچر (اسکلت) و سازه باربر ساختمان است زیرا تمام بارها همچون مصالح ساختمانی، زلزله، باد و از این قبیل، باید توسط این بخش از ساختمان تحمل شود.

وی افزود: اگر توجه لازم را به کیفیت سازه و استراکچر نداشته باشیم، ساختمان مناسبی نخواهیم داشت و ممکن است با یک زلزله یا حادثه کوچک، ساختمان ریزش کند یا ساکنان، شاهد ایجاد ترک‌ها یا آسیب‌هایی به مرور زمان باشند و عمر مفید ساختمان به شدت کاهش پیدا کند.

مشاور کمیسیون عمران، شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر اصفهان خاطرنشان کرد: فاجعه‌هایی همچون زلزله‌ها، «متروپل» و حادثه فروریزش ساختمان‌های خلاف در منطقه ۱۹ تهران که با یک تکان ساده فروریخت، نشان می‌دهد که به سازه و استراکچر ساختمان توجه و نگاه ویژه نداشته‌ایم؛ در اصفهان که ما با مسئله مهم فرونشست مواجه هستیم، مقاومت ساختمان‌ها بسیار مهم و کلیدی خواهد بود.

وی با بیان اینکه اصفهان یکی از استان‌های خوب کشور از نظر توجه به سازه محسوب می‌شود و از حدود ۳۰ سال قبل فعالیت خیلی خوبی در شهرداری و به‌تبع آن سازمان نظام مهندسی ساختمان مورد توجه بوده و واحدی برای کنترل استراکچر ساختمان به‌وجود آمده است، گفت: کسی که می‌خواهد ساختمان‌سازی کند، سراغ مهندس محاسب می‌رود و نقشه‌هایی را تحویل می‌گیرد؛ این واحدها مکلف هستند که فعالیت مهندس محاسب را کنترل کنند، زیرا یکی از مشکلات در بخش سازه ساختمان این است که در صورت حاکم شدن نگاه فقط «اقتصادی» شاید از نظر مصالح همچون بتن و میلگرد کاهش پیدا کند و شاهد احداث ساختمان‌های ضعیف و بی‌کیفیت خواهیم بود.

کنترل مراحل اجرایی ساختمان به‌ویژه پس از دوران شیوع کرونا به‌شدت ضعیف شده است.

جان‌نثاری با بیان اینکه حدود ۳۰ سال اخیر هر ساختمانی که در اصفهان احداث شده، قبل از آغاز فعالیت عمرانی، نقشه‌های مهندسان محاسب توسط این واحد کنترل شده است تا دچار کمبودی نبوده باشد، ادامه داد: با توجه به اینکه فرایند انجام محاسبات فنی ساختمان‌ها دارای پیچیدگی و نکات علمی است، این فرایند باید به‌طور کامل کنترل و هدایت شود اما در سال‌های اخیر شاهد کاهش حساسیت روی این موضوع به‌ویژه در شهرداری و نظام مهندسی بوده‌ایم.

وی اضافه کرد: به‌تازگی جمعی از مهندسان نظام مهندسی ساختمان مطالبه‌ای از شورای اسلامی شهر اصفهان داشتند که این توجه و نگاه ویژه و کنترل روی سازه‌ها مقداری کم‌رنگ شده است و هشدار دادند که اگر در این نقطه کوتاه بیاییم، شاهد خواهیم بود که در آینده ساختمان‌هایی داریم که از نظر سازه استحکام و کیفیت لازم را ندارد.

مشاور کمیسیون عمران، شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر اصفهان افزود: با توجه به ضعیف شدن فعالیت نهادهای نظارتی، عده‌ای در حال سوءاستفاده هستند و میل‌گردهای ساختمان را با عناوین مختلف از جمله سبک‌سازی کم می‌کنند و از طرفی کنترل مراحل اجرایی ساختمان به‌ویژه پس از دوران شیوع کرونا به شدت ضعیف شده است، بنابراین برای رفع مشکل جلسه‌ای از شهرداری، سازمان نظام مهندسی، اداره کل راه و شهرسازی و تعدادی از مهندسان محاسب زبده شهر دعوت و جلسه‌ای برگزار شد تا موضوع کارشناسی شود.

وی گفت: در این جلسه دغدغه‌ها موجود مطرح، آسیب‌ها و نقطه نظرات مختلف بیان شد و تصمیمات بسیار خوبی در این خصوص گرفته شد.

جلوگیری از ناایمن شدن ساختمان‌های اصفهان با تدبیر دستگاه‌های مرتبط

تمام ساختمان‌های شهر اصفهان توسط شهرداری کنترل می‌شود

جان‌نثاری ادامه داد: با توجه به اینکه مدتی بود فقط بر محاسبات فنی ساختمان‌های پنج‌طبقه به بالا تمرکز شده بود اما شاهد تخلفاتی در ساختمان‌های زیر پنج طبقه بودیم و یکی از مصوبات این جلسه این بود که تمام نقشه‌ها _تمام ساختمان‌ها_ به‌طور حتم کنترل شود. که امیدواریم با این تصمیم این مشکل برای ساختمان‌های کوتاه‌مرتبه برطرف خواهد شد. همچنین با توجه به مشاهده بعضی از تخلفات در محاسبات سازه‌های بزرگ‌تر نیز مقرر شد سازمان نظام مهندسی با تشکیل جلسات مستمر ماهانه و تنظیم و انتشار دستورالعمل‌های وحدت رویه این مشکل را برطرف کند.

وی اضافه کرد: با توجه به به‌وجود آمدن تراکم‌کاری برای کنترل نقشه‌ها، شهروندان برای دریافت پروانه ساختمان معطل این تاییدیه‌ها می‌شدند، بنابراین برای حل این موضوع نیز با استفاده از ظرفیت دفاتر مهندسی و برون‌سپاری مشکل شهروندان حل شود و از نظام مهندسی درخواست شد که عملکرد این دفاتر را به صورت دقیق کنترل و بررسی کند و نظارت مستمر خود را ادامه دهد.

اخلاق حرفه‌ای، حلقه مفقوده ساخت‌وسازهای ما است که باید بیش از پیش بر رعایت آن تمرکز کنیم.

مشاور کمیسیون عمران، شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به افزایش نظارت بر مراحل اجرایی ساختمان، تاکید کرد: در گذشته فرایند این‌گونه بوده است که در زمان احداث ساختمان، علاوه بر بازدید مهندس ناظر، نماینده سازمان نظام مهندسی و یا شهرداری نیز از آن به صورت سقف به سقف بازدید داشته باشند تا تخلف یا زد و بندی در این مرحله رخ ندهد، بنابراین در راستای حفظ حقوق شهروندان و توجه به کیفیت ساخت مسکن، این نهادها مکلف هستند که نظارت عالیه خود را پررنگ‌تر از قبل انجام دهند.

وی تاکید کرد: در این جلسه همچنین بر فرهنگ‌سازی روی موضوعات فوق نیز تاکید شد.

جان‌نثاری گفت: بعضی از سازندگان مسکن بیشتر به ظواهر کار و نمای ساختمان و نازک کاری توجه می‌کنند اما به سازه به‌عنوان بخش اصلی ساختمان توجه ویژه‌ای ندارند و البته این مسئله مهم از چشم خریداران و مصرف‌کنندگان نیز مخفی می‌ماند، مقرر شد این موضوع روشنگری شده و سازندگان تشویق شوند که به اسکلت اصلی ساختمان توجه ویژه‌تری داشته باشند و همان‌طور که به نازک‌کاری و ظواهر امر توجه می‌کنند، به این موضوع نیز اهمیت دهند، نه اینکه در کاهش مصالح مصرفی و میل‌گردهای مسابقه بگذارند.

وی تصریح کرد: اخلاق حرفه‌ای، حلقه مفقوده ساخت‌وسازهای ما است که باید بیش از پیش بر رعایت آن تمرکز کنیم.

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=263115

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: