به گزارش پردیسان آنلاین به نقل از بانک مرکزی، شکل گیری شمایل تازه ای از نظام بانکی با کارکردهای نوین منتهی شده، در ذات خود همواره چالشهای متعددی نیز داشته است. یکی از چالشهایی که با پایان قرن و آغاز سال ۱۴۰۰ پیش روی شبکه بانکی قرار گرفت، ضرورت آمادگی سیستمهای نرمافزاری و سخت افزاری برای ورود به سده جدید (۱۴۰۰) و همچنین کبیسه بودن سال ۱۳۹۹ بود.
معاونت فناوریهای نوین بانک مرکزی با همکاری شرکتهای مرتبط حوزه فنآوری، از مدتها قبل پیش بینی و تمهیدات ویژه در این خصوص انجام داده بود که حاصل آن طی کردن این فرآیند بدون کوچکترین اشکال در سیستمهای بانکی و تبادلات بانکی و پرداخت برای عموم مشتریان و ذینفعان شبکه بود.
راهبری تغییرات سامانههای بانکی؛ بدون یک لحظه توقف سرویس
مدیریت حسابهای سپرده بلند مدت یکی از مواردی بود که با تغییر ایجاد شده در تاریخها احتمال بروز مشکل در این بخش وجود داشت، به همین جهت تدابیر لازم از قبل اندیشیده شده و به مرور در نرمافزارها دیده شد و به صورت گام به گام اجرایی و عملیاتی شد.
در بخش دیگر، ارتقای نرمافزاری و سختافزاری سامانههای بین بانکی و درون بانکی در راستای ظرفیت سازی و آمادگی برای حجم بالای تراکنشهای آخر سال انجام شد.
بانکها و شرکتهای فنآوری سناریوی حساس انتقال مانده حسابها از سال ۱۳۹۹ به ۱۴۰۰ را با داده واقعی بارها آزمایش کردند و خوشبختانه مشکلی در این باره ایجاد نشد. همین کار در حوزهی سامانههای بین بانکی نیز انجام و گذر به قرن جدید بدون بروز مشکل اتفاق افتاد.
رکورد شکنی تراکنشهای شتاب و شاپرک در امنیت و پایداری کامل شبکه
نکته قابل توجه اینکه افزایش تراکنشها در سال گذشته بسیار بی سابقه بود، از ۱ اسفند ۹۹ به بعد روند افزایش تراکنشها به طور متناوب صعودی بود؛ هر روز بجز جمعهها بالای ۲۲۰ میلیون تراکنش شاپرک در شبکه به انجام رسید. روز ۲۰ اسفند ۲۳۱ میلیون تراکنش ثبت شد و حتی پنجشنبه ۲۱ اسفند که تعطیلی عید مبعث بود ۲۱۶ میلیون تراکنش شاپرک انجام شد. این روندهای افزایشی همچنان ادامه یافت بطوری که در روز ۲۸ اسفند ۹۹ تعداد ۳۲۵ میلیون تراکنش در شاپرک و ۲۵۳ میلیون تراکنش در شتاب با پایداری ۹۹.۹ درصد مدیریت گردید.
در مجموع قریب به ۱۶۰ میلیارد تراکنش در سامانههای تحت پوشش ثبت شد. همچنین حدود ۴۰۰ میلیون تراکنش سامانههای متمرکز و کارت بانکها، صرفاً در ۲۸ اسفند ماه همزمان با اجرای مانورهای ورود به سال ۱۴۰۰ جز با تمهیداتی که پیشتر اندیشیده شده قطعاً میسر نبود، حاصل این ظرفیت سازیها با همراهی تمامی بانکها رسیدن به پایداری ۹۹.۹۸ درصدی سامانهها بود.
از سوی دیگر باید در نظر داشت که توسعه ارتقای سامانهها در راستای پاسخگویی مطلوب به مشتریان در شرایطی انجام شد که شبکه بانکی و پرداخت یکی از پرترافیک ترین مقاطع زمانی به نسبت حجم فعالیت و تراکنشهای صورت گرفته سپری کرد، به طوری که در سامانه شاپرک هر ثانیه ۸ هزار تراکنش و در سامانه شتاب هر ثانیه ۶۶۰۰ تراکنش مدیریت شد و این مساله باعث ثبت رکوردی مثال زدنی در مدیریت این حجم عظیم از تراکنشها شد.
در سال گذشته همچنین سامانه نسیم که سامانه مدیریت حسابهای دولتی بانک مرکزی است در یک آزمون جدی موفق عمل کرد، پردازش بیش از ۱۰ میلیون قبض دولتی تنها در بازه زمانی ۲۰ اسفند ۹۹ لغایت ۷ فروردین ۱۴۰۰ جهت وصول درآمدهای دولت و سرویسدهی همزمان به حدود ۵۰۰۰ کاربر ذیحساب دولتی در سازمانهای دولتی به منظور صدور بیش از ۳۰۰ هزار حواله الکترونیک از دستاوردهای موفق سامانه نسیم بوده است.
در آستانه اجرایی شدن قانون جدید چک نیز مدیریت و اتصال ۱۶ بانک جدید به صیاد ۲، پاسخگویی به بیش از ۳ میلیون استعلام از صیاد اعم از چکاوکی، دولتی و پیامکی، صدور بیش از ۲۲ هزار دسته چک جدید بالغ بر ۷۷۰ هزار برگ چک جدید در سال نو، صدور بیش از ۱۲۷ هزار دسته چک در ۵ روز پایانی سال انجام شد که بدیهی است روند توسعه این سامانهها تداوم داشته و متناسب با نیازهای روز ارتقا خواهد یافت.
تحقق دستاوردهای فوق در شرایطی حاصل شد که ویروس منحوس کرونا و تحریمهای شدید پیچیدگیهای مدیریت و کنترل این فعالیتها را نیز دو چندان نموده است.
در پایان باید تصریح کرد ظرفیتسازی در حوزههای سختافزاری، نرمافزاری، شبکه و نیروی انسانی از عمده اقداماتی است که پوشش مناسب تراکنشهای انبوه نظام بانکی کشور را علیالخصوص در روزهای پایانی سال و زمان اوجگیری حجم تراکنشهای بانکی میسر نموده است. برگزاری مانورهای مختلف، تستهای پمپاژ، پایش های لحظهای و برخط و پشتیبانی و رفع اختلالات در کوتاهترین زمان توسط نیروهای زبده و با استفاده از تجارب سنوات گذشته منتج به مدیریت موفق انبوه تراکنشهای بانکی بوده که نشاندهندهی قدرت بالای اجرایی صنعت بانکی کشور و خوداتکایی در این حوزه حتی در شرایط تحریم و فشار حداکثری است.