تهیه آبلیمو در خانه یکی از سالم ترین و مطمئن ترین راه ها برای بهره بردن از خواص لیمو است زیرا آبلیمو خانگی بدون هیچ گونه مواد افزودنی بوده و کاملاً طبیعی است. در این قسمت از نمناک طریقه نگهداری از آبلیمو طبیعی را برای شما آورده ایم.
نگهداری آبلیمو طبیعی در خانه
ابتدا باید لیموهایی را انتخاب کنید که بزرگ و آبدار باشند و از انتخاب لیموهایی که پوستشان قهوه ای رنگ شده خودداری نمایید . لیموهایی را که خریداری نموده اید را بشویید و خشک نموده و آب آن را بگیرید .
سپس ظروفی که برای نگهداری از آبلیمو در نظر گرفته اید باید تمیز و استریل باشد تا بتوانید آبلیمو طبیعی را تا ماه ها در خانه سالم نگه دارید و استفاده کنید. برای نگهداری آب لیمو به این نکات توجه نمایید:
آب لیمو را در شیشه های درب داربریزید
آب لیموی تازه را که گرفته اید را باید در شیشه های درب دار ریخته و نگه داری کنید . این شیشه ها را قبل از ریختن آب لیمو بشویید و درون آب جوش قرار داده و مجددا شسته و خشک کنید تا شیشه ها استریلیزه شوند و آبلیمو کپک نزند .
نگهداری آبلیمو در شیشه
روی درب آبلیمو چسب بزنید
برای اینکه آبلیموی شما کپک نزند باید از ورود هوا به شیشه جلوگیری شود بنابراین برای پیشگیری از کپک زدگی آب لیمو درب آبلیمو را با چسب نواری به خوبی محکم کنید و زمان استفاده این چسب نواری را باز کنید.
روی آبلیمو روغن بریزید
برای اینکه آبلیموی شما کپک نزند و خراب نشود بهتر است روی آبلیمو روغن بریزید و شیشه را حرکت دهید تا روغن به تمام قسمت های روی ماده برسد . این روش مانع از رسیدن هوای آزاد به آبلیمو شده و جلوی کپک زدن آن را می گیرد.
شیشه های حاوی آبلیمو را بجوشانید
برای حفظ و نگهداری آبلیمو به مدت طولانی تر ، ابتدا آب لیمو را درون ظروف شیشه ای مقاوم به گرما و حرارت بریزید و درب آنها را محکم ببندید سپس قابلمه را تا نیمه پر از آب کرده و اجازه بدهید تا آب به نقطه جوش برسد. سپس شیشه های حاوی آبلیمو را درون آب قرار دهید و شیشه ها را حدود ۱۰ دقیقه یا ۱۵ در آب در حال جوشیدن نگه دارید. بگذارید شیشه های درون آب کمی سرد شوند و سپس با دستمال یا انبر آنها را خارج کنید . با این روش آبلیمو به حالت استریل در می آید و می توانید تا مدت زمان نسبتاً طولانی از آن نگهداری کنید.
آبلیمو را منجمد کنید
شما می توانید آبلیمو را فریز کنید بدین طریق که آب لیمو را درون قالب های مخصوص یا ظروف یکبار مصرف کوچک بریزید و در فریزر قرار دهید تا یخ بزند. سپس آبلیمو های منجمد را از خارج نمایید و درون پاکت های فریزی نگه دارید و در صورت نیاز از آنها استفاده نمایید. برای این که طعم و کیفیت اولیه آبلیمو حفظ شود باید آن را کمتر از سه یا چهار ماه درون فریزر نگهداری کنید.
آبلیموها را در جای خنک نگهداری کنید
برای اینکه آبلیموی شما خوشرنگ باقی بماند و طعم و مزه آن عوض نشود ، آبلیمو ها را در مکان های تاریک و خنک قرار دهید.
دقت کنید لوازم تهیه آبلیمو استریل باشد
اگر لوازمی که با آن آبلیمو تهیه می کنید استریل نباشند میکروب ها وارد آبلیمو شده و موجب کپک زدن آن می شوند پس لوازمی که توسط آن ها آبلیمو تهیه می کنید حتماً باید استریل باشند.
آبلیمو را در معرض نور قرار ندهید
اگر آبلیمو را دربرابر نور قرار دهید ، ویتامین هایی مانند ویتامین C آبلیمو از بین می روند و مزه و رنگ آن تغییر می کند و کیفیت آن کاهش می یابد پس آبلیمو را در جای تاریک بگذارید و یا اطراف آن را فویل بپیچید تا در معرض نور قرار نگیرد.
نگهداری درست آبلیمو
آبلیمو را در قوطی های فلزی نگه داری نکنید
همانطور که گفتیم آبلیمو را در ظروف شیشه ای نگه دارید زیرا آبلیمو به دلیل دارا بودن خاصیت اسیدی، به قوطی های پلاستیکی و فلزی واکنش نشان می دهد.
برای درب بطری از چوب پنبه استفاده نمایید
برای اینکه آبلیموی شما کپک نزند باید از ورود هوا درون آن جلوگیری کنیم و آبلیمو را در شیشه های درب دار بریزیم ، اگر شیشه شما درب ندارد می توانید از چوب پنبه به جای درب بطری، استفاده کنید.
روش نگهداری آبلیمو
آبلیموهایی که درب آنها زنگ زده مصرف نکنید
اگر آبلیمویی طبیعی یا صنعتی دارید که درب ظرف آنها زنگ زده ، پس از دیدن کوچک ترین اثری از زنگ زدگی در ظرف را عوض کنید یا از مصرف آبلیمو در صورت مشاهده زنگ زدگی شدید در آن، خودداری کنید زیرا خوردگی یا زنگ زدگی در آبلیمو به معنای ایجاد ترکیب های شیمیایی در این محصول مایع است و بهتر است که از مصرف آبلیموهایی که با درهای زنگ زده در تماس بوده اند، خودداری کرد. استفاده از درهای پلاستیکی که Food Grade هستند هم می تواند برای پیشگیری از زنگ زدگی در آبلیمو و افزایش عمر آن موثر باشد.
معمولا در صنعت غذا از لاک هایی خنثی برای پوشش داخلی در محصولات اسیدی مانند آبلیمو استفاده می کنند تا خوردگی در فلزی در اثر تماس با این مواد اسیدی، ایجاد نشود. اگر در آبلیموی صنعتی دچار خوردگی یا زنگ زدگی شد، یعنی از لاک مرغوبی برای پوشش داخلی در آن استفاده نشده یا اصلا لاکی به در زده نشده است.
از مصرف آبلیموی کپک زده خودداری کنید:
پیش از این هم بارها در بخش های مختلف نمناک اشاره کردیم که از مصرف آبلیموهایی که لایه ای از کپک سطح آنها را پوشانده است ، خودداری کنید زیرا محیط مایع آبلیمو هم شرایط لازم برای تکثیر کپک و سموم را دارد و برخی کپک ها، سمومی مانند مایکوتوکسین ها را تولید می کنند و برخی از این سموم، در گروه مواد سرطان زا قرار می گیرند و می توانند باعث ابتلا به انواع سرطان، مخصوصا سرطان کبد می شوند.
قاشق های چرب یا مرطوب را به آبلیمو نزنید:
اگر بخواهید آبلیمو را سالم و به دور از عوامل میکروبی یا کپک ها نگه دارید، از تماس آن با قاشق های چرب یا مرطوب خودداری کنید. در شیشه آبلمیو را هم چرب یا مرطوب نکنید. شیشه آبلیموی خانگی را قبل از پرکردن، کاملا خشک کنید.
برای اینکه آبلیمو بعد از یک مدت کدر و سیاه نشود:
از شیشه کدر استفاده کنید تا آبلیمو در معرض نور قرار نگیرد تا آبلیمو خراب و سیاه نشود.
برای گرفتن تلخی آبلیمو به ازای هر یک لیتر آبلیمو یک قاشق مربا خوری نمک در بطری بریزید.
اگر در یخچال جا دارید ظرف های آبلیمو را در یخچال قرار دهید زیرا گرما آبلیمو را سیاه و خراب می کند.
آبلیمو را در بطری شیشه ای بریزید زیرا بطری شیشه ای باعث می شود آبلیمو برای مدت طولانی رنگ طبیعی خودش را حفظ کند.
برای جلوگیری از خراب شدن آبلیمو کمی از بطری را خالی بگذارید تا با ایجاد خلاء مانع از رسیدن اکسیژن به آبلیمو، در نتیجه مانع از خراب شدن آن شود.
نگهداری آبلیمو در منزل
تشخیص سالم بودن آبلیمو
برای این که متوجه شوید آبلیمو سالم است درب شیشه را باز کرده و آبلیمو را بو کنید. اگر بوی آبلیمو تغییر و رنگ آبلیمو تغییر کرده باشد و کپک روی آن دیده شود می توان به خراب بودن این ماده غذایی پی برد .
نکته :
به هیچ وجه آبلیموهای به اصطلاح خانگی که منشاء تولید و بسته بندی مشخصی ندارند، نخرید. زیرا دارای ترکیب های نامعلوم و به شدت خطرناکی هستند که می توانند سلامتتان را به خطر بیندازند پس خودتان لیموی تازه آب بگیرید و تازه تازه مصرف کنید.