به گزارش پردیسان آنلاین/زهرا ملکوتی شاد؛در دولتهای مختلف هرگاه نامی از بافت فرسوده برده میشود همه از داشتن برنامه برای تعیین تکلیف این موضوع مهم و حیاتی در شهرها میگویند، ولی هرچه جلوتر میرویم این روند برنامهریزی فقط در حد همان برنامه باقیمانده و ضمانت اجرایی ندارد.
اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم بارقههای امید برای تعیین تکلیف و بهسازی بافت فرسوده در بسیاری از شهرها ازجمله شهر قم ایجادشده است و در این راستا شورای عالی معماری و شهرسازی کشور و کمیسیون ماده ۵ استان با اعطای طبقات تشویقی سعی در احیای این بافت فرسوده دارد.
روح الله امراللهی رئیس کمیسیون معماری وشهرسازی شورای اسلامی شهر قم می گوید: در ارتباط با تسهیل زندگی در بافت تاریخی قرار است یک سری بسته های تشویقی ارائه شود از جمله این تخفیف ۵۰ درصد عوارض ساختمانی و موضوع دوم که در کمیسیون ماده ۵ تصویب شد مشوقهایی است که برای یک طبقه سازی برای کسانی که بنای خود را تجدید بنا کنند و بحث سوم هم بحث عقب نشینی ها است که به عنوان مشوق در صلح نامه عوارض به شدت کم می شود و دولت تسهیلات ویژه ایی نیز برای بافت فرسوده پیش بینی کرده است .
به گفته این مسئول؛ شورای اسلامی شهر قم هم یک سری بسته ها ومشوق هایی برای تسهیل زندگی برای ساکنان این بافت در نظر گرفته است از جمله اعطای یک سری خدمات شهری مانند توسعه فضاهای سبز شهری است و دیگر این که رفع گلوگاههای معابر شهری که این گلوگاهها تملک و زندگی در بافت شهری را می تواند آسان کند.
پارکینگ به ازای هر واحد تا ۷۵ صدم محاسبه می شود
مدیر کل نظارت بر ضوابط شهرسازی شهرداری قم با اشاره به بسته های تشویقی برای بافت تاریخی بیان می کند: بافت فرسوده به لحاظ پیگیری از کمیسیون ماده ۵ که در مصوبات شورای عالی در سال ۱۴۰۱ ابلاغیه آن ارسال شده بود به ۴ گروه تقسیم بندی شده است اول بازآفرینی شهری براساس بلوک شهری و دومی نوسازی در مقیاس محورهای محله ای و گروه سوم عمق بافت فرسوده شهری و گروه چهارم قطعات غیر قابل تجمیع تقسیم بندی شده است.
مسعود میلانی می افزاید: درگروه سوم در مصوبه شورای عالی در کمیسیون ماده ۵ در سال ۱۴۰۱ تصویب شد یک طبقه تشویقی و مجموعا دو طبقه تشویقی برای پلاک هایی که در گروه سوم برای تشویق بهسازی و زندگی در بافت تاریخی در نظر گرفته شده است برای پلاک هایی که در عرص معابر ۶ متر قرار دارند می توان یک طبقه تشویقی در نظر گرفت در حالی که طبقه تشویقی در گذشته تنها به پلاک هایی با متراژ ۸ متر در نظر گرفته می شد در این بسته تشویقی ما به ۶متر کاهش دادیم در عرض ۶ متر با سطح اشغال ۷۰ درصد می توانند برای تجدید بنا یک طبقه اضافه کنند .
به گفته وی؛ هم چنین از دیگر مشوق ها طبق مصوبات شورای عالی نحوی محاسبه پارکینگ به ازای هر واحد ۷۵ صدم محاسبه می شود و امکان اضافه شدن یک در برای تامین پارکینگ اختصاص یافته و در این بسته تراکم لحاظ نمی شود که به نوسازی بافت فرسوده کمک خواهد کرد ودسترسی برای معابر آسان تر وگشایشی لحاظ خواهد شد.
میلانی به چالش های این بافت پرداخته و عنوان می کند: بافت فرسوده در ابعاد اجتماعی وفرهنگی چالش هایی دارد در بحث ۵۶۰ هکتاری آن چه که مطرح کردند که چرا آپارتمان نشینی در آن تمرکز شده است؟ اکنون در بافت تاریخی ما با آن معابر تنگ آپارتمان سازی رشد یافته است اپارتمان نشینی در معابر ۶ متری با بحران روبرو است کارشناسان در بحث فرهنگی ورود دارند باید همکاری کنند تا این آسیبها کاهش یابد رشد آپارتمان نشنینی به فرهنگ بومی و ایرانی ما لطمه می زند که در مجموع این طرح های تشویقی می تواند باعث تسهیل در روند زندگی در بافت فرسوده شود.
- نویسنده : زهرا ملکوتی شاد
Friday, 22 November , 2024