تاریخ‌سازی در قدس

مهم‌ترین عناوین روزنامه‌های امروز _دوشنبه بیست‌وهفتم فروردین ۱۴۰۳_ را در ادامه می‌خوانید.

به گزارش پردیسان آنلاین، رسانه‌های آزاد، روزنامه‌ها و مطبوعات در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی به‌شمار می‌آید، بر این اساس پردیسان آنلاین، مرور عناوین مطبوعات کشور را به صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «تاریخ‌سازی در قدس» نوشت: ماجراجویی‌های تروریستی رژیم صهیونیستی سرانجام ایران را واداشت تا از خاک خود، مستقیماً عمق سرزمین‌های اشغالی را هدف قرار دهد. نیمه‌شب شنبه، وقتی شهروندان عراقی نخستین تصاویر پرواز دسته‌های پهپادی گسیل شده از ایران را مخابره کردند، جهان از آغاز عملیات تنبیه متجاوز آگاه شد. این عملیات پیچیده و ترکیبی تا حدود ۵ بامداد به وقت تهران ادامه داشت. در همه این ۵ ساعت، ایرانیان، پایتخت‌های سیاسی جهان، مردم منطقه و البته صهیونیست‌ها با حدود ۸۰۰ بار صدای آژیر، لحظه به لحظه اخبار شلیک‌ها، مسیر حرکت پهپادها و اصابت موشک‌های کروز و بالستیک ایرانی را رصد می‌کردند.

بر این اساس، می‌توان عملیات تلافی‌جویانه جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی را، شبیه شیوه‌های نظامی خود غرب تلقی کرد؛ شیوه‌هایی که در آنها، بعد رسانه‌ای و روانی عملیات، چه بسا همسنگ دستاوردهای نظامی آن باشد. به این ترتیب که عملیات تنبیه متجاوز توسط ایران، به دلیل آشکاری پس از لحظه آغاز، علاوه بر بعد نظامی و سیاسی، ابعاد رسانه‌ای و روانی بسیاری به اسرائیل و حامیانش تحمیل کرد. گویی در نخستین دقایق بامداد یکشنبه، نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، منطقه و جهان را به تماشای یک عملیات چندوجهی نظامی فراخوانده بودند. این عملیات علاوه بر نمایش توان دفاعی ایران، قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران را نیز به رخ جهان کشید. حالا صهیونیست‌ها می‌دانند که پهپادها و موشک‌های ایرانی، مسیر سرزمین‌های اشغالی را با موفقیت تجربه کرده‌اند و هر زمان که ایران اراده کند، این تجربه را موفق‌تر به نمایش خواهد گذاشت.

تاریخ‌سازی در قدس

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «عقب‌نشینی نرخ دلار غیررسمی با انتقام ایران از اسرائیل» نوشت: دیروز پس از حمله تنبیهی ایران علیه رژیم صهیونیستی، نرخ ارز (دلار) در کانال‌های تلگرامی به بهانه این تنش افزایش یافت و برخی سعی داشتند با ایجاد شایعه و قیمت‌سازی نرخ را به ۷۰ هزار تومان برسانند و بعضی از رسانه‌های بیگانه از جمله بی‌بی‌سی هم بر موج دلار ۷۰ هزارتومانی می‌دمیدند اما به فاصله چند دقیقه قیمت دلار با ریزش به کانال‌های ۶۷ و ۶۸ هزار تومان عقب‌نشینی کرد.

یکی از کانال‌های تلگرامی ارز در ابتدای معاملات، قیمت دلار را در کانال ۶۹ هزار تومان درج کرد اما قبل از ظهر در همین این کانال به ۶۶ هزار تومان کاهش پیدا کرد. دلال‌های ارز در خیابان منوچهری گفتند که دلار ۷۰ هزار تومانی در شنبه شب از همان اول هم فقط جوسازی بود. آنها گفتند که بعد از پاسخ محکم ایران جو بازار به‌کلی به‌عکس شد و نگرانی‌ها تا حدودی از بین رفت.

معاملات دلار در بازار غیررسمی طی یک ماه گذشته نوسانی بود اما در جریان معاملات دیروز، نرخ دلار کاهش شدیدی داشت. بعد از پاسخ محکم ایران به تجاوز اسرائیل به کنسولگری کشورمان در سوریه، برخلاف پیش‌بینی‌ها بازار ارز نه تنها افزایشی نشد بلکه در مدار کاهش قیمت قرار گرفت. ضمن اینکه وضعیت بازار، پیش از ظهر دیروز عادی شد. بنابراین، اتفاق مهمی که در اقتصاد کشور و به‌ویژه بازار ارز رخ داد تخلیه التهابات ناشی از گسترش تنش‌ها از صبح دیروز بود که در پی پاسخ مقتدرانه ایران و وحشت اسرائیل از اقدام مجدد، در بازارها حکمفرما شد.

تاریخ‌سازی در قدس

روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «تنبیه تاریخی» نوشت: شب فرا رسید. خاورمیانه بیدار شد. ملتی با صدای غرش پهپادها و موشک‌هایی که از کرمانشاه و شیراز و اصفهان و تبریز شلیک شد، به خیابان‌ها و شبکه‌های مجازی هجوم بردند. بعد نوبت به مردم عراق و بعد اردن و سوریه رسید، تا بلندی‌های جولان و سپس تمام! ائتلاف پدافندی امپراتوران جهان از آمریکا تا فرانسه و انگلیس و اعراب خائن از اردن تا دیگران هم نتوانست مانع فرود آمدن موشک‌ها به پایگاه‌های هوایی و آشیانه‌های هواپیماهای امریکایی نشود. مردم غزه تصاویری را پخش و خبر دادند که هیچ هواپیمایی بعد از ۱۹۰ روز از طوفان الاقصی در آسمان غزه نیست. آنگاه با فرود موشک‌های ایران، لبیک یا سیدعلی خامنه‌ای و لبیک یا غزه سر دادند. تنبیه تاریخی تل‌آویو، همه را شگفت‌زده کرد. رویترز نوشت «ایران دارد اسرائیل را می‌بلعد»، امریکایی‌ها گفتند «این فراتر از انتظار ما بود»، اسرائیلی‌ها گفتند «بازدارندگی ما زیر سوال رفت» و «تحقیر شدیم».

تصاویر از وحشت شهرک‌نشینان فراوان بود، با اینکه ایران به هیچ منطقه غیرنظامی حمله نکرد. حالا جنگ دیگر یک امر مستقل نیست و ادامه راهبرد بازدارندگی ماست. خط قرمز تازه‌ای تعریف شد. سرمقاله‌نویس روزنامه امریکایی وال‌استریت‌ژورنال هم نوشت «بار دیگر بازدارندگی آمریکا شکست خورد» و معلوم شد اسرائیل بدون آمریکا هیچ است. آمریکا و اسرائیل بعد از عبارات اولیه که خود را شگفت‌زده می‌نامیدند، شروع به تخفیف حمله کردند تا از به پاسخ به ایران هم فرار کنند. جنگ روانی تنها چاره‌ای بود که برای صهیونیست‌ها باقی ماند. بی‌بی سی فارسی بدون جیره و آذوقه برای اسرائیل دم‌تکانی کرد و جنگ روانی را در دست گرفت. در شهرهای ایران هیچ رخداد امنیتی و سیاسی دیده نشد، مگر شور و شوق شهروندانی که شبانه و روز بعد برای شادی و پخش شیرینی به خیابان آمدند. تجربه‌ای که ایران لازم داشت تا بداند دقیقاً باید در نبردهای آینده چگونه عمل کند، به دست آمد. اسرائیل آموخت که دیگر قبل از هر جنایتی ساعاتی طولانی فکر کند.

تاریخ‌سازی در قدس

روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «این تنبیه قرن بود» را برگزید و نوشت: روز گذشته خبر حمله موشکی-پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی و پایگاه‌های هوایی رژیم صهیونیستی در صحرای نقب به بزرگ‌ترین خبر جهان تبدیل شد، در حدی که رسانه‌های عبری دیروز اعلام کردند ایران در یک حمله بزرگ، اسرائیل را هدف قرار داد. نشریه اکونومیست در گزارشی نوشت ایران با حمله تلافی‌جویانه خود به اراضی اشغالی، «پیام قاطعی» را به این رژیم ارسال کرده است. البته این نشریه در قسمت دیگری از گزارش خود چشم‌انداز یک جنگ احتمالی تمام‌عیار میان ایران، رژیم صهیونیستی و آمریکا را «وحشتناک» خواند. شبکه تلویزیونی اسکای نیوز هم در وهله اول ضمن آنکه این موقعیت را «خطرناک‌ترین» موقعیت خواند، گزارش کرد حمله ایران به رژیم صهیونیستی «بی‌سابقه» است. این تلویزیون انگلیسی با اشاره به حمله تلافی‌جویانه ایران به رژیم صهیونیستی گزارش داد حتی اگر تلفات کم باشد، این رژیم به دلیل حملات ایران «عمیقاً آسیب‌پذیر» خواهد شد و کابینه اسرائیل «مجبور به مقابله به مثل می‌شود». روزنامه انگلیسی گاردین هم در گزارشی با اشاره به حملات کوبنده ایران نوشت حمله تلافی‌جویانه ایران این پتانسیل را دارد که بحران غزه را به یک «جنگ تمام‌عیار» در «خاورمیانه» تبدیل کند و ایالات متحده و دیگر کشورها از جمله انگلیس را به سمت خود بکشاند. گاردین تاکید کرد این «رویارویی بی‌سابقه» میان اسرائیل و ایران باید قبل از اینکه کاملاً از کنترل خارج شود، خنثی شود. همچنین روزنامه فارن‌پالسی ضمن اشاره به حملات چشمگیر و تلافی‌جویانه ایران به اراضی اشغالی معتقد است: «شدت و موفقیت این حمله احتمالاً تعیین‌کننده خواهد بود که آیا این حمله به یک درگیری منطقه‌ای افزایش می‌یابد یا خیر؛ حمله‌ای که می‌تواند شامل ایالات متحده نیز شود».

تاریخ‌سازی در قدس

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «تغییر معادلات میان ایران و اسرائیل» را برگزید و نوشت: سرانجام بعد از گذشت ۱۳ روز از ترور سردار زاهدی، ایران پاسخ حملات اخیر اسرائیل را در خاک این کشور داد. صدها موشک و پهپاد شنبه شب ۲۶ فروردین به وقت تهران، ایران را به مقصد سرزمین‌های اشغالی ترک کردند. این عملیات یک «حمله» بود یا «دفاع»؟ از چه جنبه‌هایی این عملیات اهمیت دارد؟ چرا ایران توانست در شنبه شب اسرائیل را با یک کابوس رو به رو کند؟ و در نهایت اینکه چقدر احتمال تداوم حملات وجود دارد؟

۱- ابزارهای حمله: در این عملیات از پهپاد و موشک استفاده شد. نکته مهم این بود که یک دهه قبل وقتی ایران از برنامه موشکی خود رونمایی می‌کرد، اسرائیل در شبکه‌های رسانه‌ای خود آنها را «موشک‌های فتوشاپ» می‌خواند. پهپادها در این عملیات وظیفه مشغول کردن گنبد آهنین را بر عهده داشتند تا موشک‌ها بتوانند از سامانه دفاعی اسرائیل عبور کنند. نکته مهم‌تر این بود که در نبود GPS انتظار می‌رفت که پهپاد و موشک‌های کروز به اسرائیل نرسند، اما این اتفاق هم رقم نخورد.

۲- منطقه هدف: ایران در این عملیات به هیچ هدف غیرنظامی حمله نکرد. این مسئله دست نتانیاهو را برای مظلوم نمایی می‌بندد. در عین حال پدافند گنبد آهنین اسرائیل، بر فراز شهرها فعال شد و به ناگزیر جنگی ناخواسته در اتمسفر شهرهای اسرائیل درگرفت که از اهمیت بسیاری برخوردار است. فضایی که جنگ شدید را به ساکنان سرزمین‌های اشغالی القا می‌کرد.

۳- حمله با اطلاع قبلی: حمله ایران در شرایط آماده‌باش کامل ارتش اسرائیل صورت گرفت. حتی اگر از قبل هم از طریق منابع اطلاعاتی به آن دست پیدا نکرده بودند، با آغاز ارسال پهپاد ها به سمت اسرائیل، آنها ساعت‌ها فرصت داشتند تا شرایط دفاعی به خود بگیرند. با این حال دیدیم که برخی از موشک‌ها از سامانه دفاعی اسرائیل که بسیار به آن اتکا داشت، عبور کرد. نکته مهم‌تر این بود که در رهگیری و ساقط کردن پهپادها و موشک‌ها اسرائیل بدون همکاری کشورهای دیگر قادر نبود تعدادی از موشک‌ها را ساقط کند. بنابراین در یک شرایط فرضی که حمله به صورت غافلگیرانه انجام شود، طبیعی است که آسیب پذیری اسرائیل بسیار بیشتر از این خواهد بود.

تاریخ‌سازی در قدس

روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود با تیتر «اقتصاد در دوراهی» نوشت: ظهور نوساناتی در اقتصاد، یکی از نتایج طبیعی بروز ریسک‌های سیاسی است و این موضوع در همه اقتصادها صادق است. اقتصاد ایران نیز پس از اقدام تنبیهی ایران علیه اسرائیل از این موضوع مستثنی نبوده است. در چنین شرایطی دو سناریو پیش روی اقتصاد است؛ یکی انتظار برای تحولات آتی منطقه و دیگری، تخلیه ریسک‌هایی که به‌وجود آمده است. با این حال، رصد تحولات روز گذشته، حاکی از آمادگی بازارها برای بازگشت بر مدار ثبات و آغاز حاکم شدن آرامش بر فضای اقتصاد است.

در شرایطی که ریسک‌های سیاسی مشاهده می‌شود اولین واکنش طبیعی اقتصاد تجربه کردن نوسانات است. رصد روند شاخص‌های اقتصادی در ایران نیز طی روزهای گذشته این موضوع را تأیید می‌کند. حال به عقیده کارشناسان اقتصاد در دوراهی‌ای قرار دارد که در یک سو نگاه خود را به تحولات منطقه در روزهای آینده دوخته و از سوی دیگر آمادگی خود را برای تخلیه ریسک‌های موجود و بازگشت به مدار آرامش اعلام می‌دارد. رصد وضعیت بازارهای مختلف در روز گذشته و پس از صورت گرفتن اقدام تنبیهی ایران علیه اسرائیل نیز نشان می‌دهد تمایل فعالان بازار به تحقق سناریوی دوم، یعنی حاکم شدن فضایی باثبات بر اقتصاد، بالاست و تحقق این سناریو محتمل‌تر است.‌

تاریخ‌سازی در قدس

لینک کوتاه خبر:

pardysanonline.ir/?p=297401

Leave your thought here

آخرین اخبار

تصویر روز: