ویروس کووید ۱۹ که در تاریخ ۳۰بهمن به صورت رسمی وارد استان مازندران شد، علاوه بر مردم تمامی بخش های اقتصادی استان را نیز از همان روزهای نخست مورد حمله قرار داد و خسارات سنگینی تاکنون به اقتصاد مازندران وارد کرد.
این ویروس در مازندران بیش از هر بخش دیگری ، بزرگ ترین صنعت گردشگری کشور را در این استان تحت تاثیر خود قرار داد، صنعتی که بیش از ۱۰۰ هزار نفر مازندرانی به صورت مستقیم و غیر مستقیم در آن فعالیت دارند و حدود نیم میلیون شغل وابسته به خود را در این استان تامین می کند.
طبق آخرین گزارش، اداره کل تعاون ، کار و رفاه اجتماعی مازندران تاکنون ۲۴ هزار و ۴۶۰ کارگر در استان برای دریافت بیمه بیکاری ناشی از ویروس کرونا ثبت کردند که نشان از بیکاری عمده دارد که بخش قابل توجهی از آنان در حوزه گردشگری فعال هستند.
مجموعه های گردشگری مازندران در تاریخ ۱۰ اسفند و در آستانه پررونق ترین زمان سال با تعطیلی کرونایی مواجه شدند و این تعطیلی تا به امروز ادامه دارد. اما مهلک ترین خسارت به اقتصاد گردشگری مازندران از هشتم فروردین با اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی و ممنوعیت ورود افراد غیربومی آغاز شد.
با اجرای این طرح علاوه بر مجموعه های گردشگری که پیش از این نیز تعطیل شده بودند، باقی بخش های اقتصادی استان که به صورت مستقیم و غیر مستقیم به گردشگری وابسته بود نیز با رکود مواجه شد. به طوری که حتی با پایان طرح فاصله گذاری اجتماعی و باز شدن بخش قابل توجهی از اصناف و بازار ، به دلیل نبود مسافر و گردشگر خبری از رونق نیست.
حال در آستانه کاهش محدودیت تردد بین استانی هستیم که پیشبینی می شود موج جدیدی از مسافران را وارد مازندران کند. اما پرسش این است که این مسئله را باید به چشم فرصت دید که اقتصاد زخم خورده مازندران را جان تازه می بخشد یا اینکه تهدید جدیدی در راه این استان مهمان نواز است؟
میزبانی از سر ناچاری
یزدانی از دارندگان فروشگاه مواد غذایی در آمل در پاسخ به این پرسش به خبرنگار پردیسان نوین گفت: آمل با وجود اینکه شهر گردشگر پذیری نیست ، اما در مسیر تهران و دریا قرار دارد و بخش قابل توجهی از مشتریان ما مسافر هستند.
وی افزود: با وجود اینکه صنف مواد غذایی تعطیل نشد اما به دلیل عدم وجود مسافر به شدت درآمد و فروش ما کاهش یافته و حتی پایان طرح فاصله گذاری و باز شدن بازار نیز کمک چندانی نکرده است .
یزدانی ادامه داد: مردم که زیاد فاصله گذاری و نکات بهداشتی را رعایت نمی کنند خیابان ها مثل روزهای عادی شلوغ شده است پس بگذارند مسافران وارد شوند تا حداقل کاسبان و بازاریان ضرر نبینند.
غلامی یکی از فروشندگان لباس در شهر محمودآباد هم گفت: تقریبا تمام درآمد ما از مسافر است و حتی با اینکه یک هفته از باز شدن بازار می گذرد هیچ درآمدی نداشتم.
وی نیز با اشاره به اینکه همه مثل روز عادی زندگی می کنند افزود: شاید با باز شدن جاده ها و ورود مسافران بخشی از ضررمان در عید کاهش یابد.
غلامی که مدعی است مستاجر است و صاحب مغازه اش اجاره ها را از قبل گرفته ، عادی شدن تردد و ورود مسافران را فرصتی دوباره برای کاسبی خود می داند.
حسینی یکی از کاسبان بازار که دارای فروشگاه لباس در بابلسر است هم گفت: ورود مسافر به طور قطع یک تهدید جدی است زیرا ممکن است به قیمت جان بسیاری از مردم مازندران ، خانواده هایشان و حتی مردم استان های دیگر تمام شود.
وی افزود: اما چاره چیست ؟ تا کی باید متضرر شویم . اکنون ۲ ماه گذشته و مهم ترین بازار خود را از دست دادیم و میلیون ها تومان نیز بدون هیچ درآمدی صرف پرداخت اجاره مغازه و هزینه جانبی کردیم.
این جوان کاسب گفت: اگر بیشتر از این جلوی ورود مسافر گرفته شود باید زیان سنگینی را من و دیگر کاسبان متحمل شویم که از توان ما خارج است و تا همین الان نیز از جیب هزینه کردیم.
حسینی افزود : الان انتخاب برای ما بین بد و بدتر خواهد بود و ترجیح می دهیم حالا که ریسک می کنیم به بدتر رضایت دهیم . البته ما نکات بهداشتی را رعایت خواهیم کرد و به مشتریان اجازه تجمع در مغازه را نمی دهیم اما باید برای گردش چرخ زندگیمان مسافر داشته باشیم.
ورود مسافران سود مقطعی و بحرانی خطرناک
یک پزشک عمومی هم در گفت و گو با خبرنگار پردیسان نوین گفت: ممکن است باز شدن جاده ها در کوتاه مدت برای بازاریان سودآور و تکانی به اقتصاد مازندران بدهد اما این استان را با بحرانی جدی رو به رو می کند.
قربان نژاد احتمال عدم استقبال مسافران برای مسافرت به مازندران را خوش بینی کاذب عنوان کرد و افزود : با باز شدن جاده ها مازندران وارد بحران جدی از شیوع ویروس کرونا خواهد شد.
وی ادامه داد : در صورت وارد شدن مازندران به پیک دوم بار دیگر باید انتظار تعطیلی گسترده را داشته باشیم که همین کسب و کارهایی هایی که به صورت مقطعی از ورود مسافران استقبال می کنند بیشترین خسارات را خواهند دید و باید برای مدت طولانی تری تعطیل شوند.
این پزشک برداشتن محدودیت تردد آن هم برای استان گردشگر و مسافر پذیری مانند مازندران را ریسک بزرگ دانست و افزود: در صورت سرعت گرفتن شیوع دوباره ویروس کرونا خسارات اقتصادی چندین برابر خواهد بود.
وی به خستگی آشکار کادر درمانی و پزشکی استان اشاره کرد و گفت: در شرایط فعالی کادر پزشکی توان پاسخگویی به موارد مشکوک داخلی مازندران را نداشته و بسیاری را به قرنطینه خانگی هدایت می کنند حال تصور کنید که همین کادردرمانی خسته و آسیب پذیر بخواهد جمعیت بیشتری با ورود مسافران بپذیرد.
سردرگمی در برابر ویروس کرونا
معاون گردشگری میراث فرهنگی مازندران نیز درباره نگاه فرصت و تهدید به ورود مسافران به استان گفت: هنوز نمی توان نسبت به مثبت بودن یا منفی بودن آن نظر داد.
مهران حسنی با اشاره به اینکه ترس گسترده ای در میان مردم نسبت به سفر وجود دارد، افزود: نمی توان مطمئن بود که برداشته شدن محدودیت ترددمنجر به استقبال گردشگران می شود.
وی با بیان اینکه مجموعه های گردشگری به عنوان بخش پر خطر شناخته شده و باید فعلا تعطیل باشند، افزود: شاید ورود مسافران بخش اقتصاد مازندران به خصوص بازاریان وابسته به گردشگری را از تداوم زیان نجات دهد، اما نگرانی درمورد اینکه مسافران شیوع ویروس کرونا را تشدید کنند موضوعی جدی است.
معاون گردشگری مازندران با اشاره به خسارات دهها میلیاردی گردشگری و مشاغل وابسته به آن در استان گفت: اگر بار دیگر مازندران با تشدید شیوع ویروس کرونا مواجه شود، با ورشکستگی بخش قابل توجهی از صنعت گردشکری و مراکز اقتصادی وابسته به آن روبرو خواهیم بود.
حسنی این دوگانگی نگران کننده را جدی توصیف کرد و گفت: باید با دقت نسبت به این مسئله تصمیم گرفته شود و تمامی جوانب آن دیده شود.