به گزارش پردیسان آنلاین؛ طی سال های اخیر با هدف افزایش نشاط اجتماعی و افزایش روحیه بانوان که به عنوان نیمی از پیکره جامعه به شمار می روند بوستانهایی تحت عنوان «بوستان بانوان» در کشور ایجاد شد.
بوستانهایی که فلسفه ایجاد آن افزایش حضور بانوان در عرصه های تفریحی و ورزشی است به عبارتی جداسازی و تفکیک فضاهای گردشگری و تفریحی خود یکی از راهکارهای مسئولان برای حضور هرچه بیشتر زنان در جامعه بود هرچند احداث و ایجاد چنین بوستانهایی در ابتدای امر مخالفان و موافقانی به همراه داشت چرا که هدف اصلی از ایجاد این بوستانها در اصل راحتی بانوان در چنین مکان هایی تعریف شده است.
در بوستان هایی که به نام بانوان و ویژه برای بانوان ایجاد شده است باید به گونه ایی طراحی شود تا بانوان فرصتی برای تفریح و ورزش و افزایش روحیه و نشاط فراهم کند حال با گذشت چند سال از ایجاد چنین مکانهایی آیا این بوستانها توانسته نیازهای بانوان جامعه را فراهم کند؟ آیا بوستانهای قم توانسته زمینه ای را ایجاد کند که بانوان قمی با ایمنی ورزش و تفریح کنند؟
با توجه به بحران کرونا و کمبود فضاهای تفریحی و ورزشی برای بانوان قمی بوستانهای بانوان باید مکانی برای درمان و ارتقای سطح نشاط بانوان قمی باشد در بیشتر مناطق استان قم بوستانهایی تحت عنوان بوستان بانوان ایجاد شده است به جز منطقه ۲ که مدیران شهری در حال پیگیری و جانمایی برای ایجاد چنین بوستانی در این منطقه هستند.
اما به نظر می رسد بوستانهای قم نتوانسته نیاز بانوان قمی را آن طور که باید و شاید برآورده کند چرا که طبق گفته بانوان قمی بیشتر بوستانهای بانوان قم استاندارد لازم برای ورزش و تفریح ندارد هم چنین زیرساخت های آن طوری ساخته نشده است که بانوان قمی با خیال راحت بتوانند تفریح و ورزش کنند.
همه می دانیم که نشاط اجتماعی در بانوان می تواند در خانواده هم تاثیر مثبتی به همراه داشته باشد چرا که یک بانو به عنوان یک مدیر خانواده و مادر می تواند در ارتقای سطح نشاط اجتماعی خانواده و از همه مهم تر جامعه تاثیر گذار باشد آن هم در جامعه ایی که طی سالهای اخیر در جریان ورود یک ویروس منحوسی به نام کرونا و اعمال محدودیت های کرونایی بیشتر خانواده ها آسیب و با افسردگی روبرو شده اند .
براساس گفته های کارشناسان ، باید پارک های وزیرساخت های بوستان ها طوری باشد که بانوان با پوشش راحت در کنار هم ورزش و تفریح کنند شاید مهم ترین عامل استقبال بانوان از این قبیل بوستانها هم این عامل باشد و عامل دیگری که می تواند میزان استقبال بانوان را افزایش دهد ایجاد امکانات ورزشی و تفریحی برای بانوان در این قببیل بوستانها است امکاناتی که برای بانوان بسیار محدود است.
بوستان های بانوان قم؛ زمینه نشاط اجتماعی و ورزش را فراهم نکرده اند
یکی از بانوان قمی در گفت وگو با پردیسان آنلاین در بیان کیفیت بوستانهای بانوان می گوید: در بیشتر مناطق بوستان های ویژه بانوان ایجاد شده است اما زیرساخت آن برای ایمنی بانوان مناسب نیست بانوان برای یک تفریح و ورزش ساده راحت نیستند بیشتر بوستانها اشراف و دید دارند و بانوان نمی توانند راحت ورزش و تفریح و یا اوقات محدودی را هم سپری نمایند.
دیوارهای بلند حلقه مفقوده بوستان قم
محدثه محسنی می افزاید: بوستان بانوان همان طور که از نامش مشخص است باید طوری باشد که بانوان در کنار هم اوقاتی خوش و با فراغت بال به تفریح و ورزش های سالم فعالیت کنند اما اگر این بوستان به محیط پیرامون خود اشراف داشته باشد بانوان چگونه می توانند ورزش کنند؟ اگر تنها جنبه تفریحی باشد که می توانند در دیگر بوستانهای استان هم در کنار خانواده خود تفریح کنند.
یکی دیگر از بانوان قمی با اشاره به مشکل عدم ایمنی در بوستانهای قم بیان می کند: بوستان بانوان تفاوت آن با دیگر بوستانها وجود دیوارهای بلند و یا درختان بلند است تا حداقل بانوان در این بوستانها راحت باشند باید در ورودی این بوستانها تلفن همراه بانوان گرفته شود تا حداقل از برخی معضلات مانند فیلمبرداری و غیره جلوگیری شود وقتی می گوییم بانوان راحت باشند این به این معنی نیست که بانوان با پوشش نامتعارف در این بوستانها حضور داشته باشند.
اغلب بوستانهای بانوان کارکرد ورزشی ندارند
لیلا یکتایی دانشجوی روانشناسی است او درباره بوستانهای بانوان در سطح قم عنوان می کند: باید از مدیریت شهری به خاطر توسعه بوستانهای بانوان در قم تشکر کرد ولی نکته مهمی که وجود دارد این است که در این بوستانها مبلمان و امکانات ورزشی مناسبی تعریف نشده است بانوان علاقه دارند در این بوستانها تفریح سالم و دوچرخه سواری کنند تا نشاط و سلامت خود را افزایش دهند اما فضای فیزیکی بوستانهای بانوان طوری است که نمی توان در آن ورزشی مانند والیبال و بستکبال داشت.
یک بانوی میان سال قمی نیز می افزاید: در قم امکانات تفریحی محدودی داریم من زانو درد و مشکلات مفصلی دارم و پزشک متخصص برای من یک سری ورزش ها و پیاده روی تجویز کرده است با توجه به این که بوستان پروانه پردیسان نزدیک است اما امکانات آن برای ورزش مناسب نیست تنها بوستان نرگس تا حدودی امکانات ورزشی و فضای آن وسیع است که مسافت آن با ما دور است.
چرا باید منطقه ۲ قم از بوستان بانوان محروم باشد؟
یک بانوی قمی می گوید: :مدیران و مسئولان ما در بیشتر مناطق بوستان بانوان راه اندازی کردند اما در منطقه ۲ ما از چنین بوستانهایی محروم هستیم مگر ما چه تفاوتی با دیگر بانوان استان داریم ما علاقه داریم از بوستان ویژه بانوان استفاده کنیم چرا که بیشتر احساس امنیت می کنیم در شرایطی که بحران کرونا و محدودیت های شدید ره آورد ان چیزی جز افسردگی نداشت وجود چنین بوستانهایی می تواند در افزایش روحیه و نشاط ما نقش مثبتی داشته باشد وقتی مادری روحیه مثبتی در خانه داشته باشد این روحیه در دیگر اعضای خانه هم تزریق می شود.
بوستانهای استان شرایط مناسبی برای بانوان قمی ندارد
مدیرامور بانوان و خانواده استانداری قم هم در ارتباط با بوستانهای بانوان سطح قم می گوید: بوستانهای استان شرایط مناسبی برای بانوان قمی ندارد شاید در هر منطقه ایی بوستانی به نام بانوان راه اندازی شده باشد اما هیچ کدام استاندارد لازم و در شان و جایگاه قم نیستند و همه این بوستانها دید داشته و اشراف کامل بر ساختمانهای اطراف دارند در نتیجه بانوان ما نمی توانند با خیال راحت ورزش و تفریح کنند.
صدیقه صدیق تقی زاده می افزاید: به ویژه خانواده هایی که مذهبی باشند در این بوستانها راحت نمی توانند ورزش و یا تفریح کنند هیچ کدام از بوستانهای ما چه اردیبهشت ؛پروانه و نرگس و ارغوان برای آن امکانات ورزشی دیده نشده است زمین های استانداردی برای والیبال و بستکبال و دوچرخه سواری نیز ایجاد نشده است.
به گفته وی؛ مبلمان این بوستانها نیاز خانواده ها را برآورده نمی کند برای ارتقای سطح نشاط خانواده ها وارتقای سطح فکری و فرهنگی خانواده ها زیرساختی ایجاد نشده تنها در بوستان نرگس کتابخانه داریم در حالی که بوستانهای بانوان می توانند کارکرد فرهنگی و اجتماعی نیز داشته باشند.
بوستانها مکانی برای درمان نشاط اجتماعی بانوان
مدیرامور بانوان و خانواده استانداری قم بیان می کند: بوستانها و اماکن ورزشی به ویژه در ایام بحران کرونا می تواند ابزاری برای افزایش نشاط اجتماعی بانوان باشد در شرایطی که اغلب خانواده ها و بانوان ما به دلیل شرایط و بحران کرونا در منازل خود هستند مادران کانون ومحور خانواده نقش مهمی در افزایش نشاظ خانواده دارند و این بوستانها می تواند باعث نشاط بانوان و به دنبال آن خانوداه و اجتماع باشند
صدیقی تقی زاده می افزاید: یکی از اهداف اصلی احداث پارک بانوان افزایش نشاط زنان در جامعه میباشد که در حال حاضر متاسفانه تفریحهای زنانه سالم در جامعه کم است که این خود میتواند عاملی برای افسردگی هرچه بیشتر آنها باشد و از آنجایی که زنان نقش تاثیرگذاری را در کانون خانواده و جامعه ایفا میکنند بنابراین اتخاذ تدابیر لازم برای افزایش نشاط آنها امری ضروری میباشد از این رو انتظار میرود با احداث پارکهای بانوان شاهد افزایش نشاط بانوان باشیم.
توجه به ایمنی و کیفیت بوستانهای بانوان
عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهرقم در گفت وگو با خبرنگار پردیسان آنلاین در ارتباط با وضعیت بوستانهای بانوان قم می گوید: در شهر قم ۹ بوستان بانوان ایجاد شده است به طور کلی در هر منطقه ایی یک بوستان راه اندازی شده هم چنین در منطقه ۵ و ۶ دو بوستان ایجاد شده اما متاسفانه در منطقه ۲ هیچ بوستان بانوانی نداریم ؛ بوستان بانوان محیطی آرامش بخش و امنی برای بهره مندی بانوان از فضای طبیعی و فضای سبز و هم چنین تفریح و ورزش است.
نرجس نیازمند می افزاید: نخستین بوستان بانوان برای نخستین بار در سال ۸۵ با نام بوستان نرگس ایجاد شدکه امکاناتی هم برای ورزش بانوان هم ایجاد شد وبعد از آن بوستان ارغوان در منطقه ۳ در سال ۹۲ ایجاد و راه اندازی شد. بیشتر بوستانهایی که ما از آن به عنوان بوستان بانوان نام می بریم و می شناسیم در ۲ سال اخیر به وجود آمده است اما متاسفانه منطقه ۲ از وجود بوستان بانوان محروم است.
به گفته وی؛ بیشتر فضاهای بوستان های قم کوچک است و تنها بوستان هایی مانند نرگس و ارغوان و پروانه بوستان هایی هستند که به لحاظ وسعت مطلوب هستند اما همین مکانها هم نیاز به توجه بیشتری دارند آن هم به لحاظ محیط امن و مبلمان ویژه چنین بوستانهایی باید دارای محیط مناسب باشند بانوان قمی مذهبی هستند و با ایمنی و راحتی در کنار هم تفریح و ورزش کنند.
وی اظهار می کند: وسعت این بوستانها برای تفریح و ورزش مناسب نیست در برخی از بوستانها محل ویژه ایی برای پیست دوچرخه سواری ایجاد شده که باید در آینده با ایجاد بوستانهای بانوان وسعت فیزیکی و وسعت مطلوب برای این بوستانها را بیشتر مورد توجه قراردهیم.
جانمایی یک بوستان مناسب در منطقه ۲
از عضو هیئت رئیسه شورای شهر قم درباره محرومیت بانوان منطقه ۲ از وجود بوستان ویژه برای افزایش نشاط اجتماعی می پرسم می گوید: بررسی هایی جهت ایجاد یک بوستان در منطقه ۲ صورت گرفته است و با پیگیری که انجام شده ما ۳ مکان را جانمایی کردیم البته در منطقه ۲ فضایی به لحاظ وسعت برای ایجاد یک بوستان بانوان وجود ندارد.
نیازمند می افزاید: شهر قم در حوزه بوستانهای بانوان مطلوب ورود کرده است ودر حال افزایش است در منطقه ۲نیز در حال پیگیری هستیم و برای سال آینده برای ایجاد بوستان بانوان دراین منطقه پیگیری هایی داریم اولویت ما کیفیت بخشی به بوستانهای بانوان است ؛ بوستان بانوان در کنار اوقات فراغت ، ورزش و افزایش نشاط اجتماعی و تفریح سالم می تواند زمینه ساز فعالیت اقتصادی بانوان باشد و در بحث دوچرخه سواری بانوان در بوستانهای بانوان این مسئله را به طور جد پیگیری می کنیم.
پیگیری دوچرخه سواری زنان در محیط امن بوستانهای بانوان
عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهرقم در بخش دیگری از گفت وگوی خود با اشاره به بحث دوچرخه سواری بانوان بیان می کند: دوچرخه سواری بانوان باید در محیط امن صورت گیرد وبرای این امر ۲ بوستان را در نظر گرفته ایم که هم به لحاظ امنیت و هم وسعت مناسب باشد اقدامات اولیه و بررسی ها صورت گرفته و با نهایی شدن موارد مد نظر امکان دوچرخه سواری بانوان فراهم خواهد شد برنامه ما برای این امر بوستان پروانه پردیسان و بوستان نرگس خواهد بود که برای این امر انتخاب شده اند.
نیازمند می افزاید: بوستان بانوان منطقه ۲ هم به زودی راه اندازی خواهد شد بیشتر بوستانها قم زیرساخت کافی و مبلمان و امکانات ورزشی مناسبی ندارند باید در شان و منزلت بانوان قمی این زیرساخت ها بهسازی شوند.
.
- نویسنده : هیفا پردل
Friday, 22 November , 2024