به گزارش پردیسان آنلاین؛همگان آگاهیم که شهرداری یک سازمان غیر دولتی است که مهم ترین و اصلی ترین سازمانی است که بر فرآیند رونق و توسعه شهری مسئولیت دارد با توجه به این که دارایی ها و بدهی های شهرداری ها عمومی است باید برای جذب منابع مالی بیشتر برای توسعه ورونق شهر از راههای دیگری منابع مالی خود را تامین کند که مهم ترین راهها بعد از عوارض و مالیات جذب سرمایه گذاری های بخش خصوصی است.
جذب سرمایه گذاری ها هم به عوامل مختلفی از قبیل فراهم شدن زیرساخت لازم برای جذب سرمایه گذاری ها؛ دادن تسهیلات و مشوقها و هم چنین امنیت سرمایه گذاری است. با توجه به مشکلات اقتصادی موجود و چالش تحریم ها استفاده از بخش خصوصی می تواند راهکاری برای ورنق شهر و توسعه زیرساخت های آن باشد در شهری مانند قم با توجه به ظرفیت های بالای فرهنگی و گردشگری و هم چنین اقتصادی که دارد می توان با جذب سرمایه بخش خصوصی پروژه های بزرگی را به اجرا نمود.
قم از مقاصد مهم گردشگری مذهبی کشور است که با قرار گرفتن در شاهراه مواصلاتی ۱۷ استان می تواند بهشتی برای جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی باشد اگر دستگاههای اجرایی؛ مسئولان زمینه و مشوق هایی را برای جذب سرمایه گذاری فراهم کنند قم می تواند برای سرمایه گذاری های بخش خصوصی جذاب باشد اما با وجود این ظرفیت ها و فرصت های سرمایه گذاری طولانی شدن فرآیند قوانین دست و پا گیر عدم فراهم شدن زیرساخت هایی مانند آب و برق و غیره برای سرمایه گذاران این امکان هم وجود دارد که سرمایه گذاران را از شهر قم فراری دهد.
جذابیت های قم برای سرمایه گذاران
مشاور شهردار و رئیس سازمان سرمایهگذاری و مشارکت مردمی شهرداری قم در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار پردیسان آنلاین در ارتباط با ظرفیت ها وجایگاه شهر قم در زمینه سرمایه گذاری می گوید قم ظرفیت خوبی در زمینه جذب سرمایه گذاری دارد چرا که کلانشهرقم شاهراه ۱۷ استان کشور و دومین شهر زیارتی و مذهبی کشور به شمار می رود در این شهر فرهنگی ؛مذهبی از ۱۰۰ کشور طلبه خارجی و دانشجویان خارجی وجود دارند که در آن تحصیل می کنند وقم یک کلانشهر بزرگ مذهبی و جهان شهر تشیع به شمار می رود لذا سرمایه گذاران علاقه دارند در این شهر سرمایه گذاری کنند با توجه به این که اخیرا از سوی مدیریت شهری اقدامات خوبی در زیرساخت های شهری وفضاهای سبز شهری و مراکز تفریحی صورت گرفته این مهم می تواند سرمایه گذاران بیشتری را جذب نماید.
علی رمضانی می افزاید: قم یک شهر مهاجر پذیر است باید سطح خدمات آن بیشتر ارتقا یابد برای این امر نیاز به جذب سرمایه گذاری های بیشتری هستیم برای این امرباید همکاری با سرمایه گذاران بیشتر شود سرمایه گذاران از شهر قم راضی هستند و معتقد هستند فشارهای اداری آن کم تر از دیگر استانها است .
به گفته این مسئول؛ گردشگری و زیارت تنها در اطراف حرم محدود شده است واطراف قم و بخش های آن برای گردشگران داخلی و خارجی نا آشنا است باید برای این امر سرمایه گذاران را به سمت اطراف و روستاهای قم هدایت کرد تا با رونق و توسعه زیرساخت های آن ماندگاری گردشگران را افزایش دهیم.
جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی راهبرد مدیریت شهری
مشاور شهردار و رئیس سازمان سرمایهگذاری و مشارکت مردمی شهرداری قم در بخش دیگری از گفت وگوی خود به اهمیت جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی اشاره و بیان می کند: شهرداری قم در ساختار سازمانی خود یک سازمان سرمایه گذاری و مشارکت مردمی ایجاد کرده است که وظیفه آن شناسایی ظرفیت های سرمایه گذاری و جذب سرمایه گذاری در سطح شهر و تولید محصولات منطبق با قرارداداست شهرداری منابع مالی محدودی دارد و با توجه به تورم و فشارهای اقتصادی موجود لازم است مدیریت شهری روش های جدیدی برای جذب منابع خود ابداع کند نکته دوم این که مردم در اجرای پروژه های شهری مشارکت می کنند تا زمینه اعتماد سازی ؛ رونق و توسعه شهری نیز فراهم شود .
رمضانی می افزاید: لذا شهرداری راهی جز جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی ندارد ظرفیت مشارکت و بهره گیری از سرمایه گذاری مردمی چه خرد و چه کلان لازمه توسعه فعالیت مدیریت شهری است و ایجاد زیرساخت سرمایه گذاری نیز تاکید دارد.
وی عنوان می کند: در استان با توجه به ظرفیت هایی که وجود دارد ۸ کارشناس در زمینه سرمایه گذاری و ۸ دفتر سرمایه گذاری در مناطق مختلف شهرداری فعال هستند رویکرد اصلی ما پروژه های عمرانی است که در نظر داریم تا جایی که امکان دارد سرمایه گذاریها به سمت ساخت پارکینگ و پل های عابر پیاده و هم چنین رونق بخشیدن به بوستانها هدایت شود.
وی اظهار می کند: باید از منابع بخش خصوصی استفاده شود در این زمینه در برنامه های ما هدفمند سازی پارکینگ ها است ؛ بازیافت پسماندها وتوسعه محورهای اطراف حرم به آن اهمیت و جزو اولویت های اول ما است در بلوار پیامبر اعظم (ص) ما برنامه های خوبی مد نظر داریم.
شاخص ترین و محوری ترین محورهای جذب سرمایه گذاری در قم
مشاور شهردار و رئیس سازمان سرمایهگذاری و مشارکت مردمی شهرداری قم در ادامه عنوان می کند: محور مهم ما سرمایه گذاری در بلوار پیامبر اعظم (ص) و پروژه حرم تا حرم است که شهرداری برای آن چشم اندازهای خوبی در نظر دارد با تملک در بلوار برنامه هایی را اجرا و بلوکهایی هم برای سرمایه گذاری تعیین کرده ایم . برای این بلوار زمینه های مطلوبی در بخش های تجاری؛ گردشگری ؛تفریحی ورفاهی دیده شده است در نقاط مختلف شهر قم در بوستانها فضای تالار پذیرایی و هم چنین مراکز تفریجی تعریف و برای این امر ما فراخوان دادیم
رمضانی می افزاید: با مطالعاتی که صورت گرفته از سال ۱۴۰۱ باید متناسب با سند ۱۴۰۴ پروژه ها و زیرپروژه ها یی شناسایی شده که به طور مشارکتی نیز قراردادهایی بسته شده است ؛ تقریبا ۳۰ قرار داد منعقد که برخی به اتمام رسیده و برخی در حال اجرا است وبرخی دیگرنیز مربوط به سال گذشته است .
وی در پاسخ به این سئوال که حجم سرمایه گذاری های جذب شده برای کلانشهر قم چه میزانی است عنوان می کند: برای حجم سرمایه گذاری های استان نمی توان عددی را برآورد کرد چرا که با توجه به وضعیت اقتصادی و تورم باید این سرمایه گذاری ها به قمیت روز برآورد شود به عنوان مثال در بلوار پیامبر اعظم (ص) اگر بخواهیم به قیمت تمام شده کنونی برآورد نماییم این سرمایه گذاری ۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود .
این مسئول در ارتباط با وضعیت سرمایه گذاری های خارجی نیز بیان می کند: در زمینه سرمایه گذاری خارجی ظرفیت ومحورهای اطراف حرم شناسایی شده است به ویژه در محور عمار یاسر و بلوار پیامبر اعظم(ص) ظرفیت های خوبی برای ایجاد مراکز اقامتی وجود دارد که در این زمینه سرمایه گذارانی از کشورهای عراق؛ پاکستان مراجعاتی داشتیم که هم اکنون در حال مذاکره با آنها هستیم آنها علاقه دارند در محور بلوار پیامبر اعظم (ص) مراکز اقامتی و هتل بسازند ما در این بلوار در حال برند سازی هستیم تا با یک برنامه محورهاو نیاز ها را شاخص سازی کنیم.
وی در پاسخ به سئوال خبرنگار پردیسان آنلاین در ارتباط با کمبود مراکز اقامتی و لزوم سرمایه گذاری در این زمینه می افزاید: دو قرارداد برای ساخت هتل ۵ ستاره و ۴ و ۶ ستاره داریم ولی هنوز قرار داد قطعی نشده و در حال مذاکره هستیم چند هتل در حال ساخت داریم یک هتل ۵ ستاره در بلوار ۷۵ متری عمار یاسر و فاز ۵ عمار یاسر اگر مشکلات تملک برطرف شود این پروژه ها اجرایی خواهد شد.
چالش های سرمایه گذاری که ممکن است سرمایه گذاران را بی انگیزه کند
مشاور شهردار و رئیس سازمان سرمایهگذاری و مشارکت مردمی شهرداری قم در ادامه گفت وگوی خود از چالش های فراوانی بر سر راه سرمایه گذاری در قم اشاره کرده و می گوید: در زمینه سرمایه گذاری ها چالش داریم با توجه به بحران کرونا و عدم ثبات مالی و پولی کشور و هم چنین تحریم ها سرمایه گذاریها را بی تکلیف کرده است قم عقب ماندگی های بسیاری دارد در قم بافت فرسوده و بافت تاریخی وجود دارد که ظرفیتی برای سرمایه گذاری به شمار می روند باید در ابتدا زیرساخت های آب و برق و گاز برای جذب سرمایه گذاری و تشویق سرمایه گذاران تامین شود .
رمضانی اظهار می کند:همان طور که می دانید تملک برای شهرداریها هزینه های سنگینی به همراه دارد چند پروژه داریم که به دلیل مشکلات تملکی بی تکلیف مانده است باید از نظر سرمایه گذاران پروژه توجیه اقتصادی داشته باشد تا جذب پروژه شوند ما باید زمینه را برای سرمایه گذاران فراهم نماییم.
به گفته وی؛ مسئولان که متولی زیر ساخت هستند باید زیرساخت مناسبی را برای سرمایه گذاران هموار کنند مشکلات بلوار پیامبر اعظم(ص) هنوز حل نشده است قوانین باید در دستگاههای اجرایی اصلاح شود دستگاههای نظارتی و اجرایی هم سو با هم زمینه را برای جذب سرمایه گذاری ها فراهم کنند.
برخی سرمایه گذاری ها متناسب با نیاز قم تعریف نشده است
نائب رئیس شورای اسلامی شهر قم نیز در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار پردیسان آنلاین با اشاره به وضعیت سرمایه گذاری در قم بیان می کند: در ارتباط با بحث سرمایه گذاری که اصلی ترین درآمد پایدار مجموعه مدیریت شهری است باید با توجه به نیاز استان و متناسب با ظرفیت های آن سرمایه گذاری ها جذب شود قم یک کلانشهر جهان تشیع و هم چنین دومین شهر گردشگری کشور است و ظرفیت خوبی در جذب سرمایه گذاری دارد.
محمود مسگری می افزاید: مجموعه مدیران شهری باید بدانند که در چه زمینه ایی نیاز به سرمایه گذاری و توجه بیشتری محسوس می شود با توجه به مذاکراتی که اعضای شورای شهر با برخی سرمایه گذاران دارند در عمل وقتی وارد بدنه می شویم خصوصیاتی که در بدنه دیده می شود مطابق با نیاز کلانشهر قم نیست.
سرمایه گذاران در پیچ و خم های قوانین درمانده می شوند
نائب رئیس شورای اسلامی شهر قم در ادامه عنوان می کند: در حوزه بافت تاریخی و فرسوده که جزو سیاست های دولت به شمار می رود و الزاماتی برای دادن تسهیلات به استانداری هم داده شده بعضا دیده می شود که سرمایه گذاری با توجه به این که زمینی را تملک وخریداری کرده است هنوز در پیچ و خم صدور پروانه و کمیسیون ماده ۵ و میراث فرهنگی درمانده می ماند شهرداری باید زمینه را برای سرمایه گذاران با مشوق ها فراهم نماید.
مسگری می افزاید: در شورای شهر بسته های تشویقی مطلوبی برای سرمایه گذاران وجود دارد از بخشودگی با بیش از ۵۰ درصد تا صفر کردن قسمت هایی از عوارض که می تواند انگیزه سرمایه گذاری را افزایش دهد باید همه مدیران به طور کارشناسی سرمایه گذاران را تشویق و راه را برای آنها هموار سازند.
به گفته وی؛ شورای شهر با آسودگی نمی تواند از سرمایه گذاران دعوت کند چرا که در مجموعه مدیران شهری این هم و غم وجود ندارد تا زمینه را برای سرمایه گذاران هموار نمایند آشفتگی هایی هم در بخش اجرا هم در بخش سرمایه گذاری داریم امید است در سال ۱۴۰۱ بسته های مطلوبی برای سرمایه گذاران هموار شود.
- نویسنده : هیفا پردل
Friday, 22 November , 2024