بیکاری به عنوان یکی از وقایع استرس زا و اضطراب ذهنی در زندگی به شمار می رود که متاسفانه آمار آن در برخی شهرها رو به افزایش است. با این حال، فرد بیکار علاوه بر پیامد های شدیدی که در جامعه دارد؛ در صورت متاهل بودن اثرات آسیب زایی نیز بر خانواده خواهد گذاشت. همسر یک شوهر بیکار در این شرایط سعی می کند تا کمک حال باشد در حالی که خودش را دچار آسیباتی می کند.
خوشبختانه منابع و راهنمایی های بسیاری برای کسانی که با بیکاری روبرو هستند، وجود دارد تا آن ها را با انتخاب های مثبت در زندگی مواجه کند زیرا بیکاری می تواند یک زوج را به حال خودشان رها کرده، احساس ضعف و حقارت کنند اما با انتخاب گزینه های مثبت می توانند رابطه خود را تقویت و حل و فصل کنند.
با شوهر بیکار و یا ورشکسته شده چطور برخورد کنیم؟
در این قسمت از نمناک راهکارهایی درباره این که چگونه با شوهر بیکار خود رفتار کنید، ذکر شده است:
همسر باشید و تعادل را برقرار کنید:
بیکاری به دلایل واضحی بر روابط زناشویی تاثیر می گذارد. خانمی که اختیاری کار کردنش دراین شرایط سبب شده است تا قسمتی از هزینه های خانه را نیز تامین کند علاوه براین مجبور است نقش همسری و مادری خود را نیز به خوبی ایفا کند اما باید دراین شرایط کنارهمسر خود باشید و از او حمایت کنید تا درکنارهم از این شرایط گذر کنید و از پس مشکلات برآیید.
درباره آنچه که رخ داده است با یکدیگر صحبت کنید:
دراین فرصت کنار همسرتان بنشینید، استراتژی های بیکاری را بیابید و در مورد جبران این موضوع صحبت کنید. روزهای آینده و پیش روی، برایتان ساده نخواهد بود. با یکدیگر مشورت کنید تا از این فشار محض و شرایط سخت مقابله کنید.
بیکاری همسرتان را در بوق و کرنا نکنید:
برای حفظ شأن و منزلت همسرتان با هیچ کس درباره بیکار بودن همسرتان حرف نزنید و به جای استمداد کمک از دیگران، گفت وگو بنشیند و با یکی کردن فکرها و تصمیمات تان، به دنبال راه حل باشید.
مطمئن باشید خودتان دو نفر، بیش از هر کس دیگری، صلاح زندگی تان را می دانید. تنها بیکاری همسرتان را به اطرافیانی که می توانند برای یافتن شغل، گرفتن وام و…، کمک حالتان باشند، در میان بگذارید.
برای همدیگر سخت گیری نکنید:
کافی است تصور کنید که این شرایط موقتی و قابل کنترل می باشد. به آن چه که خدا سرراهتان قرار داده است خوش بین باشید و آن را یک تجربه تلقی کنید زیرا سرانجام با کار و موقعیتی جدید مواجه خواهید شد.
مرتبا به یکدیگر روحیه دهید:
برای برخورد با شوهر بیکار باید به یکدیگر روحیه دهید تا بتوانید به تنهایی یا به کمک دیگران برای خود برنامه ریزی داشته و این مشکل را هر چه سریع تر حل کنید. همدیگر را درک کنید و در زمان حضور با همسر خود بهترین باشید.
حامی واقعی باشید:
اگر همسرتان به دلیل ورشکستگی، تعدیل نیرو، اختلاف با کارفرما و … بیکار شد، به او فشار نیاورید و حامی او باشید. تنها ادعای حامی بودن نکنید و حمایت های صادقانه و واقعی خود را نشان دهید. به او این اطمینان را بدهید که در این مشکل همراه او هستید و درکش می کنید تا این دورانرا بگذرانید.
تا پیدا کردن شغل مناسب و دلخواهش صبر کنید ودر صورتی که خودتان شاغل هستید در این زمان خرج زندگی را بر عهده بگیرید. برای یافتن یک کار مناسب به او کمک کنید و عجله نکنید و همسرتان را برای یافتن کار جدید تحت فشار نگذارید.
مواظب کلام و رفتارتان باشید:
مراقب کلام و رفتارتان باشید، کلام و رفتار شما باید به نحوی باشد که همسرتان احساس تنهایی و درک نشدن نکند. استفاده از کلمات ناامیدکننده، ابراز خشم و عصبانیت از احوال پیش آمده، تغییر خلق در ارتباط با همسر، طعنه و کنایه زدن، انتقاد و سرزنش های مدام، تحقیر و… سبب می شود او دریابد شما تنها رفیق لحظه های خوش او هستید.
فرد بیکاری که همسرش شاغل باشد ممکن است به دلیل خانه نشینی، احساس حقارت، کم بینی و حسادت ساز ناسازگاری بنوازد و انتقادها و ایرادهای غیرمنطقی بگیرد. این خانم ها باید صبور بوده و رفتاری کاملا مثبت داشته باشند،مقابله به مثل نکنند و از سرزنش، انتقادهای مکرر و تحقیر بشدت بپرهیزند.
همچنین آنها نباید خستگی کار سنگینشان را که با بیکار شدن همسر بیشتر شده، بر سر همسر یا فرزندان خالی کنند یا اگر درآمد بالایی دارند، سرکوفت آن را به همسر بزنند.
بدانید که زندگی ترکیبی از روزهای خوب و بد است:
مهم ترین کاری که باید انجام دهید آن است که اذعان کنید همانطور که روزهای خوبی با یکدیگر داشته اید روزهای بد نیزخواهید داشت. در روزهای بد به فکر روزهای خوب باشید، کنار همدیگر باشید، ورزش کنید، به یکدیگر انرژی مثبت دهید، دعا کنید و مطمئن باشید روزهای بد سپری خواهند شد.
مسئول باشید و تمامی امور را دوتایی انجام دهید چه کار منزل چه جستجو برای کار جدید و تا حد ممکن روال را حفظ کنید.
مطمئن باشید که زندگی ادامه دارد:
روزهای هفته را با یکدیگر سپری کنید و مسئولیت های اجتماعی خود را ادامه دهید. فراموش نکنید که همانند گذشته روحیه یکدیگر را تقویت کنید. فعالیت هایی را با دوستانتان برنامه ریزی کنید تا به همسرتان در تقویت روحیه کمک کند.
بیرون بروید و از هوای خوب لذت ببرید، دوچرخه سواری کنید، به پیک نیک بروید و این زمان را به دور از نگرانی های شغلی سپری کنید. ارتباطات آگاهانه با دوستان اثرت افسردگی را کاهش می دهد و اعتماد به نفس را ارتقا خواهد بخشید.
همسرتان را توانمند کنید:
اگر عدم شناخت همسرتان از تکنیک های جدید و عدم آشنایی با کامپیوتر، ندانستن زبان خارجی و… سبب نیافتن شغل مناسب می شود، به او کمک کنید که مهارت هایی را کسب کند و در زمینه شغلی که سابقا داشته، اطلاعات به دست آورد و در این راه او را تشویق کنید.
ابراز رضایت کنید:
در صورت بیکار شدن همسرتان ممکن است از لحاظ مالی بشدت تحت فشار و مضیقه باشید، اما ناراحتی خود را نشان ندهید بلکه به همسرتان بفهمانید که هنوز عاشق او و زندگی تان هستید و برای حفظ زندگی مشترکتان از انجام هیچ کاری دریغ نخواهید کرد و احساس رضایت و خشنودی خود از زندگی زناشویی تان را ابراز کنید تا او دریابد مانند قبل برایتان ارزشمند و قابل احترام است و بیکاری او سبب کاهش ارزشش نزد شما نشده است.
وقتی کار نیست:
اگر همسر شما به هر دری می زند، هیچ کاری نیست در این شرایط، مواظب رفتار و کلام تان باشید و حرفی نزنید که احساس بی انگیزگی و شکست و ناتوانی در همسرتان رخ دهد.
اوقاتی برای فراغت داشته باشید:
شرایط فعلی تان را بپذیرید و از همسرتان نیز بخواهید خود را با این وضعیت جدید وفق دهد. چنانچه در این بخش از نمناک اشاره شده است برای تقویت روحیه همسرتان با دوستان و آشنایان برای صرف شام و ناهار به پارک بروید و… اوقات خوشی را برای خود رقم بزنید و بدانید با در خانه ماندن و محروم ساختن خود از تفریحات مشکلتان حل نمی شود.
از خداوند کمک بخواهید و شکر گذار باشید:
شما اوقات فراغت خود را داشته اید ولی به هرحال همسرتان نیز وجود دارد. خدا را به خاطر انرژی، همدلی، تحمل و دانش او شکر کنید تا به شما دراین دوران سخت کمک کند. علاوه بر این به یاد داشته باشید که این نیز بگذرد.
مواظب جابه جایی نقش ها باشید:
اگر شاغل هستید و همسرتان بیکار شده، اجازه ندهید همسرتان به تنهایی کارهای خانه را انجام دهد بلکه در انجام کارهای خانه از او کمک بگیرید و به علت بیکاری، کارهایی که قبلا انجام نمی داده، مثلا پخت و پز و گردگیری و ….را به او نسپارید.
با فرزندان خود صحبت کنید:
اگر فرزندی در خانه دارید در مورد وضعیت پیش آمده با او صحبت کنید و صادق باشید. در مورد آینده خوش بین باشید و به فرزندانتان بگویید بیکاری پایان جهان نیست. درمورد کاهش استرس در خانه با آ نها صحبت کنید و توضیح دهید که باید بطور موقت در هزینه ها وتوقعاتشان محدودیتی قائل شوند.
به آن ها یادآوری کنید که همگی دراین وضعیت سهیم هستید و با صبر و تقویت روحیه م یتوانید این مشکل را پشت سر بگذارید.
به روان شناس مراجعه کنید:
اگر بیکاری و خانه نشینی سبب تغییرات خلقی مانند افسردگی، بی حوصلگی، غمگینی، خشم، اختلال در خواب و خوراک و… در همسرتان شد، نسبت به آنها بی تفاوت نباشید و برای بهبود و سلامت روان همسرتان به روان شناس مراجعه کنید.
برخورد با مردهای تنبل که تن به کار نمی دهند
برخی از آقایان متاسفانه تن به کار نمی دهند و تنبل هستند و بنابر دلایل شخصیتی، تربیتی، خانوادگی یا اجتماعی، از تن دادن به مسئولیت های شغلی سر باز می زنند و با توسل به بهانه های مختلف، یا بر سر یک کار نمی مانند و مدام تغییر شغل می دهند یا سراغ هیچ کاری نمی روند.
این مردان تنبل از همسرشان توقع دارند با اندک پس اندازشان زندگی را بگذراند و یا او بر سر کار رفته و زمام زندگی را به دست گیرد. طریقه برخورد با این مردان به شیوه زیر است:
احساس واقعیتان را نشان دهید:
خیلی دوستانه و صمیمانه به همسرتان بگویید که چه احساسی از بیکاری او دارید و ناراحتی و احساس یاس و سرخوردگیتان را بیان کنید.
به او اجازه صحبت کردن بدهید:
به همسرتان اجازه دهید صحبت کند و با جان و دل به حرف های همسرتان گوش دهید، تا با افکارش آشنا شوید. به علاقه مندی های همسرتان توجه نشان دهید و به او ثابت کنید چقدر دوستش دارید و برای او دلسوزی می کنید. از صحبت های همسرتان دریابید که همسرتان در چه جهتی تمایل و انگیزه کار کردن دارد.
با او سخن بگویید:
برای پایداری و دوام زندگی مشترک تان چه کارهایی انجام داده اید، این کارها را بدون منت و به دور از سرزنش و توبیخ، بگویید تا حس انصاف همسرتان تحریک شده و او به خاطر شما و قدردانی و تشکر از کارهایتان، رفتار دیگری در پیش گیرد.
او را مسئولیت پذیر کنید:
تمام بار زندگی خود را به دوش نکشید و برای کاهش شدت تنبلی همسرتان او را مسئولیت پذیر کنید. به حذف بعضی از کارهای خود مثل خرید مایحتاج خانه و….اقدام کنید که از روی عادت برای همسرتان انجام می دهید.
او را تشویق کنید:
اگر همسرتان تغییری در رفتارش داشت و در رفتارش تجدیدنظر نمود، به او بگویید اگر کار بیشتری بکند، شما شادتر خواهید بود و او را بیش از قبل دوست خواهید شد.
سکوت نکنید:
همیشه سکوت نکنید و کارهایی که برای همسرتان کرده اید، را ابراز کنید و او را متوجه این امر کنید که او چه دینی نسبت به شما دارد.
از روان شناس کمک بگیرید:
برای برطرف کردن بیکاری همسرتان، آگاهانه گام بردارید و از راهنمایی تخصصی و حرفه ای یک متخصص کمک بگیرید و به گونه ای کاملا اصولی پیش بروید.