میر موسی انیران روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار پردیسان نوین افزود: بر اساس مصوبه ستاد مقابله با ویروس کرونا طی اسفند سال گذشته و در راستای پیشگیری از انتشار این ویروس، همه اماکن و محوطههای تاریخی و موزههای این استان به ویژه گنبد جهانی سلطانیه تا اطلاع ثانوی تعطیل شده بود.
وی اضافه کرد: بر این مبنا محوطه و بنای گنبد سلطانیه بار دیگر به طور کامل ضدعفونی شد و برای مراقبت و احتیاط بیشتر گردشگران تنها از دروازه شمالی می توانند وارد این بنا شوند.
این مسؤول ادامه داد: گنبد سلطانیه اولین گنبد دوپوش در جهان و موفقترین نمونه معماری اسلامی است که این اثر بیهمتا با گذشت ۷۳۵ سال از ساخت آن، همانند نگین فیروزهای در برابر دیدگان عموم خودنمایی میکند.
رییس پایگاه میراث جهانی گنبد سلطانیه یادآور شد : دشت سلطانیه به استناد مدارک باستانشناسی خواستگاه استقرارهای مختلفی از هزارههای پیش از تاریخ و سرچشمه رودخانه های زنجانرود و ابهر رود است که این ۲ رودخانه پس از قدرت گرفتن از آبهای تحت الارضی
چمن سلطانیه در طول مسیر و کنار شاخه های فرعی خود به نوعی باعث پدید آمدن و قوام سکونتگاه های مختلفی شده اند.
میرموسی انیران افزود: بنای گنبد سلطانیه از نظر تزیینات یکی از موفق ترین نمونه های معماری اسلامی ایران به شمار می رود که در این ارتباط عوامل مختلف تزیینی بنای گنبد سلطانیه تزئینات آجری، تزیئنات گچبری، کتیبه ها، کاشیکاری، تزیینات رنگ و نقاشی، تزیینات سنگی، تزیینات چوبی را شامل میشود.
وی اضافه کرد: در این بنا از تزیین آجری به سه صورت، آجرهای قالبی، آجرهای کنده کاری و تلفیق آجر و کاشی استفاده شده است.
انیران خاطرنشان کرد: گنبد هشت ضلعی سلطانیه به لحاظ تزئینات آجرکاری، کاشیکاری و معماری جزو منحصر به فردترین آثار دوره اسلامی محسوب می شود.
به گفته وی، گنبد سلطانیه بزرگترین گنبد آجری جهان در تاریخ ۲۴ تیرماه ۸۴ در کمیته میراث جهانی یونسکو در شهر دوربان آفریقای جنوبی به عنوان هفتمین اثر تاریخی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
رییس پایگاه میراث جهانی گنبد سلطانیه خاطرنشان کرد: گنبد سلطانیه علاوه بر شکوه و عظمت معماری که در نوع خود بی نظیر است، دانشنامه ای از نقش و طرح در تزیینات معماری آن روز، که بیانگر برهه ای از تاریخ معماری و هنر ایران است را نیز به نمایش گذاشته است.
این اثر، یادگار دوره ایلخانیان در ایران است و یکی از آثار ثبت شده کشور در فهرست میراث جهانی محسوب میشود، این گنبد به دست سلطان محمد خدابنده در قرن هشتم احداث شده و هم اکنون بزرگترین گنبد آجری جهان بهشمار میآید.
شهرستان سلطانیه با ۳۰ هزار نفر جمعیت در ۴۰ کیلومتری از مرکز استان زنجان قرار دارد.