به گزارش پردیسان آنلاین؛ شکل نگرفتن مدیریت یکپارچه شهری همیشه هزینه زا بوده و در نهایت به ضرر شهروندان و بودجههای عمومی تمامشده و تا زمانی که مدیریت یکپارچه شهری عملیاتی نشود با موازی کاری یا همپوشانی اقدامات شاهد افزایش نارضایتیهای عمومی و گاهی هم از دست رفتن فرصتهای طلایی توسعه شهر خواهیم بود که نمونه بارز آن در جاماندن قم از مرحله اول جهش تولید مسکن بهوضوح نشان داده شد و دود آن به چشم زوجهای جوان و شهروندان کمتر برخوردار جامعه رفت.
فراز و نشیبهای قیمت مسکن، مشکلات به وجود آمده به سبب آن در حوزههای مختلف و آسیبی که به قشر کم درآمد در این زمینه وارد شد بالاخره سبب تصویب طرحی به نام طرح ملی مسکن از سوی دولتمردان شد؛ طبق این طرح که اخیرا با نام جهش تولید مسکن از آن یاد میشود قیمت زمین برای متقاضیان واجد شرایط به صورت رایگان در نظر گرفته شده و در کنار آن، تخفیفهایی برای متقاضیان واقعی از سوی شهرداری و نظام مهندسی در نظر گرفته میشود.
به دلیل رایگان بودن قیمت زمین برای متقاضیان، مسئولین این طرح در سراسر کشور برای ساخت این مسکنها به سراغ زمینهای استفاده نشده در مناطق مختلف شهر یا اطراف آن رفتند که استان قم نیز از این قائله جدا نبود.
یکی از گزینههای موجود در خصوص این زمینها 560 هکتار زمین مجاور منطقه پردیسان است که از سال گذشته مصوبه آن به شورای عالی شهرسازی ارسال شده اما حساسیت این موضوع سبب تأخیر تصویب اضافه شدن آن ها به زمینهای شهری شده است.
نکته قابل توجه این است که در خصوص استفاده از این زمینها بحثهای بسیاری مطرح شده است؛ کارشناسان زیادی منتقد این طرح بوده و معتقدند اضافه شدن این زمینها به شهر کاری تعجیلی محسوب شده و نیاز به بررسیهای بیشتری دارد.
عمده صحبت این منتقدین بر مشکلات جغرافیایی و نبود زیرساخت مناسب در این زمینها تأکید دارد. آنها این زمینها را برای ساخت مسکن حداقل در شرایط کنونی که طرح جهش تولید به سرعت باید آغاز شود، مناسب ندانسته و معتقدند این کار علاوه بر ایجاد هزینههای اضافی برای دولت، در آینده برای ساکنین این مناطق نیز مشکلاتی به وجود خواهند آورد.
حمید اورعی، عضو سابق شورای شهر قم به عنوان مخالف و منتقد پیوستن ۵۶٠ هکتار از زمینهای پردیسان به قم جهت ساخت مسکن در گفتوگو با ایسنا بیان کرد: پیوستن اراضی به شهر نیازمند انجام مطالعات در زمینه ویژگیهای محیط طبیعی شهری است که این امر به عهده متخصصان جغرافیای طبیعی است.
کارشناس ارشد جغرافیا وبرنامه ریزی شهری افزود: از جمله عواملی که بررسی آنها در این زمینه حائز اهمیت است میتوان به بررسی ویژگی آبهای سطحی و زیرزمینی (هیدرولوژیکی) و تاثیر آن بر توسعه شهری، ویژگیهای توپوگرافی و نحوه گسترش ناهمواریها و اثرات آن در برنامهریزی عمران شهری اشاره کرد.
وی ادامه داد: همچنین ویژگیهای مورفولوژی در محدوده شهر و اثرات آن در توسعه شهری، ویژگی خاک منطقه از نظر میزان نفوذپذیری در زمان بارندگی و انواع پوشش گیاهی منطقه و ارتباط آن با محیط زیست شهر از دیگر موارد مهمی است که نباید از بررسی آن غافل شد.
فعال حوزه شهرسازی در رابطه با مشکلاتی که عدم بررسی دقیق موارد ذکر شده قبل از استفاده از این زمینها پیش میآورد توضیح داد: یکی از مشکلات اصلی این منطقه وجود مخروطافکنه است که سبب قرارگیری همیشگی آن در معرض سیلاب میشود؛ مورد دیگر نبود زیرساخت از جمله آب، برق و گاز در آن منطقه برای سکونت است که فراهم کردن آنها چندین سال زمان میبرد.
وی با اشاره به مشکلات پیشین حفر چاه در دیگر محلههای پردیسان خاطرنشان کرد: باید توجه شود چاهی که حفر میشود پذیرش آب را داشته باشه وگرنه این منطقه نیز مانند محلههایی که چاه آب را پس میزد، با مشکلات فاضلاب و گندآب مواجه خواهد شد و برای حل آن باید هزینه زیادی صرف شود.
اورعی با تأکید بر اینکه تا زمانی که جایگزینهایی برای این زمینها وجود دارد نباید از آنها استفاده کرد گفت: کلانشهرها را باید با حساسیت بیشتری توسعه داد؛ با توجه به اینکه قم نیز کلانشهر محسوب میشود توسعه آن و سرریز جمعیت در جهت نامناسب علاوه بر دیگر مشکلات بیان شده سبب ایجاد بار مالی اضافه برای دولت میشود.
فعال حوزه شهرسازی با اشاره به ۱۸۰ هکتار زمین موجود در پردیسان به عنوان یکی از مواردی که جایگزین مناسبی برای این زمینها است اظهار کرد: با توجه به چیزی که ما مطلع شدیم، هزار هکتار سرانه آموزشی به پردیسان اختصاص داده شده در حالی که باید دید واقعا این هزار هکتار مورد نیاز این حوزه است؟
وی خاطر نشان کرد: به علاوه مناطق نزدیک به قم مانند قنوات و طایقان نیز در صورت نیاز گزینههای مناسبی برای سوق جمیعت به آن سمت و توسعه شهری هستند.
اورعی تصریح کرد: بهتر است راه و شهرسازی زمینهای موجود و مناسب برای ساخت مسکن را به صورت شفاف اعلام کند تا با میزان مسکن مورد نیاز استان مقایسه شده تا در صورت لزوم و پس از بررسیهای مورد نیاز از آن زمینها استفاده شده و به ایجاد زیرساخت در آنها پرداخته شود.
تأکید مدیریت شهری قم بر اجرای طرح جهش تولید مسکن در اراضی ۵۶۰ هکتاری
رئیس شورای اسلامی شهر قم در همین خصوص با بیان اینکه شهرداری حداکثر حمایت از طرح جهش تولید مسکن را انجام خواهد داد، گفت: شورای شهر حامی الحاق این اراضی است و باید تمام فرآیندهای قانونی الحاق در این زمینه رعایت شود تا شهروندان در آینده شاهد مشکلاتی در خصوص زیرساختها، سرانهها و تجاریسازیها نباشند.
حسین اسلامی با بیان اینکه یکی از اهداف مهم طرح تفصیلی توجه به سرانههای شهری مانند مشکلات تجاری امروز شهرک پردیسان است، ادامه داد: موارد بسیاری مانند هدایت سیلابها، فاضلاب، زیرساختها و غیره در طرح تفصیلی از مسائلی بوده که لازم است توسط شهرداری تهیه و در شورای اسلامی شهر تصویب شود و سپس در کمیته انطباق فرمانداری تأیید و بعدازآن به مراجع ذیصلاح مانند شورای عالی شهرسازی و معماری ابلاغ شود.
وی با تأکید بر اینکه در الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری پردیسان فرآیندهای بالا طی نشده است و مشخص نیست به چه شکلی در شورای برنامهریزی و توسعه استان تصویبشده است، اذعان کرد: رئیس وقت شورای اسلامی شهر قم نیز در نامهای به شورای عالی شهرسازی و معماری کشور عدم رعایت فرآیندهای قانونی الحاق را متذکر شده و هرگز نگفته ما مخالف این طرح هستیم.
رئیس شورای اسلامی شهر قم یادآور شد: رئیس شورای پنجم شهر قم در این نامه به شورای عالی شهرسازی و معماری کشور تأکید کرده که قبل از الحاق باید این نگرانیها برطرف شود، چراکه تصویب این طرح در آینده برای شهروندان مشکلاتی را نظیر معضلات کنونی شهرک پردیسان ایجاد خواهد کرد.
وی تصریح کرد: شورای شهر قم هیچوقت مخالف این الحاق نبوده و همیشه حامی مسکن ملی در صدور پروانهها و تخفیفات ویژه و غیره است و این نهاد حداکثر حمایت خود را از طرح جهش مسکن انجام خواهد داد.
اسلامی خاطرنشان کرد: شهرداری قم معتقد است که طرح جهش تولید مسکن باید در همین شهرک پردیسان انجام شود و از حریم شهری قم مانند طرح انتقال شهروندان قمی به شهرک امیرکبیر اراک تکرار نشود، چراکه شهروندان قمی هیچوقت رغبتی برای سکونت در خارج از این شهر ندارند.
وی ابراز داشت: دغدغه سرانهها، زیرساختها، مطالعات فنی و اجرای فرآیندهای قانونی مباحثی بوده که شورای اسلامی سابق قم به آنها تأکید داشته و این مساله به معنای مخالفت این نهاد با الحاق این اراضی نیست، اما یکی از مسئولان استانی اخیراً در سخنانی گفته بود که این اقدام شورای شهر قم بهانه به دست شورای عالی شهرسازی و معماری داده است، درحالیکه شورای شهر قم خواستار رعایت فرآیندهای قانونی و حل مشکلات زیرساختی بوده است.
رئیس شورای اسلامی شهر قم تأکید کرد: نظر قطعی شورای شهر قم بر حمایت کامل از مسکن ملی، تقسیط و تخفیف در فرآیندهای احداث و تأکید بر انجام این طرح در شهرک پردیسان و جلوگیری از خروج این طرح از حریم شهری است.
وی خاطرنشان کرد: ما میخواهیم با رعایت فرآیندهای قانونی نگرانیهای آینده در این اراضی تکرار نشود و ما بهعنوان نمایندگان مردم در پارلمان شهری بسیار دلسوزتر از مسئولان دولتی در این قبیل مباحث هستیم.
اسلامی با تأکید مجدد بر اینکه هیچ منعی برای الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری وجود ندارد، گفت: کمیسیونی از شهرداری و شورای شهر قم متولی این مساله شدند تا سرانههای عمومی، تجاریها، زیرساختها و غیره در این الحاق تأمینشده باشد تا در آینده شهروندان ما دچار مشکل نشوند.
مردم قم نگرانی برای ثبت نام در طرح جهش تولید مسکن نداشته باشند/الحاق ۵۶۰ هکتار از اراضی شهرک پردیسان در دستور کار مسئولان قرار دارد
محسن بهشتی در حاشیه جلسه بررسی مشکلات ایجاد شده جهت ثبت نام مردم قم در طرح جهش تولید مسکن در جمع خبرنگاران، تصریح کرد: به محض اینکه الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری در شورای عالی شهرسازی و معماری کشور قطعی شود نسبت به آماده سازی آن برای تولید مسکن و تامین نیاز ۱۰ سال آینده کشور اقدام خواهد شد.
وی با بیان اینکه در طرح ملی تولید مسکن در قم ۷ هزار و ۵۰۰ کارگر فصلی، ۸ هزار فرهنگی و ۱۲ هزار خانواده ایثارگر و کارمندان دولت متقاضی تامین مسکن هستند افزود: با الحاق این اراضی تمام این نیاز برطرف خواهد شد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری قم بیان کرد: طرح جهش تولید مسکن ادامه همان اقدام ملی مسکن است و استان قم در برخی از این مباحث از استانهای دیگر جلوتر است.
بهشتی یادآور شد: با پیش بینی استان از نیاز آتی قم به تولید مسکن، الحاق ۵۶۰ هکتار از اراضی شهرک پردیسان از سال گذشته در دستور کار مسئولان قرار گرفت و استاندار قم بصورت شخصی پیگیری هایی از وزیر وقت راه و شهرسازی و وزیر کنونی آن انجام داده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری قم گفت: زمین های خالی و همچنین حریم بافت فرسوده قم دارای مالک شخصی است و امکان ساخت مسکن در آنها برای عموم مردم با قیمت مناسب برای اقشار ضعیف جامعه به هیچ وجه امکانپذیر نیست؛ چرا که در طرح جهش مسکن، زمین بصورت رایگان در اختیار مردم قرار می گیرد و شهرداری و نظام مهندسی نیز تخفیفاتی ارائه می دهند.
بهشتی یادآور شد: در اراضی ۵۶۰ هکتاری پردیسان قم امکان جانمایی ۳۵ هزار نفر از جمعیت استان وجود دارد؛ در حالی که تاکنون در طرح اقدام ملی مسکن ۲۳ هزار نفر ثبت نام کرده اند و ثبت نام این افراد در سامانه وزارت راه و شهرسازی به قوت خود باقی است.
وی تصریح کرد: در استان قم کمبودی از نظر زمین در شهر قم و پردیسان وجود ندارد و نباید اجازه بورس بازی زمین و افزایش رهن و اجاره خانه در این شهر به ویژه در شهرک پردیسان داده شود.
بهشتی عنوان کرد: تمام زمین های اطراف شهر قم جزء اراضی ملی است و این استان هیچ کمبودی از نظر زمین ندارد و دو طرح توسعه نیز از محور پردیسان به ورجان و محدوده ورزشگاه یادگار امام به سمت روستای طایقان در چشم انداز استانی دیده شده است.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری قم با انتقاد از انتشار برخی اخبار مبنی بر نبود زمین در قم برای اجرای طرح های توسعه مسکن، خاطرنشان کرد: برای پشتیبانی طرح های بافت فرسوده اراضی ۴۸ هکتاری و ساماندهی خانه های در حریم دکل برق نیز اراضی ۳۲ هکتاری در پردیسان وجود دارد که از مسوولان ملی درخواست می شود آنها را برای احداث منزل به حریم شهری الحاق کنند.
اراضی ۵۶۰ هکتاری پردیسان بهترین منطقه برای طرح جهش مسکن است
رئیس اداره طرحهای شهری و معماری اداره کل راه و شهرسازی استان قم گفت: ۵۶۰ هکتار زمینهای پردیسان برای اجرای طرح جهش مسکن مناسبترین گزینه بوده و تمامی بررسیهای امکانسنجی و مکانیابی آن صورت گرفته که ریز مطالعات آن موجود است.
رحمان باباخانی رئیس اداره طرحهای شهری و معماری اداره کل راه و شهرسازی استان قم نیز در توضیح شبهات به وجود آمده در خصوص ویژگیهای جغرافیایی زمینهای اشارهشده بیان کرد: شهرک پردیسان از ابتدا برای پاسخ نیاز شهر مورد استفاده قرار گرفت که در فاز دوم آن هم ۵۷۸ هکتار زمین از این منطقه برای ساخت مسکن مهر استفاده شد.
وی افزود: این طرح نیز فاز بعدی ساخت مسکن است و این زمینها به دلیل ویژگیهایی که نسبت به سایر زمینهای قم داشتند انتخاب شدهاند. از جمله این ویژگیها میتوان به دسترسی به محورهای اصلی شهر و مناسب بودن از بعد پدافند غیرعامل اشاره کرد.
باباخانی تصریح کرد: ویژگی دیگری که سبب انتخاب این زمینها شد اتصال زیرساخت آنها به شبکه آب، گاز و برق است؛ همچنین این زمینها از بعد ویژگیهایی مانند نبودن کنار گسل و پیدا کردن مسیر سیلاب نیز کاملاً بررسی شدهاند.
وی در رابطه با عدم استفاده از دیگر زمینهای دولتی در حال حاضر توضیح داد: هر جا که دولت زمین داشته باشد امکان ساخت مسکن وجود ندارد؛ زمین از ابعاد بسیاری بررسی میشود و هر کدام که توجیه اقتصادی داشته باشد در وهله اول مورد استفاده قرار میگیرد.
رئیس اداره طرحهای شهری و معماری اداره کل راه و شهرسازی استان قم تأکید کرد: در حال حاضر این ۵۶۰ هکتار برای اجرای طرح جهش مسکن مناسبترین گزینه بوده و تمامی بررسیهای امکانسنجی و مکانیابی آن در شورای مربوطه توسط مدیران استان صورت گرفته که ریز مطالعات آن موجود است.
از تمام ظرفیت استان در طرح نهضت مسکن سازی استفاده می شود
مهدی رحیمی راد رئیس اداره ارتباطات و اطلاعرسانی اداره کل راه و شهرسازی قم بیان کرد: کلانشهرها به دلیل تراکم جمعیت همواره با کمبود زمین مواجه هستند که قم نیز از این قائله جدا نیست؛ درست است که زمینهای زیادی در قم وجود دارند اما زمینهایی که شرایط ساخت مسکن با رویکرد و اصول شهرسازی را داشته باشند کم است.
وی افزود: در سال گذشته طرح پیوستن ۵۶۰ هکتار زمینهای مجاور پردیسان در شورای برنامهریزی استان تصویب و به شورایعالی شهرسازی و معماری کشور ارسال شده اما به دلیل اهمیت موضوع و تعدد جلسات کمیتههای زیر مجموعه هنوز به تصویب نرسیده است.
وی تصریح کرد: طرحی که در شورای برنامهریزی مطرح میشود در همه کمیتههای زیرمجموعه استانی و دستگاهی مربوطه بررسی شده و به رأیگیری گذاشته میشود که این طرح با اتفاق آرا تصویب و به شورایعالی ارسال شده است.
رحیمی راد در توضیح علت عدم ثبتنام مسکن در قم بیان کرد: در بسیاری از کلانشهرها هنوز ثبتنام انجام نمیشود زیرا زمین باید توسط دولت تأمین شود و این امر در بسیاری از استانها در دست اقدام است؛ با تصویب این طرح و الحاق اراضی مذکور، حدود ۳۵ هزار واحد مسکونی در این زمینها ساخته میشود که در حال حاضر متقاضیان طرح مسکن کمتر از این تعداد هستند.
به گفته رئیس اداره ارتباطات و اطلاع رسانی اداره کل راه و شهرسازی استان قم، پس از موافقت شورایعالی شهرسازی و معماری کشور با الحاق اراضی ۵۶۰ هکتاری پردیسان، سامانه ثبتنام برای شهروندان قمی که تاکنون موفق به ثبتنام نشدهاند باز خواهد شد.
رحیمی راد دامه داد: بسیاری از زمینهای دولتی در محدوده پردیسان و شهرک قدس است بنابراین دولت برای صرف هزینه کمتر مجبور است از همین زمینها استفاده کرده و مسکن مورد نیاز و مقرون به صرفه را تأمین کند.
رحیمی راد با اشاره به اینکه تعهد استان قم در طرح جهش تولید مسکن بیش از ۷۶ هزار واحد مسکونی است تأکید کرد: بخشی از این تعهد با استفاده از زمینهای پردیسان، بخشی دیگر در راستای سیاستهای بازآفرینی بافتهای فرسوده و باقیمانده نیز در سایر شهرستانها و شهرهای استان مانند جعفریه، قنوات، کهک و غیره ساخته شود بنابراین از تمامی ظرفیتها در طرح جهش تولید و نهضت مسکنسازی استفاده خواهد شد.
Monday, 25 November , 2024