به گزارش پردیسان نوین، جامعه روستایی و عشایری با ۲۱ میلیون نفر جمعیت ۲۶ درصد جمعیت کشور را به خود اختصاص داده که در ۶۲ هزار مکان و منطقه زندگی میکنند. با وجود اینکه این جمعیت بخش مهمی از تامین امنیت غذایی را برعهده دارد، به گفته معاون برنامه ریزی معاونت توسعه روستاهای ریاست جمهوری، درآمد روستاییان نصف شهرنشینان و نرخ تورم آنان بیش از ۳ درصد شهریها است و این نشانگر آسیب پذیر بودن جامعه روستایی و تاب آوری پایین آنان است.
جمعیت روستایی و عشایری هم مانند دیگر بخشهای کشور در دو ماه اخیر درگیر کرونا بوده است و زندگی آنان هم در این مدت تحت تاثیر قرار گرفته است.
نهادها و وزارت خانههای مختلف طی این دو ماه به کمک روستاییان رفتند تا هم میزان مبتلایان و فوتی های آنان را کاهش دهند و هم تبعات اقتصادی کرونا را به نحوی مدیریت کنند. جامعه بهورزان کشور به مثابه سلولهای نظام بهداشت و درمان کشور در مناطق روستایی نقش اصلی را در این زمینه بر عهده داشتند و بار اصلی مقابله با کرونا در این مناطق روی دوش بهورزان است.
وزارت بهداشت از همان روزهای اول شیوع کرونا در قالب بسیج ملی از طریق مشاوره تلفنی، راه اندازی مراکز منتخب کرونا، غربالگری تلفنی اعضای خانواده، پویش کرونا را شکست میدهیم اقدامات خود برای مقابله با کرونا را اجرا کرد. این برنامه در مناطق روستایی هم پیگیری شد و در بخش روستایی و عشایری اطلاع رسانی گسترده ای برای مشاوره تلفنی انجام شد.
بهورزان با شمارههای ۱۹۰ و ۴۰۳۰ با روستاییان تماس گرفته و مسایل مربوط به پیشگیری فردی را به آنان آموزش دادند. حدود یک هزار مرکز برای مقابله با این بیماری راه اندازی شده که از این تعداد ۲۰۰ مرکز در روستاها فعالیت می کنند با توجه به شناخت بهورز روستا از روستاییان، کل روستاها و عشایر در ۱۰ روز نخست غربالگری شدند اما این فرایند در شهرها یک ماه طول کشید.
بخش دیگری از مقابله با کرونا در مناطق روستایی بر عهده دهیاریها بوده است. دهیاران با همکاری بسیج و وزارت بهداشت و با استفاده از تجهیزات لازم اقدامات گسترده ای در این خصوص انجام دادهاند.
اگرچه تاکنون موارد مبتلا و فوتی کرونا در روستاها و عشایر پایین بوده است، با این حال و با توجه به اینکه از اواسط اردیبهشت بیشترین مهاجرت فصلی از شهرها به روستاها رخ میدهد و جمعیت تا سه برابر اضافه خواهد شد، بیم آن میرود این بیماری در روستاها گسترش یابد.
علاوه بر این روستاها از نظر اقتصادی هم آسیبهای گسترده ای از بابت شیوع کرونا متحمل شده اند. اشتغال روستاییان از جمله صنایع دستی و امور گردشگری هم با بحران مواجه شد با توجه به طرح فاصله گذاری اجتماعی زنجیره تولید در روستا به ویژه در بخش صنایع دستی متزلزل شد. با توجه به کاهش تقاضا در این بخش، به نظر میرسدتحریک تقاضا میتواند به این ترمیم اقتصاد این قشر کمک کند. صنعت نوپای بومگردی هم امسال بسیار متضرر شده و برای سرپا ماندن به حمایت همه جانبه نیاز دارد.
صندوق توسعه کارآفرینی امید از جمله دستگاههایی است که می تواند نقش قابل توجهی در جبران خسارتهای وارده به روستاییان و عشایر داشته باشد. این صندوق فروش اعتباری محصول و اختصاص خط اعتباری برای خرید محصولات صنایع دستی از محل اشتغال پایدار روستایی را دو پیشنهاد خوب برای تحریک تقاضا میداند و اعلام آمادگی کرده تا از اعتبار محل تبصره ۱۸ در زمینه صنایع دستی روستاییان دو برابر آورده به آنان اختصاص دهد.
کشاورزان همانند سایر اقشار و رستههای شغلی باید از تله اقتصادی در روزهای کرونایی بیرون بیایند. واقعیت این است که کشاورزی از جمله ظرفیتهای غیر قابل انکار کشور در ایام تحریم است و شاید همین شرایط باعث شود که توجه بیشتری به این بخش شود. نباید فراموش کرد که گستردگی جغرافیایی ایران باعث شده فصل کار در کشاورزی در مناطق مختلف متفاوت باشد برای مثال در حالی که در مناطق جنوبی کشاورزان در حال برداشت محصول هستند در مناطق شمالی هنوز مرحله آغاز فعالیتهای کشاورزی مانند نشاکاری است در این بین جابجایی کارگران غیر بومی ممکن است با محدودیتهایی مواجه باشد که آن هم هزینه هایی را برای کشاورزان به همراه دارد.
اهمیت اصل سلامت را نمی توان منکر شد اما از آنجا که بیشتر روستاییان شغل ثابت ندارند و تحت پوشش هیچ بیمهای قرار ندارند، چه بسا بسیاری از آنان مجبور به کار و فعالیت باشند. در عین حال این را هم نباید فراموش کرد که بخشی از تسهیلات و وامهاییکه دولت قرار است به شهروندان بدهد به روستاییان و رستههای شغلی روستایی پرداخت میشود.
اگرچه نهادهای مختلف اعم از ستاد اجرایی فرمان امام (ره) بنیاد مستضعفان و کمیته امداد، هلال احمر، وزارت رفاه، وزارت کشور، وزارت بهداشت، برای کمک به روستاییان وارد عمل شده اند با این حال به نظر میرسد این بخش کماکان نیاز به توجه بیشتری دارد و از آنجا که روستاییان امنیت غذایی کشور را تامین میکنند حمایت از آنان حمایت از امنیت غذایی کشور هم خواهد بود.