به گفته سازمان ملل متحد، تشدید قحطی «هر زمان» در غزه پیشبینی میشود که فلسطینیها را مجبور به استفاده از علف و چمن کرده است.
به گزارش پردیسان آنلاین، وبگاه خبری میدل ایست آی نوشته است که کمبود کمکهای بشردوستانه همراه با محاصره غزه توسط رژیم صهیونیستی و بمباران بیوقفه که بیش از پنج ماه است ادامه دارد، بسیاری از فلسطینیها را مجبور به خوردن علوفه کرده است. ماههاست که سازمانهای امدادی درباره فاجعه انسانی در حال وقوع در غزه هشدار میدهند.
سازمان ملل متحد گفته است که اگر تغییری در شرایط امدادرسانی حاصل نشود در شمال غزه بین ماه مارس و مِی قحطی پیشبینی میشود. بر اساس این گزارش، کل جمعیت غزه که حدود ۲.۳ میلیون نفر تخمین زده شده با ناامنی غذایی «حاد» مواجه هستند، در حالی که نیمی از جمعیت از سطح بالاتر ناامنی غذایی «فاجعهبار» رنج میبرند.
این هفته، تصویری از یک خانواده فلسطینی در غزه در حال افطار با سوپی تشکیل شده از علفهای زمین به سرعت در فضای مجازی پخش شد. این تصویر سوالات زیادی را در مورد اینکه آیا خوردن علف سالم است و آیا ارزش غذایی دارد یا خیر، ایجاد کرد.
یکی از این خانوادهها به خبرنگار میدل ایست آی گفت که به دلیل کمبود غذا و کمکهای بشردوستانه مجبور به چیدن علف و پختن آن شدهاند. «ما مجبوریم به فرزندانمان دروغ بگوییم که این سوپ ملوخیه است.»
انس الشریف، روزنامهنگار الجزیره، گزارشهای خانوادههایی را که علف میخورند، تأیید کرد و گفت که این علفها با لیمو مخلوط میشود و «حتی خانوادههایی هستند که این علف را ندارند.»
آیا علف برای انسان قابل مصرف است؟
به گفته میدل ایست آی، با اینکه چمن از نظر علمی برای انسان خوراکی است و سمی نیست، بهترین غذا برای انسان هم نیست، بهخصوص اگر در مدت طولانی مصرف شود. علف از آب و لیگنین تشکیل شده است، پروتئینی که به سختی توسط دستگاه گوارش انسان تجزیه میشود.
برای حیواناتی مانند گاو، خوردن علف مشکلی نیست، زیرا معده آنها میتواند به هضم غذا و دسترسی به نشاسته و سلولز موجود در علف کمک کند، با این حال برای انسان، مقدار بالای سلولز به این معنی است که ارزش غذایی کمی دارد، بهویژه در مقایسه با سایر غذاهای سرشار از مواد مغذی، ویتامینها و مواد معدنی.
خوردن علف همچنین میتواند برای دندانها مضر باشد. علف حاوی درصد بالایی از سیلیس است که تأثیر فرسایشی دارد و به مرور زمان دندانها را از بین میبرد. حیوانات دندانهایی دارند که با خوردن آن سازگار شدهاند، در حالی که انسانها اینگونه نیستند. در صورت مصرف طولانیمدت، سیلیس مینای دندان که پوشش محافظ آن است را از بین میبرد.
بحران عمدی
میدل ایست آی در ادامه نوشته است که مصرف علف به دلیل خاک و آفتکشهای به کار رفته روی آن میتواند خطرناک باشد که به مرور زمان باعث سرطان و نقایص مادرزادی میشود. از آنجا که بدن انسان برای تجزیه علف در روده با مشکل مواجه است در صورت مصرف زیاد میتواند باعث استفراغ یا اسهال شود یا حداقل به صورت هضم نشده از بدن خارج میشود به این معنی که مواد مغذی ناچیزی جذب بدن شده است.
ویدئوها از غزه در فضای مجازی کودکان خردسالی را در حال چیدن علف از خیابانها نشان میدهد. یکی از مادران گفته است که فرزندانش پس از اینکه مجبور به نوشیدن آب آلوده و خوردن علف شدند، «ضعیف» هستند و «همیشه اسهال دارند و صورتشان زرد است».
سام حسینی، نویسنده و فعال سیاسی اردنی-فلسطینی، گفت که علف خوردن فلسطینیان یادآور قحطی ایرلند به دست بریتانیا است.
از آغاز جنگ در هفتم اکتبر، کمکهای محدودی به غزه وارد شده است. در ژانویه، تنها ۹ مأموریت بشردوستانه به به شمال غزه رفته است که در ماه فوریه به ۶ عدد کاهش یافت. اکثر مردمی که در آستانه قحطی قرار دارند در مناطق شمالی هستند که دسترسی به کمکهای بشردوستانه بسیار محدود است.
وینسنت استهلی، مدیر عملیات «اقدام علیه گرسنگی» در بیانیهای گفت: «جمعیت غیرنظامی بهطور فزایندهای مستاصل میشوند. ما گزارشهایی مبنی بر خوردن غذای حیوانات از جمله یونجه، کاه و سایر خوراکهای مناسب برای گاو، بز و گوسفند دریافت کردهایم. ۸۰ درصد از کودکان بیماریهای عفونی دارند؛ ۷۰ درصد اسهال دارند. آنها غذای کافی ندارند. نهادهای بهداشت و سلامتی قادر به فعالیت نیستند. این ترکیبی مناسب سوءتغذیه است که تأثیرات مخربی دارد.»
حسام ابو صفیه، رئیس بخش اطفال در بیمارستان کمال عدوان در شمال غزه گزارش داد: «روزانه ۲۵ تا ۳۰ کودک در این بیمارستان بستری میشوند که نیمی از آنها از کمآبی و سوءتغذیه رنج میبرند. یک کودک دو ماهه امروز به دلیل کمآبی و سوءتغذیه جان خود را از دست داد. سایر کودکان نیز در همین مسیر هستند مگر اینکه بهزودی به وضعیت رسیدگی شود.»
Wednesday, 27 November , 2024