به گزارش خبرنگار پردیسان آنلاین، عبدالناصر همتی در برنامه تلویزیونی «با دوربین» که عصر امروز از شبکه اول سیما پخش شد به تشریح برنامه‌ها و دیدگاه‌های خود در انتخابات پیش رو پرداخت و گفت: جایگاه اقتصادی امروز ایران در تراز فداکاری، شجاعت، صبر، تلاش و ایثارگری مردم شریف ایران نیست. دلایل مختلفی نیز باعث عدم […]

به گزارش خبرنگار پردیسان آنلاین، عبدالناصر همتی در برنامه تلویزیونی «با دوربین» که عصر امروز از شبکه اول سیما پخش شد به تشریح برنامه‌ها و دیدگاه‌های خود در انتخابات پیش رو پرداخت و گفت: جایگاه اقتصادی امروز ایران در تراز فداکاری، شجاعت، صبر، تلاش و ایثارگری مردم شریف ایران نیست. دلایل مختلفی نیز باعث عدم رشد و رفاه در معیشت بخش بزرگی از مردم شده است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود: هدف بنده، ارائه‌ برنامه برای تحقق آن چیزی که فکر می‌کنیم مناسب و در شأن ملت بزرگ ایران است، می باشد. در واقع امروز هیچ مسئله‌ای بنیادی‌تر از بهبود وضعیت معیشتی مردم نیست. بنابراین هر برنامه‌ای که مطرح می‌شود باید این موضوع را هدف خودش قرار دهد.

وی تاکید کرد: اصلاحات اقتصادی مهمترین اولویت امروز کشور ماست. با توجه به برداشت و اطلاعاتی که من دارم، دغدغه‌ بیش از ۶۰ یا ۷۰ درصد مردم عزیز، مسائل اقتصادی است. بنابراین باید دولت آینده، محور اصلی و ظرفیت اصلی برنامه‌های جاری خودش را بر رفع مشکلات اقتصادی مردم متمرکز کند.

ظرف ۴ سال می‌توانیم مشکلات اقتصادی را حل کنیم

همتی گفت: آنچه که مردم عزیز به آن نیاز دارند، رشد اقتصادی، رفاه، آرامش و مهم‌تر از همه، رفع دغدغه زندگی آینده فرزندانشان است. ما ۴ سال وقت داریم و می‌توانیم بسیاری از مشکلات اقتصادی را حل کنیم.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری افزود: نیازی به ۴ سال دوم نیست؛ مگر اینکه تحت تاثیر بحث‌های سیاسی و فضاسازی‌های سیاسی باشیم. عدم تعامل جدی در بین گروه‌های مختلف نهادهای تصمیم‌گیر در کشور باعث شده است که ما نتوانیم آن طور که باید و شاید در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور، افزایش رفاه و رشد اقتصادی مردم موفق باشیم.

اختیاراتی فراتر از رئیس بانک مرکزی نیاز دارم

وی تصریح کرد: بعضی افراد سوال می‌پرسند که شما سه سال رئیس بانک مرکزی است و چرا اقدامی نکردید؟ من اختیاراتی فراتر از اختیار رئیس بانک مرکزی نیاز دارم بانک مرکزی قطعاً در حوزه خودش مشغول است اما باید همه بخش‌ها با آن همراه باشند.

همتی ادامه داد: فرصت ۴ سال آینده، یک فرصت استثنایی و بسیار حساس است. لذا اگر نتوانیم، مشکلات و عقب ماندگی‌های اقتصادی، انسداد داخلی و انزوای بین المللی را در چهار سال آینده حل کنیم، ممکن است دیگر دیر شود.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: علت اصلی حضور بنده نیز دغدغه‌ای بود که در این زمینه داشتم. با توجه به مسئولیتی که ظرف سه سال گذشته داشتم و پیگیر متغیرهای کلان اقتصادی بودم، تلاش زیادی برای شناسایی گیر اصلی کشور در عدم پیشرفت بودم.

وی تاکید کرد: اینکه چرا این تورم مزمن طی چند دهه گذشته از بین نمی‌رود، در یک سری اصول و حکمرانی اقتصادی است که ما باید به آن توجه کنیم و به آن بپردازیم. اگر روش، نگاه و بینش اقتصادی را در حکمرانی اقتصادی و در رأس آن در شخص رئیس‌جمهور حاکم نکنیم و رئیس‌جمهور، دولت اقتصادی نداشته باشد نمی‌توان این مشکل را حل کرد.

رشد اقتصادی کشور پرنوسان است؛ این قابل قبول نیست

همتی همچنین اضافه کرد: میانگین رشد اقتصادی در سه دهه گذشته ۳ درصد بوده است در حالی که پیش‌بینی این بود که ما سالانه ۸ درصد رشد داشته باشیم. البته اگر همین سه درصد رشد را نیز به صورت مداوم داشته باشیم، می‌توان گفت قابل تحمل است. اما این رشد بسیار پر نوسان بوده است. لذا برای کشور قابل قبول نیست.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: لازمه توسعه اقتصادی، رشد مداوم تولید است. اگر ما نتوانیم رشد مداوم را تضمین کنیم عملاً شاهد بی‌ثباتی در اقتصاد کشور هستیم و موجب می‌شود که لطمات زیادی از این بابت ببینیم.

وی تاکید کرد: بنابراین من فکر می‌کنم اگر قرار است به رشد توجه کنیم باید ببینیم چه پیش نیازهایی برای آن وجود دارد و دولت آینده باید چه برنامه‌هایی داشته باشد.

سالانه ۲۰ درصد رشد پایه پولی داریم

همتی ادامه داد: موضوع دوم بحث نرخ تورم است. در ۵۰ سال گذشته میانگین رشد تورم ما حدود ۲۰ درصد بوده است. امکان ندارد که یک کشور بتواند در ۳۰ سال، رشد تورم ۲۰ درصدی داشته باشد زیرا باید بگردیم ببینیم گیر در کجا است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: در طول ۳۰ سال گذشته، سالانه ۲۷ و نیم درصد رشد نقدینگی داشتیم.

وی تاکید کرد: اگر پایه پولی ما رشد کند، با ضریب فزاینده در نقدینگی اثر می گذارد. در حال حاضر هفت و نیم است. در واقع باید ببینیم چه دلیلی باعث شده است که بانک مرکزی مجبور شده به طور میانگین سالانه ۲۰ درصد رشد پایه پولی داشته باشد. از مسیر رشد پایه پولی، نقدینگی ایجاد می‌شود.

همتی افزود: وقتی رشد اقتصادی پایین است یعنی ثروت در کشور نیز پایین است. توزیع ثروت به نفع پولداران و به ضرر کسانی است که درآمد ثابت دارند و اگر ما نتوانیم این را حل کنیم، به تدریج توزیع درآمد خراب می شود. همانطور که در سه دهه گذشته توزیع درآمد ما تفاوتی نداشته است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: ضریب جینی ما در نوسان بوده و این نشان دهنده این است که ما هیچ توفیقی در توزیع ثروت نداشته‌ایم. به همین دلایلی که عرض کردم ما باید برگردیم و متغیرهای کلان اقتصادی را اصلاح کنیم.

وی افزود: برای اصلاح متغیرهای اقتصادی نیاز به یک اقداماتی در کشور داریم که این اقدامات زمینه‌ساز پیشرفت‌ است. مهمترین دلیل آن نا اطمینانی در بخش‌های مختلف از جمله، بخش سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، روابط خارجی بوده است. وقتی نتوانیم این‌ها را حل کنیم، نمی‌توانیم به اهداف خودمان برسیم.

همتی گفت: وقتی سفره مردم رشد پیدا نکند در واقع کاهش رضایت مردم از زندگی و اگر تورم ادامه پیدا کند، ما شاهد کاهش ازدواج و امنیت جامعه می شویم. در نتیجه باعث می‌شود، توزیع درآمد در کشور روز به روز بدتر شود.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری ادامه داد: اگر بخواهیم این مشکلات را حل کنیم، نیازمند این است که بتوانیم در سرمایه‌گذاری، عوامل موثر در سرمایه‌گذاری و توزیع درآمد تجدیدنظر شود و آنها را اصلاح کنیم.

وی تاکید کرد: برای دولت سیزدهم ۱۵ اولویت در نظر گرفتم که تعدادی از آنها مهمتر است و باید در مدت چهار سال به طور جدی رسیدگی شود.

همتی افزود: رشد اقتصادی که نتواند اشتغال ایجاد کند عملاً ما را به آن نتیجه مطلوب نخواهد رساند.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: کاهش نرخ تورم در یک دوره چهار ساله برای رسیدن به ۸ تا ۱۲ درصد رشد اقتصادی، فقط در اختیار بانک مرکزی نیست.

وی ادامه داد: باید بانک مرکزی مستقل باشد. طی چند دهه گذشته نتوانستیم، رابطه بین دولت، بانک مرکزی و شرکت نفت، بانک مرکزی و خزانه را حل کنیم و جسارت حل این مشکل را نداشتیم.

همتی ادامه داد: هر سال تکرار کردیم و ارز حاصل از فروش نفت را به بانک مرکزی می‌دهیم و پس از دریافت ریال، آن را توزیع می‌کنیم. این همان چرخه رشد تورم و نقدینگی و از طرف دیگر کسری بودجه در دولت‌ها است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: واقعیت این است که عوامل و نظرات سیاسی بر نظرات فنی حاکم شده است. باید فن سالاری را در تنظیم بودجه و در اجرای بودجه ما حاکم کنیم. زیرا همه مشکلات ما بودجه سالانه است.

وی افزود: برای مثال در بودجه ۱۴۰۰، دولت به خاطر تورمی که اتفاق افتاده بود و به خاطر بالا رفتن هزینه ها، بودجه را با درصدی افزایش، تقدیم مجلس کرد. مجلس نیز با درصدی از تغییرات آن را تصویب و به دولت ابلاغ کرد. لذا باعث شد بودجه به صورت صد درصد افزایش پیدا کند. اما منابع این بودجه از کجا می‌آید؟

همتی ادامه داد: در دولت من، تورم را با هدف ۸ تا ۱۲ درصد پیش‌بینی می‌کنیم و رشد اقتصادی نیز حداقل ۵ درصد است که بر اساس برنامه بلندمدت باید به ۸ درصد برسد. اگرچه با توجه به مشکلاتی که تحریم‌ها در سرمایه گذاری ها ایجاد کرده است با احتیاط می‌گویم ۸ درصد!

وی ادامه داد: امیدواریم که بتوانیم در سطح بالاتری از آن را تحقق ببخشیم. مبنای تورم در دولت من ۵ درصد خواهد بود.

همتی گفت: افزایش سرمایه‌گذاری دولت باید در زیرساخت‌ها باشد. من اصلا موافق نیستم که دولت در مواردی وارد شود که وظیفه بخش خصوصی است. من به دولت مدرن اعتقاد دارم. دولت باید برای مردم کالای عمومی تامین ‌کند.

وی افزود: تعریف آن در اقتصاد این است که دولت خود را درگیر سرمایه‌گذاری‌های مولد نکند. باید سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها انجام دهد. در همه زمینه هایی که می‌تواند برای سرمایه گذاری بستر ایجاد کند.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: من معتقد به دیپلماسی فعال هستم. می‌توانیم کارهای مهمی را با دنیا انجام دهیم. با همسایگان و در شرق با محوریت چین و روسیه می توانیم کارهای خوبی انجام دهیم. این به معنی آن نیست که با غرب نمی‌توانیم تعامل گسترده‌ای داشته باشیم.

همتی گفت: بر مبنای منافع ملی که سیاست‌های کلان کشور آن را تدوین می‌کند، دستگاه سیاست خارجی دولت آینده تشکیل می شود.

وی ادامه داد: دستگاه سیاست خارجی آینده، موظف است بر مبنای رعایت منافع ملی، دیپلماسی اقتصادی و دیپلماسی سیاسی را گسترش و توسعه بدهد.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: در خصوص کاهش فقر و نابرابری باید اقدام جدی برای توانمندسازی مردم انجام دهیم. یارانه‌ای که به مردم می دهیم ناعادلانه است. باید ظرف چهار سال آینده فقر را در جامعه از بین ببریم.

همتی گفت: ممکن است بگویند این شعار است و عملی نیست. ما باید مبالغ قابل توجهی را مستقیم به مردم پرداخت کنیم. مردم گرفتار هستند و با رقم ۱۰۰ تومان و ۲۰۰ تومان یارانه در سال مشکلات آنها قابل حل نیست. ما باید قدرت خرید مردم را اصلاح کنیم.

وی تاکید کرد: قدرت خرید مردم در چند سال گذشته به خاطر تحریم‌های ظالمانه و مشکلات اقتصادی کشور، به شدت آسیب دیده است و تحت فشار قرار گرفته است. البته نتیجه و مقاومت مردم پیروزی بر فشار حداکثری بود و جلوگیری از فروپاشی اقتصاد بود.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری در ادامه اضافه کرد:  الحمدالله کشورمان فشار حداکثری را رد کرد و در شرایط بهتری قرار گرفته است.

همتی در ادامه گفت: نکته بعدی این است که بانک مرکزی از توزیع تسهیلات غیرقانونی و ارز در کشور جلوگیری کند اما متاسفانه امضای طلایی و عدم شفافیت در اختیارات بخش‌های دولتی، منجر به بروز فساد شده است.

وی افزود: به جد پیگیر هستیم لایحه افشا، که به مجلس ارائه شده است تصویب و اجرا کنیم. این کمک می‌کند که ما بتوانیم از مسیر اشتباهی که رفتیم جلوگیری کنیم. در جهان معمولا دولت ها از این فعالیت‌ها کنار رفتند و خیلی در این زمینه فعالیت نمی‌کنند.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: سرمایه اجتماعی از مسائل اجتماعی در کشور است که آسیب دیده است. در واقع اعتماد بین مردم به شدت آسیب دیده است. اعتماد مردم به حکومت آسیب دیده است. این سنگ زیربنا برای توسعه کشور است.

همتی تاکید کرد: کشورهایی که سرمایه اجتماعی بالایی دارند، از نظر توسعه اقتصادی در مراتب بالاتری هستند.

وی افزود:  اما نکته اصلی که می‌خواهم عرض کنم این است که ما در ۴ سال آینده حق اشتباه نداریم. باید  بگذاریم مردم زندگی کنند. در واقع زیادی به مسائل حاشیه‌ای می‌پردازیم. باید به طور جدی انزوای بین المللی و انسداد داخلی را از بین ببریم.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: هر فردی با هر شغل، تحصیلات و حرفه‌ باید حقوق برابر داشته باشد. افرادی که در شهرهای دور افتاده هستند، باید حقوق مساوی در این کشور داشته باشند. من واقعا شرمنده می شوم.

وی ادامه داد: در استان های خوزستان، سیستان و بلوچستان، کردستان و استان‌هایی که می‌توانند وضعیت خیلی بهتری داشته باشند، ما نیاز داریم که کار جدی انجام دهیم.

همتی تاکید کرد: معنا ندارد که همه توسعه و پیشرفت در تهران و سایر شهرهای بزرگ کشور متمرکز شود. آمایش سرزمینی را جدی نگرفتیم. به طور جدی دغدغه اصلی دولت آینده که بنده بنا دارم در مورد آن برنامه‌های خود را اعلام کنم بر پایه رفع اختلاف طبقاتی اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی بین مناطق مختلف کشور است.

وی تصریح کرد: باید به این نکته توجه کنیم که حضور زنان در عرصه‌های مختلف مدیریتی به ۳۰ درصد برسد. به نظر من این امکان وجود دارد و باید زمینه آن را ایجاد بکنیم.

همتی گفت: ما باید جلوی واردات ویرانگر را بگیریم. در طول چند دهه گذشته ما سال‌هایی را داشتیم که میلیارد دلار واردات داشتیم در حالی که در سال گذشته فقط ۳۸ میلیارد دلار بوده است. تولید ما جان گرفته است و رشد اقتصادی ما علیرغم فشار اقتصادی مثبت شده است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: البته واردات بعضی از کالاهای اساسی، کالاهای واسطه‌ای و مواد اولیه لازم است، ولی باور داریم ما می‌توانیم در یک دوره زمانی ۴ ساله، با تکیه بر تولید ملی به رشد ۵ درصد و بیشتر از آن برسیم.

وی افزود: اگر مردم عزیز عنایت بکنند و بنده را شایسته خدمت بدانند، اولین دولت اقتصاد دان خواهد بود. من معتقدم مشکل کشور ما، اقتصاد و عدم تمرکز بر اقتصاد است و ناهماهنگی در سیاست‌های اقتصادی است. به نظرم قابل حل است و من قول میدهم که این فکر و این فن سالاری اقتصاد را در دولت حاکم کنم.

همتی گفت: باید سیاست‌های مالی، به سمت کنترل جدی نرخ تورم باشد. ما لیاقت آن را داریم که نرخ تورم تک رقمی و حتی ۵ درصد باشد. باید تصمیم غیر سیاسی بگیریم.

وی اشاره کرد: نکته بعدی حذف قیمت‌گذاری های دستوری است باید از بین اقتصاد بازار آزاد و اقتصاد سوسیالیستی و کمونیستی یکی را انتخاب کنیم. وسط برای این معنا ندارد. الان ما قیمت‌گذاری را در بخش‌هایی آزاد کردیم اما در بخش‌هایی دیگر دولت تصمیم می‌گیرد.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: در مورد بورس بحث جدی دارم و حتما در مورد این صحبت خواهم کرد. ممکن است الان در جامعه مطرح کنند که بانک مرکزی منجر به سقوط بورس شده است. من در موقع مناسب جواب خواهم داد وی ادامه داد: بورس زیر نظر بانک مرکزی نیست. بلکه بانک مرکزی یکی از اعضای شورای عالی بورس است. و مسئولیت بورس در جای دیگر است.

همتی تاکید کرد: ما در زندگی خصوصی مردم دخالت می کنیم. واقعاً نمی‌دانم به چه دلیلی به خودمان حق می‌دهیم در زندگی خصوصی مردم دخالت کنیم. من فکر می‌کنم مردم ما باهوش تر، عاقل‌تر، تصمیم گیر تر از این هستند که ما به آنها بگوییم چه کار بکنید، چه تصمیم بگیرید و چگونه زندگی کند.

وی در ادامه گفت: ما نباید شرایطی ایجاد کنیم که جوان‌های ما آرزویشان این باشد که در خارج از کشور زندگی کنند. باید کاری بکنیم که جوانان ما احساس کنند محیط اجتماعی برای فعالیت، زندگی و شادابی برای آن ها وجود دارد. جوانی فقط درس خواندن و یا کار کردن نیست بلکه نیاز به اوقات فراغت است.

همتی تاکید کرد: باید تعامل را در جامعه بین احزاب سیاسی، قوا و نهادهای مختلف و اقوام مختلف داشته باشیم. این تعامل باید بین خودمان و کشورهای دیگر نیز وجود داشته باشد.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری افزود:  برخی از احزاب اصلاح زیرا صلاحیت نامزدهای آن ها مورد احراز قرار نگرفته است. من معتقد هستم که می‌توانند روی برنامه‌های بنده به عنوان یک صدای سوم در جامعه تکیه کنند. من با صدای سوم در صحنه حاضر هستم. اصولگراها، اصلاح‌طلبان و همه اقشار مختلف در دولت بنده می توانند حضور داشته باشند.