پردیسان آنلاین – گروه استان‌ها: «کولبران، روزانه فرسخ‌ها راه را از میان دره‌ها و صخره‌ها و مسیرهای سخت گذر عبور می‌کنند تا بتوانند کوله‌هایی که در آن‌سوی مرز تحویل گرفته‌اند به مقصد برسانند و دستمزد خود را دریافت کنند.» این ماجرای تکراری مرزنشینان و ساکنان استان‌های مرزی کشور است، موضوعی که دستمایه اظهارات نامزدهای انتخابات […]

پردیسان آنلاین – گروه استان‌ها: «کولبران، روزانه فرسخ‌ها راه را از میان دره‌ها و صخره‌ها و مسیرهای سخت گذر عبور می‌کنند تا بتوانند کوله‌هایی که در آن‌سوی مرز تحویل گرفته‌اند به مقصد برسانند و دستمزد خود را دریافت کنند.»

این ماجرای تکراری مرزنشینان و ساکنان استان‌های مرزی کشور است، موضوعی که دستمایه اظهارات نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در مناظره‌ها و سایر برنامه‌های تلویزیونی قرارگرفته است.

در مناظره دوم نامزدها که روز گذشته برگزار شد چند باری نام کولبران شنیده شد، برخی کاندیداها صرفاً به اسم بردن از مشکل کولبری بسنده کردند تا در میان صحبت‌هایشان ردی از این موضوع باشد، برخی دیگر نیز گریزی به برنامه‌هایشان در این حوزه زدند.

رد کولبری تا مناظره‌های ریاست جمهوری

پردیسان آنلاینعلیزاده گفت: «کوله‌بران قشری فراموش شده هستند که باید درباره آن‌ها فکری بشود» و البته در ادامه اشاره‌ای به اینکه باید چه فکری بشود نداشت.

همتی هم از کولبرها در کنار «سوخت برها، بی شناسنامه‌ها، قربانی‌های فقر شدید، بی‌خانمان‌ها، افراد دارای معلولیت، بیکاران، کارگران، کارگران غیررسمی، مهاجران، کودکان، کودکان کار، زنان سرپرست خانوار و کودکان بی‌سرپرست» نام برد و گفت که این‌ها واقعاً معضل بزرگ جامعه ما هستند. این نامزد ریاست جمهوری وعده کرد که در دولتش به این قشر توجه می‌کند.

سعید جلیلی از سفرهایش به استان‌های مرزی سخن گفت و تبدیل کولبرها به صادرکننده را از برنامه‌هایش اعلام کرد. این نامزد ریاست جمهوری البته تأکید کرد که نباید صرفاً از کولبرها نام برد و دلسوزی کرد.

علیرضا زاکانی هم به اظهارات برخی کاندیداها که خود را «صدای کولبران» می‌دانند اشاره کرد و از لزوم مقابله با قاچاق و ساماندهی مبادلات مرزی به نفع مرزنشینان سخن گفت.

قاضی‌زاده هاشمی نیز در چند بخش از صحبت‌هایش از کولبری و کولبران نام برد و گفت: کولبران در دوراهی نان و جان هستند زیرا دولت سیاست روشنی برای آن‌ها ندارد.

علاوه بر این اظهارات برخی از نامزدهای ریاست جمهوری در روزهای گذشته و در برنامه‌های تلویزیونی‌شان به موضوع کولبری اشاره داشته و اعلام برنامه‌هایی کرده‌اند که در جداولی نمایه شده است.

در این راستا پردیسان آنلاین ضمن تطبیق برنامه‌های کاندیداهای ریاست جمهوری با فضای کارشناسی استان‌های مرزنشین و گپ و گفت با کولبران به این موضوع ورود و در سلسله گزارش‌هایی مسائل این حوزه را بررسی خواهد کرد.


نگاهی به اظهارات نامزدهای ریاست جمهوری در مناظره پیرامون پدیده کولبری


سعید جلیلی

* امروز بحث کولبرها می‌شود. من در چندین بازارچه مرزی کشور نظیر مرز باشماق و بانه حضور پیدا کردم و با کولبرها صحبت کردم.

*جلساتی با حضور تعاونی مرزنشینان تشکیل دادیم و وضعیت آن‌ها از کولبری، به صادرکننده تبدیل شد. ما این نگاه را مطرح می‌کنیم نه اینکه صرفاً اسم بیاوریم و دلسوزی کنیم.


سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی

*در این جمع برای جلب‌توجه نباید هر حرفی را بزنیم. نزدیک انتخابات که می‌شویم یاد زنان کوله بران و معلولان و مستضعفان میفتیم. بارها این صحبت‌ها تکرار شده و مردم از پشت گیرنده‌ها با شنیدن این حرف‌ها می‌گویند، یادمان هست که قبلی‌ها هم این حرف را زدند.

* حالا که از مذاهب و اهل سنت صحبت می‌کنید، اگر راست می‌گوئید به بیکاری در استان‌های مرزی کشور بپردازید که بیشترین میزان بیکاری کشور را دارند. بیکاری است که باعث شده برادران بلوچ ما به قیمت جان خود سوخت‌رسانی کنند و برادران کُرد ما کوله بری انجام دهند. باید به‌جای حرف‌های بیهوده این مشکلات اساسی را حل‌وفصل کنیم.

* در دولت‌های یازدهم و دوازدهم نرخ مهاجرت نخبگان چندین برابر شده است، جوانان ۲۰ تا ۳۰ ساله ما یا خسته از کنکور هستند، یا مشکل اشتغال و سربازی دارند، خانه‌دار شدن برایشان خواب‌وخیال است و در حسرت ازدواج و تشکیل خانواده هستند. کولبران نیز در دوراهی نان و جان هستند زیرا دولت سیاست روشنی برای آن‌ها ندارد.


محسن پردیسان آنلاینعلیزاده

*کوله بران قشری فراموش‌شده هستند که باید درباره آن‌ها فکری بشود. در حال حاضر ۷ میلیون نفر سرپرست خانوار داریم که درآمد ثابت ندارند. این ۷ میلیون نفر عملاً در معیشت روزانه خود به نهادها و مردم خیّر نیازمند هستند.


علیرضا زاکانی

*برخی نامزدها می‌گویند من صدای کولبران هستم، باید دید ۲۵ میلیارد دلار قاچاقی که سالانه در کشور صورت می‌گیرد و ۹۵ درصد آن از مبادی رسمی و از طریق افراد مشخصی انجام می‌شود، چرا در طول هشت سال گذشته متوقف نشده است و افرادی که در دولت بودند برای جلوگیری از قاچاق رسمی همت نکردند تا از این طریق اشتغال ایجاد کنند. تا کولبران به‌جای اینکه در کوه‌ها در فصل سرما بروند، با اشتغال رسمی زندگی آبرومندی داشته باشند.


عبدالناصر همتی

*کولبرها، سوخت برها، بی شناسنامه‌ها، قربانی‌های فقر شدید، بی‌خانمان‌ها، افراد دارای معلولیت، بیکاران، کارگران، کارگران غیررسمی، مهاجران، کودکان، کودکان کار، زنان سرپرست خانوار و کودکان بی‌سرپرست، این‌ها واقعاً معضل بزرگ جامعه ما است. آن‌قدر درگیر مسائل کوچک‌شده‌ایم که همه این‌ها را فراموش کرده‌ایم. پس توجه ما در دولت همین‌ها خواهد بود.


برنامه‌های نامزدها برای ساماندهی کولبران چیست؟

همچنین در جدول زیر نگاهی به مواضع نامزدهای ریاست جمهوری پیرامون موضوع کولبری داریم، این اظهارات در برنامه‌های مختلف تبلیغاتی اعم از رادیویی و تلویزیونی مطرح شده است.

«حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی» معتقد است که صادرات خرد در رابطه با صادرات کالای کشور باید با ساماندهی و نظام بخشی موردتوجه باشد. تجارت خرد مردم، بازارچه‌های مرزی باید فعال شوند و معیشت مردم در این مناطق موردتوجه قرار گیرد.

«سعید جلیلی» نیز تاکید دارد که ساکنان استان‌های مرزنشین غرب کشور می‌توانند از ظرفیت صادرات کالاهای داخلی به عراق و کردستان آن کشور استفاده کنند و تبدیل به صادرکننده شوند.

«علیرضا زاکانی» هم در مورد برنامه‌هایش در این زمینه گفته است: یکی از دقت‌های لازم من در بهره‌مندی از ظرفیت بزرگ دیپلماسی خارجی، برای ایجاد زمینه فهم بازارهای مختلف در عرصه جهان و نیازهای آن‌ها و انعکاس و تطبیق آن با مزیت‌های قطعی داخل کشور برای تولید و صادرات است.

«محسن رضایی» بر ساماندهی بازارچه‌های مرزی، تعاونی‌های مرزنشینان کشور و تجارت‌های خرد چه به‌صورت کولبری و چه به صورت‌های دیگر تاکید دارد و می‌گوید: تمام این فعالیت‌ها را در طرح تجارت همسایگی قانونمند کرده تا از قاچاق جلوگیری کنیم و هم اینکه فعالیت‌های قاچاقی که خرد هستند و معیشت مردم را تأمین می‌کنند در این تجارت همسایگی قانونمند کنیم.

مشروح اظهارات نامزدهای ریاست جمهوری در این حوزه را در جدول زیر می‌توانید بخوانید.

برخی مواضع کاندیداها پیرامون کولبری (مطرح شده در برنامه‌های تبلیغاتی)

حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی

سید ابراهیم رئیسی نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری در دومین برنامه تبلیغاتی خود در رادیو جوان در رابطه با راهکارش برای ساماندهی مشاغل پرخطر مانند کولبری و سوخت بری در استان‌های مرزی گفت: مبادلات کالا در نقاط مرزی چه در شرق و چه در غرب و ساماندهی کوله بری در غرب کشور و تبادلات سوخت در شرق کشور از مسائلی است که حتماً باید ساماندهی شود. در سفر به هر دو ناحیه یکی از تأکیداتم به استانداران و مسئولین استان ساماندهی به این موارد بود. مسئله معیشت مرزنشینان یکی از دغدغه‌های ما است.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: صادرات خرد در رابطه با صادرات کالای کشور باید با ساماندهی و نظام بخشی موردتوجه باشد. تجارت خرد مردم، بازارچه‌های مرزی باید فعال شوند و معیشت مردم در این مناطق موردتوجه قرار گیرد. این از برنامه‌های دولت ما خواهد بود و این‌ها را ساماندهی خواهیم کرد و عزیزان مرزنشین و خاش نشینان نگران این موضوع نباشند.

سعید جلیلی

سعید جلیلی پس از ضبط برنامه تبلیغاتی گفتگو با نخبگان گفت: سفری به مرزهای غربی کشور و پایانه‌های مرزی آنجا داشتم و جوانانی را دیدم که مشغول کولبری و باربری هستند با آنان صحبت کردم و گفتم که می‌توانند از ظرفیت صادرات کالاهای داخلی به عراق و کردستان آن کشور استفاده کنند و تبدیل به صادرکننده شوند.

وی افزود: برای من بسیار خوشحال‌کننده بود که در سفری که سال بعد به همان منطقه داشتم؛ آن جوانان را دیدم که تعاونی تشکیل داده بودند و خودشان گزارش دادند که ۵۰۰ میلیون دلار صادرات داشتند که فیلم اظهاراتشان از رسانه ملی پخش شد.

این نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: پس ما می‌توانیم با داشتن برنامه نه‌فقط از قاچاق، کولبری و لطمات آن جلوگیری کنیم بلکه به هفت میلیون نفر از مردم مرزنشینمان فرصت دهیم تا با کمک به جهش صادرات کشور؛ به صادرکننده تبدیل شوند.

عبدالناصر همتی

سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی

علیرضا زاکانی

باید در شهر به‌دنبال قاچاقچی بگردیم و کولبران را قاچاقچی بنامیم. قاچاقچی واقعی کسانی هستند که در پس پرده قرار دارند، بر قدرت تکیه زده‌اند و بر جان، مال و حیثیت مردم مسلط هستند و برای او ارزش قائل نیستند.

یکی از دقت‌های لازم من در بهره‌مندی از ظرفیت بزرگ دیپلماسی خارجی، برای ایجاد زمینه فهم بازارهای مختلف در عرصه جهان و نیازهای آن‌ها و انعکاس و تطبیق آن با مزیت‌های قطعی داخل کشور برای تولید و صادرات است.

محسن رضایی

محسن رضایی نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری پس از ضبط برنامه تبلیغاتی خود در رسانه ملی گفت: در دولت ما، استان‌های مرزنشین که ۱۶ استان هستند و با ۱۵ کشور همسایه ارتباط دارند، با یک‌فاصله کمی می‌توانند صادرات و واردات کنند.

وی افزود: ما تحت عنوان تجارت همسایگی، یک مزیت‌هایی را برای استان‌های مرزی جهت صادرات و واردات قرار می‌دهیم. تعداد زیادی از این استان‌ها برادران اهل سنت ما و مرزداران غیرتمند ایران هستند که در طول تاریخ از مرزهای ایران دفاع کرده‌اند.

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: ما در ساماندهی بازارچه‌های مرزی، تعاونی‌های مرزنشینان کشور و تجارت‌های خرد چه به‌صورت کولبری و چه به صورت‌های دیگر، تمام این فعالیت‌ها را در طرح تجارت همسایگی قانونمند کرده تا از قاچاق جلوگیری کنیم و هم اینکه فعالیت‌های قاچاقی که خرد هستند و معیشت مردم را تأمین می‌کنند در این تجارت همسایگی قانونمند کنیم.

محسن پردیسان آنلاینعلیزاده