رهبر معظم انقلاب روز گذشته به مناسبت هفته دولت با اعضای دولت چهاردهم دیدار کردند و ۱۳ توصیه کلیدی را برای آغاز راه دولت جدید بیان فرمودند.
به گزارش پردیسان آنلاین، روز گذشته _سهشنبه ششم شهریور_ رهبر معظم انقلاب اسلامی به مناسبت هفته دولت با مسعود پزشکیان و اعضای دولت چهاردهم دیدار کردند و با تمجید و تکریم حرکت پرشکوه اربعینی مردم، هفته دولت را تبریک گفتند و ضمن گرامیداشت یاد شهیدان رجایی و باهنر و همچنین شهید رئیسی و همراهانش، ۱۳ توصیه کلیدی را برای آغاز راه دولت جدید بیان فرمودند که عمل به آنها میتواند منجر به «حکمرانی خردمندانه» شود و موفقیت دولت را در پی داشته باشد.
رهبر انقلاب در بیان چگونگی مشورت رئیسجمهور با ایشان درباره کابینه گفتند: بنده تعدادی را که میشناختم یا در مورد صلاحیت آنها از منابع مورد وثوق مطمئن شده بودم، تأیید و بر برخی اسامی تأکید کردم اما درباره تعداد بیشتری که نمیشناختم، گفتم نظری ندارم که ایشان توانست مجلس را قانع کند و برای همه رأی اعتماد بگیرد.
ایشان افزودند: امروز همه وزیران محترمی که مورد اعتماد رئیسجمهور و مجلس قرار گرفتهاند، مقامات عالیرتبه کشورند و وظیفه همه، حمایت و کمک برای موفقیت آنهاست.
۱۳ توصیه رهبر انقلاب به دولت چهاردهم چه بود؟
۱- شکر الهی برای نعمت خدمت به مردم: آیت الله خامنهای خطاب به اعضای دولت فرمودند این امانت خدا و مردم را قدرشناسی کنید و بدانید فرصت ۴ سال خدمت به سرعت برق و باد میگذرد، البته در همین مدت هم میتوان کارهای بزرگی کرد، همچنانکه امیرکبیر در مدت ۳ سال کارهای بزرگی انجام داد و رئیسی عزیز هم در حدود ۳ سال خدمت، برخی پایهگذاریهای خوبی انجام داد که انشاءالله ثمره آن به کشور خواهد رسید.
۲- شناسایی ظرفیتهای انسانی و طبیعی کشور: رهبر انقلاب اسلامی در دومین نکته، شناخت داشتهها و ظرفیتها را شرط کارآمدی دولت دانستند و گفتند مثالهای زیادی وجود دارد که در گذشته برخی مسؤولان، استعدادها و ظرفیتهای داخلی را نشناختند یا باور نداشتند و از این جهت ضررهایی به کشور وارد شد.
ظرفیتهای طبیعی و فراوان و ارزشمند، موقعیت جغرافیایی، قرار گرفتن میان چهارراه شمال – جنوب و غرب – شرق جهان و سواحل طولانی از جمله ظرفیتهای مادی مورد اشاره رهبر انقلاب بود، ایشان همچنین ایمان مذهبی و سیاسی مردم و استعدادهای انسانی و میلیونها جوان تحصیلکرده را ثروت بیبدیلی دانستند که اگر آنها را بشناسیم و از فکر و نیرویشان استفاده کنیم، بسیاری از مشکلات حل میشود. همچنین وجود ظرفیت نابغه سازی و توانایی پرورش جوانان با استعداد و نابغه کشور و ظرفیتهای سیاسی، عمق راهبردی و قدرت منطقهای از دیگر ظرفیتهای مورد اشاره رهبر انقلاب بود.
۳- انتخاب همکاران جوان، مؤمن، انقلابی، متعهد و پرانگیزه: سومین نکته سخنان رهبری در این دیدار در راستای تبیین نکات ضروری در انتخاب همکاران دولت جدید بود، ایشان فرمودند همکاران جوان، مؤمن، انقلابی، متعهد و پرانگیزه را انتخاب کنید تا گرهها را باز کنند و با پرورش آنها در مدیریتهای ردههای مختلف از پایین، به تدریج نسلی از مدیران برجسته و پرانگیزه برای فردای کشور شکل گیرد.
۴- حکمرانی خردمندانه با رجوع به کارشناسان: حضرت آیت الله خامنهای گفتند درباره استفاده از کارشناسان عقیده راسخ دارم، چرا که این کار ضمن پیشبرد کشور و رضایت مردم، حکمرانی را خردمندانه و اندیشهورزانه میکند و از دایره کار محفلی، رفاقتی و توصیهای نجات میدهد، اما در عین حال تأکید کردند در استفاده از کارشناسان باید مراقب بود تهنشینهای ذهنی غلط در لباس و ادبیات کارشناسی خود را تحمیل نکند. همچنین مطابق فرمایش امیرمومنان (ع) در مشورت و خواستن نظر کارشناسی نباید با بخیل، ترسو و حریص مشورت کرد، چرا که خلقیات رفتاری آنها در رأی کارشناسی و مشورتهایشان اثر میگذارد و مشکل ایجاد میکند.
حضرت آیتالله خامنهای ایمان، صداقت، شناخت و اعتقاد به توانمندیهای داخلی و ملی را از ویژگیهای ضروری کارشناس مفید برشمردند و گفتند کارشناسی که به دنبال نسخههای نسخشده و قدیمی و بیاعتبار خارجی است، هیچ فایدهای ندارد.
۵- حضور در بین مردم و شنیدن واقعیات از آنها: توجه نکردن به حرف برخی که سفر استانی را حرکتی پوپولیستی و عوام گرایانه میدانند توصیه بعدی رهبر انقلاب به دولت چهاردهم بود، ایشان سپس درباره علت اهمیت این سفرها فرمودند اطلاع از متن زندگی مردم با کارتابل و گزارشهای کتبی امکانپذیر نیست، حتی اگر گزارشهای خوبی باشد؛ بنابراین سفر استانی و حضور در بین مردم از جمله روستاها و تصمیمگیری بر اساس مشاهدات و شنیدهها را دنبال کنید.
۶- تهیه پیوست عدالت برای هر قانون و تصمیم مهم دولت: نکته مهم بعدی که حضرت آیتالله خامنهای اهمیت آن را جزو بینات نظام و انقلاب دانستند، مساله عدالت بود.
ایشان با یادآوری اینکه چندسال قبل مساله گفتیم برای هر قانون و تصمیم مهم باید پیوست عدالت تهیه شود تاکید کردند پیوست عدالت، نه یک کار اداری و فرم کاغذی و تشریفاتی ضمیمه به قوانین، بلکه یک امر واقعی و در متن قوانین و برنامهها است؛ پیوست عدالت یعنی مراکزی مانند سازمان برنامه و بودجه که تصمیمسازی یا آمادهسازی لوایح و قوانین را برعهده دارند یا گروهی از طرف رئیسجمهور موظف شوند تأثیر برنامهها و قوانین را بر شاخصهای عدالت اجتماعی از جمله فاصله طبقاتی بسنجند و در صورت افزایش شکاف طبقاتی، آن قسمت از برنامه را حذف کنند.
ایشان تأکید کردند: عدالت با گفتن و بیان مکرر زبانی محقق نمیشود، بلکه انگیزه و ورود در میدان میطلبد که خوشبختانه این انگیزه در رئیسجمهور وجود دارد و باید به گونهای عمل شود که هیچ مسؤولی نتواند از راه منتهی به عدالت، تخلف کند.
۷- رعایت اولویتها در کارهای زیرساختی و اقدام فوری برای تورم: رعایت اولویتها با توجه به منابع و فرصت محدود و کارهای زیاد پیش رو هفتمین توصیه رهبر معظم انقلاب بود. ایشان افزودند: برخی اولویتها مربوط به مسائل فوری است، مانند مساله تورم و گرانی که باید به صورت مناسبی آنها را حل کرد اما برخی اولویتها ناظر به مسائل زیرساختی است که اگر امروز از آن غفلت شود ۱۰ سال بعد باید به ناچار آن کار را آغاز کرد. ایشان انرژی هستهای را از جمله اولویتهای زیرساختی و ضروری برای آینده کشور دانستند و با ناوارد دانستن برخی اظهارات تردیدآمیز درباره فواید آن گفتند: کشور نمیتواند خود را از یک مساله علمی، فنی و پیشرفته دنیا محروم کند و با عقب افتادن از این مسیر سالها بعد به دنبال آغاز آن باشد.
همچنین طرحهای دولت در زمینه تکمیل مسیرهای شمال – جنوب و شرق – غرب با توجه به ظرفیتهای ارتباطی مهم کشور، مساله امنیت غذایی، خودکفایی در گندم، روشهای نوین آبیاری در کشاورزی، توسعه بخشهای بالادستی نفت و استفاده هر چه ممکن از امکانات برای بهکارگیری شیوههای جدید استخراج نفت و گاز و همچنین تولید محصولات متنوع و پرشمار در بخشهای پاییندستی از دیگر اولویتهای مهم پیش روی کشور بود که رهبر انقلاب به آنها اشاره کردند.
۸- حکمرانی قانونمند در فضای مجازی و لایههای زیرساختی هوش مصنوعی: رهبر معظم انقلاب در این راستا گفتند امروز فضای مجازی دیگر مجازی نیست، بلکه واقعیت رو به توسعه در زندگی مردم است، بنابراین در فضای مجازی باید حکمرانی قانونمند وجود داشته باشد، اگر در این زمینه خلأ قانونی دارید، قانون مورد نیاز را ایجاد کنید و بر اساس آن زمام کار را به دست بگیرید، همچنان که در همه دنیا با جدیت این کار را میکنند؛ به گونهای که اکنون میبینید که فرانسویها آن فرد را به خاطر نقض حکمرانی خود بازداشت کردهاند.
ایشان با اشاره به روشن بودن مبنای حرفشان درباره فضای مجازی و در عین حال اصرار برخی افراد بر سوءبرداشت یا فهم غلط گفتند: اگر فضای مجازی در کشور قانونمند شود، تبدیل به فرصت میشود اما بدون حکمرانی قانونمند، به تهدید تبدیل خواهد شد.
رهبر انقلاب در بحث فضای مجازی، بار دیگر مساله مهم هوش مصنوعی و شتاب عجیب و حیرتآور این فناوری در دنیا را مورد توجه قرار دادند و گفتند: اکنون دستگاههای نظامی و غیرنظامی ما در حال بهرهبرداری از این فناوری هستند اما این استفاده نباید ما را فریب دهد، زیرا صرف بهرهبرداری امتیاز نیست، بلکه باید بر لایههای عمیق و متنوع این فناوری مسلط شد. ایشان عقب ماندن از تسلط بر لایههای عمیق هوش مصنوعی را موجب ایجاد یک محدوده انحصاری دیگر مانند انرژی اتمی به دست کشورهای مسلط بر این فناوری دانستند و افزودند: فرصتطلبان و قدرتطلبان دنیا در آینده یک آژانس هوش مصنوعی ایجاد میکنند و اجازه ورود کشورهای دیگر به برخی بخشها و لایههای آن را نخواهند داد.
۹- جدی گرفتن تولید ملی به عنوان کلید حل مشکلات اقتصادی: حضرت آیت الله خامنهای در توصیه نهم، کلید حل مشکلات اقتصادی کشور را در تولید و تقویت و افزایش عرضه دانستند و گفتند با تقویت و جدی گرفتن مساله تولید، مشکلات تورم، اشتغال و ارزش پول ملی حل میشود.
ایشان لازمه پیشرفت تولید ملی را کمک دولت و بهبود مسائلی از جمله محیط کسبوکار خواندند و با اشاره به دیدار چند ماه قبلشان با جمعی از کارآفرینان گفتند تواناییهای در اختیار فعالان بخش تولید شگفتآور است که البته همه آنها معتقدند برای تقویت تولید، به کمک دولت احتیاج دارند.
۱۰- علاج پیری زودهنگام جمعیت کشور: رهبر معظم انقلاب در توصیهای دیگر با اشاره به خطر پیری زودهنگام جمعیت کشور، بر ضرورت پویایی و انعطاف سیاستها متناسب با نیازهای کشور تاکید کردند و گفتند: وزیر بهداشت به طور جدی مساله جمعیت را پیگیری کند و با اقدامات لازم از جمله نظارت بر شبکه بهداشت جلوی موانع افزایش جمعیت را بگیرد، چرا که کشور به جمعیت جوان احتیاج دارد و در صورت دچار شدن به عاقبت تلخ پیری جمعیت، دیگر علاجی وجود ندارد.
۱۱- نهراسیدن از مانع در کارها: حضرت آیتالله خامنهای در توصیه یازدهم، نهراسیدن از موانع را مورد تأکید قرار دادند و با اشاره به این واقعیت که هیچ برنامه و کاری بیمانع نیست، افزودند: گزینه اول بعضیها در برخورد با موانع، عقبنشینی است اما این رویکرد خطاست و باید از مانع عبور کرد یا آن را دور زد و البته بعد از انجام همه کارها، گاهی یک عقبنشینی تاکتیکی هم ممکن است لازم باشد اما نباید به محض برخورد با مانع از حرف و رأی خود عقبنشینی کرد.
۱۲- امید نبستن به دشمن و منتظر موافقت دشمنان نماندن برای برنامهها: ایشان در نکتهای دیگر با تأکید بر اینکه به دشمن نباید امید بست و منتظر آن ماند، گفتند: این واقعیت در سخنان رئیسجمهور و اظهارات چند روز قبل وزیر امور خارجه نیز وجود داشت؛ البته این منافاتی ندارد که در جایی با دشمن تعامل کنیم، بلکه مساله این است که نباید به او امید بست و اعتماد کرد.
۱۳- رسیدگی هرچه بیشتر به معنویت خود در دوران مسئولیت: آخرین و سیزدهمین توصیه رهبر انقلاب به دولتمردان، توصیه به معنویت و ارتقای ایمان و اعمال عبادی، انس بیشتر با قرآن و تضرع به درگاه پروردگار بود. ایشان با اشاره به الگو بودن مسؤولان در چشم مردم و کارکنان دستگاهها، توجه بیش از پیش به رفتارها را در دولتمردان ضروری دانستند و برای دولتمردان در خدمت به اسلام و مردم و ایران، موفقیت آرزو کردند.
Sunday, 15 September , 2024