حامد فرضی روز یکشنبه در نشست توجیهی تعاونی های منابع طبیعی و روستایی استان البرز که در مرکز آموزش جوانشیر سازمان جنگل ها و مراتع آبخیزداری کشور واقع در کرج برگزار شد، افزود:‌ متاسفانه تا چندی پیش ساز و کار مالی برای حمایت از بخش منابع طبیعی و ساکنان حوضه های آبخیز نداشتیم. وی اظهار […]

حامد فرضی روز یکشنبه در نشست توجیهی تعاونی های منابع طبیعی و روستایی استان البرز که در مرکز آموزش جوانشیر سازمان جنگل ها و مراتع آبخیزداری کشور واقع در کرج برگزار شد، افزود:‌ متاسفانه تا چندی پیش ساز و کار مالی برای حمایت از بخش منابع طبیعی و ساکنان حوضه های آبخیز نداشتیم.

وی اظهار داشت: حدود چهار سالی است که سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور و ادارات کل استانی به موضوع مشارکت  وهمراهی مردم به خصوص در حوضه های آبخیز را به صورت جدی دنبال می کنند.

وی با بیان اینکه در این موضوع گام های خوبی برداشته شده ولی تا رسیدن به مطلوب فاصله زیادی است، گفت: اگر طرحی در داخل روستاها یا حوضه های آبخیز بدون اطلاع و نقش مردم بومی صورت پذیرد، آن طرح به سرانجام و نتیجه مطلوب نمی رسد.

فرضی منابع طبیعی را یک ثروت ملی و به عنوان انفال عمومی دانست و افزود: این ثروت ملی متعلق به آحاد مردم است که همه باید در حفاظت از آن نقش داشته باشند که استان البرز در تمام فرایندهای حفاظتی و حمایتی از این ثروت که در گرو همراهی مردم است، نقش خوبی ایفا کرده است.

وی با اشاره به حضور ۲۵ هزار همیار طبیعت از اقشار مختلف مردم در استان البرز، بیان داشت: البرز در جذب همیاران طبیعت و ایفای نقش آنان در برنامه های مختلف منابع طبیعی یکی از سه استان برتر کشور است.

شناسایی ۲۹ تعاونی منابع طبیعی در البرز

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز گفت: از سال ۱۳۹۲ که موضوع تشکیل صندوق منابع طبیعی در کشور مطرح شد در استان البرز ۲۹ تعاونی در این حوزه شناسایی شدند که اقدامات آن ها سرانجام خوبی داشته است.

وی افزود:‌ تعامل خوبی با این تعاونی ها انجام شد ولی بخشی از منابع مالی که برای تشکیل صندوق بایستی از سوی دولت تامین می شد به مرور زمان خورد و آنچه که برنامه ریزی برای استفاده حداکثری از منابع شد، به نتیجه مطلوب نرسید.

فرضی تصریح کرد: قرار است تا تمام فرایندهایی که در حوزه منابع طبیعی در قالب پروژه های عمرانی و… صورت می گیرد، اولویت واگذاری طرح ها به افرادی باشد که در چارچوب قانون امکان واگذاری به آن ها وجود داشته باشد به خصوص اینکه این افراد بومی منطقه باشند.

وی گفت: سال گذشته ۲ تجربه خوب در اجرای این گونه طرح ها در روستاهای سیجان و سرهه استان داشتیم که کار کاملا بی بدیلی بود که در مشارکت مردم و کمک به توان روستایی مردم بود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزدای استان البرز ادامه داد: اجرای هر پروژه های بدون اینکه منابع مالی آ» تامین شود به سرانجام نمی رسد و دولت با مصوبه قانونی تکلیف را برای دستگاه ها مشخص کرده که حدود ۵۰ درصد سهم آورده صندوق ها در تعاونی ها بایستی از سوی مردم بومی منطقه باشد.

وی افزود:‌توان مالی مردم بومی این شرایط کار را به حداقل می رساند ولی اکنون در بخش ترویج و با همکاری تسهیل گران که بیشتر بومی منطقه هستند، به روستاها مراجعه و از نظرات دهیاران و صاحب نظران بومی استفاده می کنند و پروژه ها با نظارت مردم صورت می گیرد که این کارها یک تعامل دوطرفه است.

فرضی از جمله مزایای این گونه اقدامات را بهره مندی مردم از منافع طرح ها و همچنین آشناسازی مردم با نحوه اجرای فعالیت ها و همچنین نگهداری پروژه ها به خصوص سازه های آبخیزداری عنوان کرد.

بیشتر اراضی ملی البرز به منطقه سبز تبدیل شده اند

وی به لزوم فرهنگ سازی در بعد منابع طبیعی در حوضه های آبخیز اشاره کرد و گفت: خوشبختانه با مشارکت مردم خیلی از مناطق استان البرز به منطقه سبز تبدیل شده اند زیرا تصرفات در این مناطق به حداقل رسیده است که در نتیجه اطلاع رسانی لازم به مردم و هماهنگی با شوراها و دهیاری ها بوده است.

وی افزود: اینگونه اقدامات در بهبود توان اقتصادی حوضه های آبخیز و تشکل هایی که شکل می گیرد، کمک می کند زیرا نیاز است تا تعاونی ها نیز از نظر منابع اقتصادی تامین شوند.

فرضی اظهار امیدواری کرد که در استان یک تعاونی منسجم، همدل و هم قسم شکل بگیرد تا آنچه که وظیفه ذاتی و قانونی منابع طبیعی هست، انجام شود تا البرز سرآمد در این موضوع شود.