ناظر عالی شرکت‌های توزیع برق کشور با بیان اینکه اکثر کشورهای جهان به سرعت به سمت توسعه انرژی های تجدید پذیر در حال حرکت هستند، گفت: در توسعه انرژی‌های تجدید پذیر نباید از قافله جهانی عقب بمانیم.

به گزارش پردیسان آنلاین، سید سعید میرشریفی پیرامون اهمیت توسعه انرژی‌های تجدید پذیر و ضرورت پیگیری این مهم در ایران اظهار کرد: پاسخگویی به تقاضای روز افزون انرژی در جهان و تولید برق قابل اطمینان و پایدار، تبدیل به یک نگرانی اصلی در بخش صنعت برق همه کشورها شده است.

وی افزود: در حال حاضر، نیروگاه‌های سوخت فسیلی منبع اصلی و عمده زنجیره تولید برق در دنیا است. بنابراین توسعه نیروگاه‌های بزرگ با سوخت فسیلی، بهینه‌سازی و مدیریت مصرف، به‌سازی شبکه انتقال و توزیع (کاهش تلفات و افزایش بازدهی تجهیزات) و سایر اقدامات اصلاحی می‌تواند به رفع یا کاهش ناترازی موجود مابین تولید و مصرف کمک شایانی کند، ولی بکارگیری نیروگاه‌های سوخت فسیلی ضمن اتمام سریع منابع سوخت غیر تجدید پذیر، دلیل اصلی ایجاد آلودگی‌های زیست محیطی و انتشار دهنده انتشار گازهای گلخانه‌ای به شمار می‌روند.

ناظر عالی شرکت‌های توزیع برق کشور در خصوص راهکار جلوگیری از این مشکل تصریح کرد: برای حل این مسأله می‌توان به نقش کلیدی منابع تجدید پذیر توجه کرد، به همین دلیل است که امروزه دنیا به این دست انرژی‌های‌نو توجه ویژه دارد و در حال حاضر تمرکز اصلی مهندسین این حوزه بر نصب و راه‌اندازی واحدهای تولیدی بادی و خورشیدی می‌باشد که منابع تزریق توان بدون آلاینده به شبکه هستند.

وی بیان کرد: از این نگاه بکارگیری و توسعه منابع تجدید پذیر تولید انرژی در شبکه برق، یک فرصت است و نباید کشور ایران با داشتن شرایط جغرافیایی مناسب تولید و مواد اولیه لازم برای احداث این نوع نیروگاه‌ها از قافله جهانی عقب بماند.

توسعه منابع تجدید پذیر تولید انرژی بدون نقشه راه، یک تهدید است

ناظر عالی شرکت‌های توزیع کشور درباره چالش‌های پیش روی توسعه انرژی‌های تجدید پذیر خاطرنشان کرد: بکارگیری و توسعه منابع تجدید پذیر تولید انرژی به صورت بی‌رویه و بدون نقشه راه، یک تهدید برای شبکه برق است. یکی از چالش‌های پیشرو در بهره‌برداری از این منابع، تغییرات سرعت باد و تغییر در شدت تابش خورشید است که پدیده‌های تصادفی محسوب گشته و موجب نوسان در توان تولیدی خروجی این نوع نیروگاه‌ها می‌شود.

میرشریفی در همین رابطه تصریح کرد: این نوسانات توان می‌توانند باعث افزایش یا کاهش فرکانس خارج از محدوده مجاز شده و پایداری فرکانسی شبکه را به طور جدی تهدید کند. بطوری که چاره‌اندیشی پیشگیرانه برای کاهش اثر این چالش یعنی اتصال ظرفیت‌های بالاتری از این نوع منابع به شبکه پایدار برق موجود، امری ضروری است.

وی اضافه کرد: ماهیت متغیر با زمان توان تولیدی منابع انرژی تجدید پذیر باعث افزایش تغییرات فرکانس و در نتیجه افزایش تغییرات مکرر توان نیروگاه‌های مشارکت کننده در کنترل فرکانس می‌شود. این امر استهلاک نیروگاه‌های شرکت کننده در کنترل فرکانس را افزایش می‌دهد.

چالش‌های پیش روی توسعه انرژی‌های تجدید پذیر

ناظر عالی شرکت‌های توزیع برق در خصوص دیگر چالش‌های پیش روی توسعه انرژی‌های تجدید پذیر یادآور شد: با جایگزین شدن منابع انرژی مبتنی بر ژنراتور سنکرون با منابع انرژی تجدید پذیر اینورتری، ثابت اینرسی شبکه و رزرو کنترل فرکانس کاهش یافته که خود باعث کاهش پارامترهای کیفی بهره‌برداری از شبکه شده و باعث افزایش نرخ تغییرات فرکانس و بازه انحراف فرکانس می‌شود. لذا توجه به برخی از چالش‌ها مانند: تأثیرات دینامیکی نیروگاه‌های تجدید پذیر دارای تجهیز الکترونیک قدرت روی شبکه به دلیل افزایش نفوذ این نوع واحدهای تولیدی در آینده اهمیت حیاتی می‌یابد.

وی در پایان تاکید کرد: بکارگیری گسترده منابع انرژی تجدید پذیر به خصوص باد و خورشید برای تولید برق در صورت غفلت، پایداری شبکه برق را با چالش جدی در آینده مواجه می‌کند، ولی باید در نظر داشت که بهره‌برداری از منابع تجدید پذیر موجب مزیت‌های زیادی در شبکه‌های قدرت می‌شود. لذا درایت مدیران ارشد و برنامه‌ریزی دقیق همچنین توسعه متوازن در سراسر شبکه و راه‌اندازی بخش نظارتی خاص این نیروگاه‌ها در مراکز دیسپاچینگ در کنار چاره‌اندیشی پیشگیرانه و بکارگیری سیستم‌های کنترلی پیشرفته در کنار احداث و توسعه این منابع تولید انرژی می‌تواند ما را در بهینه‌سازی و افزایش تولید انرژی ضمن حفظ محیط‌زیست یاری کرده و در نهایت منجر به توسعه امن و پایدار شبکه برق و کاهش ناترازی انرژی شده تا این تهدید نیز به فرصت بدل شود.